Morningstar selecteert 2 koopwaardige aandelen | Belegger.nl

Morningstar selecteert 2 koopwaardige aandelen

Door Belegger.nl op 5 mrt 2019 om 14:00 | Views: 9.722

Morningstar selecteert 2 koopwaardige aandelen

Nu alle aankopen door de Ultimate Stock Pickers over het vierde kwartaal bekend zijn, maakt Morningstar de balans op. Wat opvalt is dat de aankopen geconcentreerd zijn in drie sectoren, waar dit in voorgaande kwartalen veel meer gespreid was. Morningstar licht 2 interessante bedrijven uit.

Met de Ultimate Stock Pickers vergelijkt Morningstar het eigen aandelenonderzoek met de opinies van professionele vermogensbeheerders. 

In het vierde kwartaal van 2018 viel op dat de aankopen vooral plaatsvonden in drie sectoren: financials, industrie en technologie. Dat is een contrast met voorgaande kwartalen, waarin de aankopen juist erg gespreid waren.

Wat een overeenkomst was, was dat de aankopen opnieuw voor een groot deel kwaliteitsaandelen waren. Van de 10 High Conviction Purchases hebben er 7 een narrow of wide economic moat, ofwel een belangrijk concurrentievoordeel.

Morningstar licht 2 koopwaardige bedrijven uit. Eentje met een wide moat, namelijk Microsoft, en eentje zonder een economic moat: General Motors.

Microsoft

Morningstar-analist Dan Romanoff is positief over Microsoft vanwege de leidende positie op het gebied van clouddiensten. “Met Azure is er zicht op groei voor de toekomst. Het biedt een makkelijke toegang tot werk in de cloud, voor bestaande klanten maar ook voor nieuwe. Het is eenvoudig om nieuwe applicaties aan te haken bij Azure, en dat geeft Microsoft wel een voorsprong op zijn concurrenten.”

Dankzij Azure, maar ook dankzij de Dynamics- en Office 365-producten, zal de operationele marge in 2019 met 33% kunnen groeien, denkt Romanoff. 

“Het product Office zorgt voor een belangrijk concurrentievoordeel, omdat de drempel om over te stappen hoog is. Wie eenmaal een abonnement van ten minste 70 dollar per jaar heeft en ook andere Microsoft-diensten gebruikt via hetzelfde platform, zal niet snel geneigd zijn om over te stappen. Dat blijkt wel uit het marktaandeel van 88% dat Office heeft weten te bereiken.”

Maar vlak ook Windows niet uit, stelt Morningstar. “Ook dit is nog altijd een groeimotor. Het is goed voor 18% van de totale omzet en groeit zelfs met zo’n 5% per jaar. In de wereldwijde markt voor pc’s heeft Windows een marktaandeel van maar liefst 83%! Ook hier profiteert Microsoft van zijn dominantie. 

Romanoff vat het mooi samen: “Pc-gebruikers vergelijken besturingssystemen niet alvorens er een aan te schaffen; ze kopen de grootste en bewezen speler.”

General Motors

Waar Microsoft een ijzersterk concurrentievoordeel heeft, is dat bij General Motors niet het geval. Toch is Morningstar-analist David Whiston positief over het bedrijf, vanwege het modellenpalet dat goed aansluit bij de markttrends. Ook wordt de productie steeds efficiënter. 

Het bedrijf richt zich op SUV’s en trucks, waar een hogere marge op zit. “Belangrijk is verder de introductie van een beperkter aantal nieuwe platforms waarop alle modellen voor de wereldwijde markten gebouwd worden. Dat zijn er straks nog maar vijf. Zo benut GM eindelijk zijn schaalgrootte.”

Ook richt het bedrijf zich meer op de Amerikaanse thuismarkt. Whiston is optimistisch over heel 2019. "Het eerste kwartaal van 2019 zal nog wat mager zijn, maar als in het tweede halfjaar de nieuwe modellen in de segmenten SUV's en trucks echt in grote aantallen gaan verkopen, wordt het interessant. De operationele marge voor 2019 zal op 10% uitkomen.”

Lees verder: 10 sterke blue chip-aandelen die de markt kunnen leiden

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.