7 strategieën voor een late bullmarkt | Belegger.nl

7 strategieën voor een late bullmarkt

Door Belegger.nl op 21 mrt 2019 om 07:55 | Views: 5.126

7 strategieën voor een late bullmarkt

Deze maand markeert het 10-jarig jubileum van de bullmarkt, waar we vanaf maart 2009 in zitten. Hoewel er weinig tekenen zijn dat de volgende berenmarkt op handen is, zijn er een groeiend aantal aanwijzingen dat de stierenmarkt volwassen wordt.

De Amerikaanse economische groei vertraagt en analisten verwachten dat de bedrijfswinsten in de eerste helft van 2019 nagenoeg gelijk blijven. 

Er is nog steeds geld te verdienen met beleggen, maar de strategieën die het afgelopen decennium hebben gewerkt, zijn misschien niet langer de beste aanpak. Wells Fargo geeft 7 tips om te investeren in de late stadia van een stierenmarkt, meldt US News.

1. Stap niet uit, maar ga internationaal

Een veelvoorkomende fout die investeerders maken tijdens de late stadia van een stierenmarkt is uit aandelen te stappen. Volgens analist Peter Donisanu moeten beleggers in een laat stadium van een stierenmarkt internationaal diversifiëren.

"We geloven dat internationale markten misschien niet zo ver in hun cycli zitten als in de VS", aldus  Donisanu. Wells Fargo denkt dat de economische groeicycli in Europa en Japan zo'n vijf jaar achterlopen bij het begin van de Amerikaanse cyclus en kunnen blijven stijgen, zelfs als de Amerikaanse markt vastloopt.

2. Focus op cyclische waarden

Een klein deel van de aandelenmarkt doet het historisch goed in de late stadia van een bullmarkt. De financiële en consumentcyclische sectoren hebben beide de neiging om beter te presteren dan de bredere markt. Banken profiteren van hogere rentes, en consumentcyclische aandelen presteren het best wanneer het beschikbare inkomensniveau hoog is. 

Donisanu zegt dat beleggers aan het einde van een expansieperiode bewust moeten zijn van een sterke inflatie. Tijdens deze perioden presteren grondstoffen en andere inflatie-afgedekte aandelen doorgaans beter. Als een berenmarkt eenmaal begint, hebben defensieve sectoren zoals nutsbedrijven, consumentengoederen, energie en gezondheidszorg de neiging om de storm het beste te doorstaan.

3. Wees actiever

Al tien jaar lang is het realiseren van een consequent rendement op de aandelenmarkt net zo eenvoudig als het kopen van een S&P 500-indexfonds.

Tijdens de late stadia van een stierenmarkt moeten langetermijnbeleggers hun beleggingshorizon echter opnieuw beoordelen en bepalen of ze bereid zijn een potentieel scherpe neergang uit te zitten. Als dat niet het geval is, is volgens Donisanu tijd om te overwegen om actiever te zijn. Een mix van passieve en actief beheerde beleggingen kan voor veel beleggers de beste aanpak zijn.

4. Investeer als een hedgefonds

Hedgefondsen zijn het grootste deel van het afgelopen decennium achtergebleven op de markt, maar overtreffen historisch gezien de S&P 500 tijdens neerwaartse markten. In een berenmarkt draait het allemaal om verdediging.

Sinds 1990 resulteerde een gemiddeld verlieskwartaal voor de S&P 500 in een daling van 3,5% voor de index. Tijdens diezelfde kwartalen genereerden hedgefondsen een gemiddeld negatief rendement van slechts 0,6%. Hedgefondsen richten zich doorgaans op rijke beleggers, maar exchange-traded fondsen zoals de IQ Hedge Multi-Strategy Tracker ETF implementeren dezelfde strategieën die hedgefondsen in het verleden hebben gebruikt.

5. Neem de balans op

Volgens Donisanu is het tijd voor beleggers om zich een aantal serieuze vragen te stellen over hun beleggingshorizon, hun risicobereidheid en hun huidige financiële situatie.

"Neem je portefeuille en spreiding eens onder de loep en bekijk hoe je beleggingen tijdens de recessie van 2008 presteerden. Stel je voor hoe de activa zouden presteren als de aandelenmarkt in de komende 12 maanden 20% of meer zou dalen en bekijk hoe je er dan voor zal staan. Als je niet tevreden bent met dat scenario als onderdeel van je financiële plan voor de lange termijn, is het nu tijd om wijzigingen aan te brengen", aldus de Wells Fargo-analist.

6. Herbalanceer je portfolio

Het is over het algemeen een goed idee om je portefeuille regelmatig opnieuw in balans te brengen, ongeacht de marktcyclus, om te kijken of je niet meer risico loopt dan je wilt.

Ook kunnen sterke prestaties van bepaalde beurssegmenten in combinatie met een zwakke grondstoffenmarkt de balans van een portefeuille drastisch verschuiven. Volgens Dosinanu moeten beleggers ervoor zorgen dat hun portefeuille in evenwicht is op een manier die hun langetermijndoelen weerspiegelt.

7. Stel een watchlist op

Als je een bepaalde positie wilt uitbreiden of een nieuw belang wilt nemen in een duur aandeel, wees dan voorbereid. Late stadia van een bullmarkt zijn vaak extreem volatiel. Zelfs kopers die van plan zijn om te kopen en te houden voor de lange termijn kunnen geduldig zijn en wachten op koopkansen tijdens marktdips.

"Wees voorbereid om toe te slaan als de aandelenkoersen dalen. Zorg dat je een watchlist hebt van aandelen die je voor de lange termijn wilt kopen, zodat je in staat bent om zelfverzekerd de trekker over te halen wanneer de gelegenheid zich voordoet", aldus Wells Fargo.

Lees verder: Deze 9 aandelen zijn langetermijnwinnaars

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.