Cees Smit: We zitten op de Titanic

Door Belegger.nl op 15 februari 2019 12:30 | Views: 17.564

Cees Smit: We zitten op de Titanic

Bevinden we ons nu nog steeds in de bullmarkt of is dit slechts een opleving in een bearmarkt? Tijd voor een belletje met beer Cees Smit van Today’s Groep. Hij denkt het laatste. "In mijn optiek zitten we nog steeds in een correctie."

“De markt is alweer aardig opgelopen, maar we zitten nog steeds in een correctie, hoewel aan de bovenkant ervan.”

Luchtfietsen 

Smit noemt de situatie waar we nu in zitten ‘luchtfietsen’. “Er is enorm veel positiviteit verdisconteerd in de markt. Beleggers zijn verheugd over het opheffen van de shutdown van de Amerikaanse overheid en we gaan er gemakshalve van uit dat de deal met China er ook wel komt.” 

“Maar zelfs als het goed komt, dan is het denk ik een geval van ‘bezit van de zaak, einde vermaak’. De markt prijst dus meer positiefs in dan wenselijk. Alleen al daarom zou je verwachten dat we verder corrigeren.”

Titanic

Volgens Smit zitten we dus nog steeds in een beermarkt. “Ik grap weleens dat we op de Titanic zitten. We hebben de ijsberg geraakt, we kunnen nog wel een hapje eten in het restaurant, maar het doet niets af aan de situatie waar we werkelijk in zitten.”

Moeten we ook bang zijn voor een economische recessie? “Het grappige van recessies is dat ze steeds voorspeld worden maar niet komen. Aan de andere kant: puur historisch gezien kan het niet lang meer duren. We zitten al erg lang in een groeiperiode. In de VS zijn de positieve effecten van de belastingmaatregelen vorig jaar wel uitgewerkt. En om het op Nederland te betrekken: consumenten lijken steeds minder te besteden te hebben, met de btw-verhogingen en de hogere energierekening.”

Werkloosheid

Maar daar staat toch een heel lage werkloosheid tegenover? “Dat klopt, maar de werkloosheid is wat we noemen een lagging indicator. Het ging al tijden goed, maar bedrijven durfden het lange tijd niet aan om mensen aan te nemen."

"Nu zijn er juist wel heel veel mensen aangenomen. Het maakt bedrijven wel minder flexibel en de kosten lopen hard door. Daar komt nog bij dat China een groeivertraging laat zien, zegt Smit. “En dat is in mijn ogen de motor van de wereldeconomie.”

Contrair

Hoe moeten beleggers op deze situatie inspelen? “Degenen die mij kennen, weten dat ik van de contraire trades ben. Ik tipte al eerder een fonds als General Electric. Dat soort aandelen kan verder opveren. Een andere leuke contraire trade is Activision Blizzard, dat computergames ontwikkelt en uitgeeft. Dat is een interessante koop.”


En waar kunnen beleggers beter bij wegblijven? “Ik ben niet weg van de IT-sector. We zien daar de gevolgen van het feit dat Amerikanen geen Chinese onderdelen in hun producten willen en Chinezen geen Amerikaanse. Een bedrijf als Cisco bijvoorbeeld kan daar last van hebben. En met de angst voor een economische recessie zou ik de luxere retailaandelen, zoals AberCrombie & Fitch, nu verkopen."

Reacties

9 Posts
suske wiet
0
De meeste denken een zijwaartse beweging .
Er kan zelfs een rente verlaging inzitten in de tweede van het jaar in Amerika .
De ontwikkelings landen moeten kunnen ademen .
Het glas is half vol .
En met die lage rente heeft men geen andere keuze dan aandelen .
Meer basis aandelen is de boodschap
k2es
0
Die Smit is een negatieve galbak, hij verwacht altijd dat de beurs daalt en koopt daarom veel putjes die de laatste jaren meestal waardeloos aflopen. 1 keer heeft hij wel nut van zijn putjes gehad in 2008 en daar teert hij nog altijd op. Op de lange termijn gaan beurzen altijd omhoog leert de geschiedenis, dus iemand die altijd op het tegenovergestelde rekent, zoals hij, heeft meestal verlies.
Bezoeky
0
quote:

k2es schreef op 15 februari 2019 16:31:


Die Smit is een negatieve galbak, hij verwacht altijd dat de beurs daalt en koopt daarom veel putjes die de laatste jaren meestal waardeloos aflopen. 1 keer heeft hij wel nut van zijn putjes gehad in 2008 en daar teert hij nog altijd op. Op de lange termijn gaan beurzen altijd omhoog leert de geschiedenis, dus iemand die altijd op het tegenovergestelde rekent, zoals hij, heeft meestal verlies.


Er is meer aan de hand dan je denkt.
Bekijk de curve eens van de Dow Jones over de afgelopen 100 jaar:, www.macrotrends.net/1319/dow-jones-10...
Let nu vooral op de bergen, pieken en dalingen.
De Dow is aan het pieken , de berg gaat dalen, het zou me niet verbazen dat de Dow eind dit jaar ergens rond de 10.000 punten zal staan.
Maan Arkenbosch
1
Vooreerst zijn de bouwboom en werknemers tekorten ontstaan doordat veel baby bomers/oudere vaklieden afgezwaaid zijn in de AOW., terwijl jonge aanwas vies is van het (gevaarlijke/onregelmatig/matig betaalde) bouwvakkers beroep. Dan komen er veel meer gelukszoekers binnen, welke allemaal en dak boven hun hoofd willen. Ook moeten veel ouderen in een te groot huis blijven zitten, omdat zij niet in een bejaardenhuis opgenomen worden. Tenslotte zijn er veel meer een persoon huishoudens. Feitelijk is sprake van een opgefokte bouw-economie.Dan zullen de problemen m.b.t. patenten/namaak door Chinezen en de V.S. niet opgelost worden. Ook is het verschil tussen de V,S, en China (im-export) betreffende de handels balans van $.350 miljard per jaar te groot. Vervolgens moeten de belasting cadeautjes van Trump in 2018, nu gefinancierd worden door leningen. Tenslotte is de globale schulden ballon 3 X het BNP van de hele wereld. Over Italië en Griekenland met zijn failliete/insolvabele banken zullen we het maar niet meer hebben.
cruiser 1
0
wat lees ik allemaal........kom gewoon met cijfers....b.v. ...ik denk beurs gaat naar 550....en dan correctie naar 515...510....om vervolgens ,langzaam via zijwaartse bewegingen naar 535 ..540 te gaan en zitten vervolgens in de maand mei/juni.....
k2es
0
Over de laatste 30 jaar is er een duidelijke stijging ondanks wat dalingen. Komt er een daling, dan gewoon blijven zitten, die gaat vanzelf over.
0
Mijn Effecten, Todays en Fountain Capital slaan handen ineen
2 mei 2019
MIJN Effecten, een gespecialiseerde commissionair in effecten en vermogensbeheerder uit Purmerend, versnelt de groei en innovatiekracht door een fusie aan te gaan met een Fountain Capital Advisory en Today’s Vermogensbeheer.

Door deze fusie ontstaat er een nieuwe organisatie die uit bijna 20 deskundigen bestaat met een landelijke dekking. Hoekstenen van de organisatie zijn een eigen brokerdesk, traditioneel vermogensbeheer en advies, alsmede vermogensregie. Met het samengaan worden middelen en mankracht gecombineerd om op IT gebied en klantenservice verder te innoveren, het beheer mede gericht op duurzaamheid verder te versterken en de online klantomgeving verder door te ontwikkelen in samenhang met een geavanceerde KYC omgeving.

Voordeel van deze fusie voor de huidige en toekomstige, klanten is dat er een betere en pasklare oplossing kan worden geboden tussen verschillende depotbanken in één gecombineerd overzicht voor de klant. Maatwerk voor de klant aan de voor én achterkant in één overzicht. Door de combinatie van partijen komen diverse succesvolle beleggingsmodellen beschikbaar voor de verschillende klantgroepen. Op korte termijn zal een nieuw innovatief pensioenbeleggingsproduct geïntroduceerd worden die aansluit bij de behoefte van de nieuwe generatie beleggers.

Het professionele door MIJN Effecten doorontwikkelde, rapportage en backoffice systeem vormt een solide basis om ook services aan branchegenoten te kunnen gaan verlenen. De fusiepartners zien het samengaan als een eerste stap in een nog veel grotere consolidatiegolf in de sector. Naar verwachting zullen in latere fase ook andere beheerders zich aan gaan sluiten binnen deze nieuwe combinatie.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.