TomTom neemt juiste afslag | Belegger.nl

TomTom neemt juiste afslag

Door John Beijer op 17 apr 2019 om 15:55 | Views: 3.720

TomTom neemt juiste afslag

De financiële markten lijken op weg naar hogere niveaus nu de weerstanden van de afgelopen weken zijn uitgenomen. Voor de AEX gold dat we weken in een nauwe trading range bewogen tussen de 558 en 563. 

Het cijferseizoen is losgebarsten en vanochtend was het de beurt aan ASML. De cijfers waren perfect maar de vooruitzichten voor het tweede kwartaal waren wel voorzichtig. Dit past wel een beetje bij mijn visie dat ASML, gezien wat onzekerheden, voorzichtig is met haar uitspraken voor de toekomst. Dit vind ik alleen maar positief. 

Immers, met een koerswinstverhouding richting de 30 mogen de verwachtingen niet te hard worden aangejaagd. Flow Traders kwam ook met een prima update en ondanks de lage volatiliteit kwamen er toch goede winstcijfers naar buiten.

AEX

Afgelopen weken zagen we de AEX non-stop bewegen tussen de 558 als steun en de 563 als weerstand. Tot een echte uitbraak kon het niet komen, maar nu in Amerika een aantal grote financiële spelers met goede resultaten naar buiten zijn gekomen, zien we de AEX een forse opleving meemaken gesteund door de financiële waarden. 

ArcelorMittal is ook bezig aan een forse opmars en ik verwacht dat dit fonds bij een akkoord tussen de VS en China nog een flinke rally gaat meemaken, waarbij de oude toppen boven de 30 euro weer getest mogen worden.

Geopolitieke ontwikkelingen zorgen ervoor dat sommige fondsen de komende periode flinke uitschieters kunnen laten zien en het is dus noodzakelijk om de juiste keuze te maken. 

Het technische plaatje van de AEX is nu verbeterd sinds we boven 563 zijn uitgebroken. We hebben weerstand op 566 en hierna is er ruimte naar mijn koersdoel van 573. Als de index daarboven kan sluiten, komt het koersdoel van 609 pas in zicht. Van belang is dat we wel boven de steunzone van 553 tot 548 blijven nu. 

Het sentiment is momenteel goed en ook de buitenlandse indicatoren zoals de CAC en de DAX geven koopsignalen.

TomTom

Het navigatiebedrijf heeft het al jaren moeilijk en ziet jaar in jaar uit de omzet krimpen. De automotive sector in Europa heeft het zwaar, eerst door dieselgate en daarna door de importheffingen van Trump. 

TomTom heeft natuurlijk geprobeerd om allemaal nevenactiviteiten op te starten wat faliekant is mislukt. Men moet het nu echt hebben van de kaarten en de inbouwnavigatie van diverse autofabrikanten. 

Daarnaast is men zeer druk bezig met de ontwikkelingen van het autonoom autorijden. De kaarten, in combinatie met nieuwe technieken, hebben in mijn ogen een mooie toekomst.

 

Bij de cijfers over het eerste kwartaal viel gelijk op dat de omzetkrimp bij de consumentendivisie veel kleiner was dan verwacht. De navigatieproducten voor de auto-industrie stegen qua omzet met maar liefst 29% en dat is gewoon heel positief.

Technisch zien we dat het fonds rond 8,40 euro steeds wat weerstand oploopt. Zodra we hierboven kunnen komen, zal de trend gaan versnellen naar 9,30 euro. Bij een eventuele overname -  ik verwacht immers nog steeds dat dat mogelijk is - zal de koers boven de 12 euro uitkomen.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Fugro, Unilever, PostNL, VIX, Shell en TomTom. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon.

John Beijer is directeur van Beursfoon en heeft twintig jaar ervaring met de handel in opties en futures. Beursfoon geeft handelssignalen voor een breed scala aan beleggers, van daghandel tot lagere termijn. De handelssignalen van Beursfoon worden gegenereerd door een exclusief computersysteem dat door veel professionele beleggers in de VS wordt gebruikt. In zijn columns combineert John Beijer deze kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De columns zijn dus niet per definitie gelijk aan de signalen van het Beursfoon-systeem. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven zal dit onder aan de column worden vermeld.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.