Dip of recessie? | Belegger.nl

Dip of recessie?

Door Martine Hafkamp op 4 feb 2019 om 07:55 | Views: 8.996

Dip of recessie?

Rond de kerstdagen stonden de financiële markten even in vuur en vlam. Beleggers leken de toekomst met een behoorlijk donkere bril te aanschouwen. Nog opmerkelijker was de draai op de Amerikaanse beurzen op Tweede Kerstdag.

Geruchten als zou het Plunge Protection Team (PTT) hier aan het werk zijn geweest zullen nooit officieel bevestigd worden. Op dit soort spectaculaire bewegingen in de markt kunnen natuurlijk allerhande complottheorieën worden losgelaten.

Algoritmes

Waarschijnlijker is het dat nogal wat algoritmes geprogrammeerd waren om vlak boven de stand van min 20% tot kopen over te gaan. In een wereld waarin zo’n 80% van de dagelijkse handel door computers plaatsvindt, is dat de meest waarschijnlijke verklaring.

Waarom bij een verlies van 20%? Dat is precies de grens tussen een ‘gewone’ correctie en een berenmarkt.

Early indicators

Achteraf gezien kwam de daling niet uit de lucht vallen. Zo waren very early indicators als de halfgeleider-index en de huizenbouwersindex als geheel al eerder in een berenmarkt beland. De halfgeleider-index geldt onder beleggers als een zeer goede voorspeller voor de rest van de beurs en de economie. De huizenbouwersindex is dat ook, maar deze heeft de neiging erg ver op de feiten vooruit te lopen. Zo bereikte deze index bijvoorbeeld in 2006 een top, ongeveer twee jaar voor Lehman Brothers onderuitging.

Waar de S&P 500 in september zijn top bereikte, deed de Philadelphia Semiconductor Index dat al in maart vorig jaar. Vrees onder beleggers voor een afnemende economische groei, de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en een wellicht wat al te agressieve Federal Reserve deden onder beleggers in chipproducenten toen al hun werk.

Verzwakkende economie

Beurzen lopen altijd zo’n zes tot twaalf maanden vooruit op de reële economie. En zie, waar de beurzen in de nazomer begonnen te zakken, zien we nu om ons heen overal tekenen van een verzwakkende economie. Voor het eerst sinds lange tijd zijn er weer winstwaarschuwingen. Er wordt gesproken over een naderende recessie, met name in Europa. De inflatie, die net een beetje begon op te lopen, zakt terug en de rente ook. Het net ingezette verkrappende beleid van de centrale banken wordt weer even op hold gezet.

De komende maanden zal de economie naar verwachting de bodem bereiken. Wellicht duiken sommige economieën even kortstondig in een recessie. Met name in de Europese Unie balanceren diverse economieën op het randje. Maar is dat reden tot ernstige zorg en het begin van nog meer koersellende op de beurs?

Weg omhoog lijkt ingezet

Kijk weer naar de early indicators. De halfgeleiders en huizenbouwers lijken eerder dan de rest de weg omhoog weer te hebben ingezet. Zo staan de halfgeleiders na een daling van 26% sinds de bodem rond de kerstdagen aanzienlijk hoger, net als de huizenbouwers. Deze laatsten hadden voordien wel al een daling van 40% om de oren gekregen.

Bij de huizenbouwers is het herstel niet zo vreemd. Juist door de angst voor een afzwakkende economie is de rente en dus ook de hypotheekrente fors gedaald. Dat geeft lucht op de huizenmarkt.

De overgang naar AI en 5G zal naar verwachting bijdragen aan meer investeringen in de meest geavanceerde chips, ten koste van de huidige generatie geheugenchips en oudere technologieën. Dat is precies waar de industrie op aanstuurt. De eerste helft van 2019 zal gekenmerkt worden door zwakte, maar de tweede helft van het jaar zal herstel geven.

Omdat de sector vooruitloopt op de rest van de beurs en op de economie als geheel, zit er nog een andere boodschap in deze koersontwikkeling verscholen. Ga er maar vanuit dat de economie na een dip dit voorjaar zal herstellen.

Financials leiden herstelrally

Een ander ondersteunend argument voor een te verwachten herstel is de koersvorming van de financials. Waar deze sector een ronduit beroerd 2018 achter de rug had, vanwege de vrees voor een groeivertraging, zijn vooral de Amerikaanse banken in deze herstelrally juist leidend. Op een enkele uitzondering na rapporteerden ze prima cijfers en reageerden de koersen er positief op. De verwachtingen waren dermate laag dat het al snel meevalt.

Ook de sectoren energie (hogere olieprijs) en industrie doen het goed, in tegenstelling tot de meer defensieve sectoren als consumentengoederen en nutsbedrijven.

Op de beurs lijkt het er sterk op dat er wordt vooruitgelopen op een economisch herstel later dit jaar. Slechte macro-economische cijfers kunnen de beurzen wellicht nog een zwieper naar beneden geven, maar beleggers zouden er goed aan doen niet te lang te wachten op betere tijden om hun geld (weer) aan het werk te zetten op de beurs.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.