Lentedip in expertsentiment | Belegger.nl

Lentedip in expertsentiment

Door Belegger.nl op 4 mrt 2019 om 10:10 | Views: 2.464

Lentedip in expertsentiment

De beurzen zijn afgelopen maand flink doorgestegen. Een plus van maar liefst 4%. Dat hadden de experts niet verwacht. Ze hebben hun kortstondige optimisme ingeruild voor een lichte mate van somberheid.

Dat blijkt uit de enquête van Corné van Zeijl onder 68 beursexperts.

Omstandigheden niet veranderd

De AEX is weliswaar gestegen, maar de fundamentele omstandigheden zijn niet zoveel veranderd, immers de economische- en de winstverwachtingen blijven dalen. Bovendien zijn de Italiaanse zorgen zeker nog niet weg, aldus sommige experts.

De geluiden en tweets van Trump over de Duitse auto-industrie zijn ook zorgwekkend. In het slechtste geval zou dat wel eens erg negatief voor Europa kunnen uitpakken. Natuurlijk heeft de VS daar overigens zelfs dan ook veel last van.

Lentedipje?

En bij de volgende enquête weten we weer een stuk meer over Brexit. De experts zijn niet gerust op een goede afloop. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het sentiment sterk is verslechterd.

Slecht 19% verwacht dat de AEX eind van maart meer dan 2% hoger zal staan. En maar liefst 52% gaat van een daling uit. Per saldo dus -32%, daarmee komt deze score in de 'somberte top 10'. Misschien is er sprake van een lentedipje? 

optimistisch 19,1%
neutraal 29,4%
pessimistisch 51,5%
per saldo -32,4%

Ook op lange termijn veel somberheid

De langetermijnvooruitzichten waren sowieso al een heel stuk terughoudender. Maar dat is nu ook flink verder weg gezakt. 16% verwacht een stijging van meer dan 6% in het komende halfjaar. 34% gaat van een daling uit. 

Voorspelling half jaar  
optimistisch 16,2%
neutraal 50,0%
pessimistisch 33,8%
per saldo -17,6%

Slechte aandelenkeuzes

In een verdergaande rally doen de mindere aandelen het over het algemeen goed. Dat was duidelijk terug te zien in de uitstekende performance van Altice +11%, Randstad +12% en Signify +8%.

Bij de toppers deed alleen ING het goed met een mooie stijging van 13%. Maar een dergelijk long/short portefeuille zou hebben geresulteerd in een verlies van maar liefst 4,8%. Dat is redelijk dramatisch.

Toppers februari Stemmen Rendement Floppers februari Stemmen Rendement
ING +12 +12,8% Altice -8 +11,2%
Shell +7 +1,3% KPN -7 +0,9%
Galapagos +3 -4,0% Randstad -7 +11,5%

Philips

+3 +1,9% Signify -5 +7,8%
Gemiddeld   +3% Gemiddeld   +7,8%
AEX   +3,7%      

Maart begint met flinke misser

De experts hadden er zin in. Na de min van afgelopen maand wilde men het goedmaken en dus koos men RELX, want dat aandeel was opvallend achtergebleven. Sinds begin 2018 is Wolters Kluwer met 33% gestegen en RELX maar met 5%, terwijl de bedrijven redelijk gelijk zijn qua geografisch profiel. Dus RELX leek niet zo’n vreemde keuze.

De enquête stond open tot en met 28 februari, en op 1 maart kwam het bericht naar buiten dat RELX een hele grote klant was kwijtgeraakt. De koers ging met 8% onderuit. Dat is een slecht begin van de maand. Altice heeft men, zoals gewoonlijk, weer bovenaan de floppers gezet. 

Toppers maart Stemmen Floppers maart Stemmen
RELX +5 Altice -12
KPN +4 KPN -6
Unilever +4 Randstad -3
Heineken +4 Signify -3

 

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.