Fonds van de week: Uni-Global Equities Eurozone

Door Robert van den Oever op 18 april 2019 11:00 | Views: 1.447

Fonds van de week: Uni-Global Equities Eurozone

Ondanks een relatief kort trackrecord gaat de Morningstar Analyst Rating voor het fonds Uni-Global Equities Eurozone omhoog van Silver naar Gold. Het vertrouwen van Morningstar in de kracht van het team is groot, en er is genoeg bewijs dat dit proces effectief kan zijn in de eurozone-regio. Bovendien heeft het fondshuis een sterke beleggingscultuur.

Uni-Global Equities Eurozone in het kort:

  • Morningstar Analyst Rating: Gold
  • Morningstar Rating: -
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Positive
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Neutral
  • Kosten: Negative

Uni-Global Equities Eurozone

Het trackrecord van dit fonds is nog maar kort, en doorgaans hebben onze favoriete strategieën langere trackrecords, maar de kracht van het team, plus het bewijs dat dit proces effectief kan zijn in de regio, en het beleggersvriendelijke fondshuis geven ons voldoende vertrouwen om de Morningstar Analyst Rating te verhogen van Silver naar Gold.

Beheerteam

We waarderen de kwaliteit van het team en de diepte van de middelen die ter beschikking staan om het fonds te beheren. Alexei Jourovski is al zijn hele loopbaan verbonden aan Unigestion. Jourovksi kwam in 2001 bij het fondshuis en werd hoofd van het team in 2010 toen zijn voorganger Fiona Frick CEO werd. Frick had de strategie ontwikkeld en blijft betrokken door haar voorzitterschap van het beleggingscomité dat de implementatie van het model stuurt en research projecten bijhoudt.

Het ervaren beleggingsteam bestaat uit twaalf beheerders, vier fundamenteel analisten en vijf kwantitatieve analisten. In de afgelopen vijf jaar zijn er zestien nieuwe krachten bijgekomen omdat het beheerd vermogen groeide en de strategie naar meerdere regio's werd uitgebreid.

Helaas vertrokken er ook zes mensen in de periode 2015-2018, waaronder een van de meest senior leden, Bruno Taillardat, in september 2016. Hij heeft een grote rol gespeeld bij het ontwikkelen van Unigestion's aandelenstrategie.

Deze wisselingen contrasteren nogal met de stabiliteit die het fondshuis eerder kenmerkte, dus dat is een punt om in de gaten te blijven houden. Die zorg wordt weer gecompenseerd door het hoge ervaringsniveau van de huidige teamleden. Dat is mede te danken aan het aannemen van twee ervaren krachten in 2017, Robert Kosowski voor quant research, en Alexandre Deruaz voor portefeuille-opbouw. Het fondshuis kan talent vasthouden door een goede beleggingscultuur en een beloningsstructuur die langetermijnbetrokkenheid bevordert.

Fondshuis

Unigestion is een onafhankelijk vermogensbeheerder met het hoofdkantoor in Geneve onder eigendom van het senior management. De firma beheert private equity, alternatives, multi-asset en aandelenfondsen, waarbij die laatste goed zijn voor de helft van het beheerd vermogen. Unigestion is een stabiel fondshuis met een sterke beleggingscultuur die is opgebouwd rond een robuust risico-beheerproces dat voor alle open-end fondsen wordt toegepast.

De laatste tijd is het fondshuis actiever geworden met het op de markt brengen van nieuwe fondsen, maar de fondsenrange blijft gebaseerd op de kernexpertise van het fondshuis. We waarderen dat het beleggingsteam regelmatig wordt uitgebreid naarmate er nieuwe fondsen bij komen en het beheerd vermogen groeit. We zijn van mening dat Unigestion een goed werkklimaat heeft geschapen, waar samenwerking tussen de beleggingsprofessionals voorop staat. De nadruk op teamwork vermindert het risico dat te veel afhangt van sleutelfiguren.

Ook positief is de beloningsstructuur, die helpt om de belangen van het team op dezelfde lijn te krijgen als die van eindbeleggers. Alle portefeuillebeheerders en analisten hebben een deel van hun bonus ondergebracht in aandelen in hun fonds voor een periode van drie jaar. Zo'n constructie bevordert de stabiliteit, hoewel de recente personele wisselingen opmerkelijk zijn.

Ook is er een heldere visie op de capaciteit. De maximale omvang van iedere strategie wordt vastgesteld bij de lancering en regelmatig geëvalueerd. Dat is eens te meer een bewijs dat eindbeleggers worden beschouwd als partners voor de lange termijn.

Proces

De strategie is gebaseerd op het verminderen van risico op een zeer gedisciplineerde en herhaalbare manier. De eerste stap is het filteren van Euro Stoxx Index aandelen op basis van liquiditeit en financiële gezondheid. Een andere filterstap verwijdert aandelen die in een overname- of fusietraject zitten, of onderwerp zijn van beschuldigingen van fraude of vergelijkbare materiële gebeurtenissen. Daardoor blijft maar 30-50% van het belegbaar universum over.

De tweede stap is die van zowel top-down als bottom-up risicobeoordelingen. Top-down risico's worden beoordeeld door macro, sector en landen quant-analyse. De rentegevoeligheid, regulering en waarderingspremie zijn voorbeelden van zulke risico's. Ze kunnen gebruikt worden om limieten te stellen aan landen of sectorblootstellingen, zodat zulk risico beperkt blijft.

Analyse op aandelenniveau is gebaseerd op quant maatstaven voor volatiliteit en correlaties naar het verleden en de toekomst, evenals kwalitatief onderzoek naar fundamentele risico's. Dat omvat een beoordeling van de strategie van een bedrijf en de houdbaarheid van het businessmodel, evenals juridische en duurzaamheidsfactoren. Ook waardering wordt meegenomen.

Maar de toekomstige rendementen van fondsen worden nooit geschat. De portefeuille wordt ten slotte opgebouwd met een optimalisatiefunctie die de verwachte volatiliteit minimaliseert op basis van alle beperkingen die eerder in het model zijn ingevoerd. Het model neemt transactiekosten mee en ook marktimpact en wordt ten minste wekelijks herwogen.

Prestaties

Het nog korte trackrecord van dit fonds leidt tot een neutraal oordeel op de Performance Pillar. Tegelijk zijn wij van mening dat het lange trackrecord van het pan-Europese fonds Uni-Global Equities Europe een goede indicator is voor wat beleggers van dit fonds kunnen verwachten. Vanaf het begin van de strategie in juni 2004 tot en met januari 2019 heeft de langs bestaande aandelenklasse een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,2% laten zien en daarmee verslaat het zijn categoriegemiddelde en de MSCI Europe Index met respectievelijk 3% en 2,5%.

Dat is zelfs nog indrukwekkender als we zien dat de volatiliteit zo'n 20% lager was in diezelfde periode. Over kortere periodes is het prestatiepatroon zeer consistent met de strategie. Het beschermde kapitaal beter tijdens marktdalingen in 2008, 2011 en 2018. De aanpak is echter minder effectief in sterk opgaande markten. Het fonds miste een deel van het sterke herstel in 2009 en ook in 2012 en 2013, beide jaren met een grote risicobereidheid onder beleggers.

We denken dat dit eurozone fonds een vergelijkbaar risico/rendementsprofiel zal laten zien als het pan-Europese fonds op de lange termijn. De outperformance in 2018 die is ontstaan tijdens de marktdaling aan het eind van 2018, past binnen ons verwachtingspatroon. Vanwege zijn beleggingsstijl is dit fonds het meest geschikt voor beleggers met een gemiddeld risicoprofiel die bereid zijn om iets van underperformance mee te maken in bullmarkten. 

Kosten

De lopende-kostenfactor voor de rebatevrije aandelenklasse RA, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, ligt hoger dan die voor vergelijkbare aandelenklassen in de peer group voor eurozone aandelen. Daarom is het oordeel op de Price Pillar negatief.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.