'Galapagos zit op grote berg cash'

Door Redactie op 29 april 2019 15:10 | Views: 12.619

'Galapagos zit op grote berg cash'

Bij biotechbedrijven zijn de kaspositie en de cashburn twee belangrijke factoren. Bij Galapagos zit het daarmee wel goed, zo schrijft Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk in een update.

“Het is voor bedrijven in de biotechnologie lastig om schuldpapier uit te geven, en er stroomt meestal ook weinig cash binnen. Een emissie is daarom een gebruikelijke manier om aan geld te komen”, legt de analist uit. “En door naar de kaspositie en de cashburn te kijken, kun je inschatten of er eventueel een nieuwe emissie aan zit te komen.”

Niet op één paard

Het voordeel van Galapagos is dat het bedrijf veel producten in de pijplijn heeft zitten. Er wordt dus niet op één paard gewed. Dit zorgt er ook voor dat er regelmatig mijlpaalbetalingen binnenstromen.

“Aan het einde van het eerste kwartaal komt de kaspositie uit op zo’n 1,22 miljard euro, wat robuust is. Naar verwachting loopt de operationele casburn in 2019 op naar zo’n 320 tot 340 miljoen euro. Daarmee zou de kaspositie uitkomen op bijna 1 miljard euro eind dit jaar.”

Koers omhoog

Weeteling ziet geen directe noodzaak voor een emissie. “Als de goedkeuring van de Europese of Amerikaanse toezichthouder voor reumamedicijn filgotinib komt, zal de koers de lucht in gaan. Wellicht grijpt het bedrijf dan haar kans en komt er toch nog een emissie.”

De analist kijkt voor nu vooral naar de korte termijn, en verwacht dat filgotinib de omzet vanaf midden 2020 gaat aanjagen. “Met de cashflow die daaruit volgt, kan Galapagos weer investeren in de ontwikkeling van andere medicijnen.”

Positief

Het feit dat de eieren over meerdere mandjes verdeeld zijn is een sterk punt bij Galapagos, vindt de analist. “Dit in combinatie met de sterke kaspositie en het goede management maakt dat wij positief zijn over het aandeel. Voor nu is het uitkijken naar de goedkeuring van filgotinib.”

Lees verder: Galapagos biedt (bijna) weer kansen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
De Zwarte kat
0
Maar nog nooit winst gemaakt en nog steeds geen goed gekeurd medicijn, geef mij pharming maar
dimitri00
0
quote:

kabouter plop schreef op 29 april 2019 15:22:

Maar nog nooit winst gemaakt en nog steeds geen goed gekeurd medicijn, geef mij pharming maar
mja, net galapagos verlies maken , dat is niet simpel
met pharming kan het ook, moet je wel short gaan
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.