'Amerikaanse largecaps verdienen voorkeur' | Belegger.nl

'Amerikaanse largecaps verdienen voorkeur'

Door Lucia Rodenburg op 25 apr 2019 om 15:30 | Views: 2.505

'Amerikaanse largecaps verdienen voorkeur'

Waar JP Morgan Asset Management eerst nog onderwogen was op aandelen, is nu de visie bijgedraaid naar neutraal. Amerikaanse largecaps staan momenteel bovenaan het lijstje met de aantrekkelijkste aandelencategorieën. 

Dat zegt Vincent Juvyns, Global Market Strategist bij JP Morgan Asset Management, in gesprek met Belegger.nl. 

“We zijn iets minder negatief dan aan het begin van het jaar. Overwogen op aandelen kunnen we nog niet zijn, aangezien de categorie nu over het algemeen aardig aan de prijs is. Maar onderwogen zou nu weer te negatief zijn, daarom de keuze voor neutraal. De aantrekkelijkste categorieën zijn de VS en China, en in de VS dan met name de largecaps.”

Waarderingen

“De Amerikaanse markt heeft ook de afgelopen periode de aandelenwereld gedomineerd en we verwachten dat dit blijft doorzetten. Qua sectoren zijn we te spreken over financials en healthcare, en zijn we iets minder enthousiast over defensieve consumentenaandelen, met name vanwege de waarderingen.”

Veel experts spraken de afgelopen periode juist hun voorkeur voor Europese aandelen uit, boven Amerikaanse. Hoe zit dat dan? Juvyns: “Het ligt natuurlijk ook aan je horizon. Als je nog meer dan 10 jaar voor je hebt, zijn Europese aandelen waarschijnlijk de betere keuze. Maar op korte termijn, zeg een jaar, is het omgekeerd.”

“Het voordeel is dat wij nog geen euforie op de markt bespeuren, want dat zou een minder goed teken zijn. Er is nog ruimte, maar beperkt. We zien nog veel verbeterpotentieel voor de tweede jaarhelft. Dat moet vooral bij China vandaan komen.”

Europa kan profiteren van stimulering China 

De strateeg komt daarmee op een ander interessant punt. “Op langere termijn kunnen Europese bedrijven profiteren van de stimuleringsmaatregelen in China, die nu al hun vruchten beginnen af te werpen. De omvorming van een industriegedreven naar een consumptiegedreven economie krijgt nu gestalte. Dat zien we aan de retailcijfers, de banencijfers, de huizenprijzen en leningen voor auto’s.”  

“Het koopkrachtplaatje is daarbij heel belangrijk voor de Chinese overheid, en dus doet ze er veel aan om die de verbeteren. Voorbeelden zijn btw-verlagingen en een vorm van lagere inkomstenbelasting door meer aftrekposten toe te staan.”

Kansen bij luxe consumentenaandelen

Maar we horen toch veel doemberichten dat de groei van Chinese economie afzwakt, en dat dit een wissel trekt op de wereldeconomie? “Dat klopt, maar China draagt nog altijd het meest bij aan de wereldwijde economische groei. De stimuleringsmaatregelen hoeven zeker geen slecht nieuws te zijn voor Europa. Denk alleen al aan de veelal Franse bedrijven in de luxe consumentensector of de Duitse producenten van luxe auto’s.”

Zie ook: 3 redenen waarom beleggen in aandelen blijft lonen

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.