Deze Europese bedrijven zijn het meest kwetsbaar voor een handelsoorlog | Belegger.nl

Deze Europese bedrijven zijn het meest kwetsbaar voor een handelsoorlog

Door Belegger.nl op 9 mei 2019 om 13:40 | Views: 5.356

Deze Europese bedrijven zijn het meest kwetsbaar voor een handelsoorlog

Mocht er een handelsoorlog ontstaan tussen Europa en de Verenigde Staten, dan zijn Europese fabrikanten van geneesmiddelen en medische apparatuur het meest kwetsbaar. Dat stelt vermogensbeheerder Amundi. 

Hoewel de auto-industrie vaak wordt opgevoerd als het grootste potentiële slachtoffer, zijn het sectoren als gezondheidszorg, voedsel, drank en tabak die meer aandacht en onderzoek verdienen, zo zegt aandelenstrateeg Ibra Wane. 

Autobedrijven niet bovengemiddeld gevoelig

Producenten van auto’s en auto-onderdelen die in de MSCI Europa zijn opgenomen, boeken volgens Wane 20% van hun omzet in de VS, wat gelijk is aan het percentage voor de gehele index. De Europese auto-industrie is daarmee niet bovengemiddeld gevoelig voor hogere tarieven.

Daar komt volgens de strateeg bij dat deze bedrijven niet alleen exporteren naar de VS, maar ook in dat land produceren en hierdoor niet een op een getroffen worden door een handelsoorlog. Zo produceren Volkswagen, Mercedes en BMW zelfs 61% van hun Amerikaanse afzet in Amerika zelf. 

Kwetsbare sectoren

Daarentegen zijn het dus de Europese farmaceuten en producenten van medische apparatuur die hoog scoren qua blootstelling aan de Verenigde Staten. De sectoren realiseren respectievelijk 37% en 36% van hun omzet in de VS.

De voedsel-, drank-, en tabakssector zijn daarnaast met 25% bovengemiddeld kwetsbaar, evenals Europese producenten van technologische apparatuur, kapitaalgoederen en huishoudelijke producten. 

De meest kwetsbare beursgenoteerde bedrijven

Amundi maakte een overzicht van de 30 meest kwetsbare beursgenoteerde bedrijven, zowel op basis van de procentuele als absolute omzet in de VS.

In relatieve zin worden vooral producenten van kapitaalgoederen, medicijnen en medische apparatuur hard geraakt. Hieronder vallen onder meer Philips en Healthineers. Beide bedrijven realiseren ongeveer een derde van hun omzet in de VS.

Bij de farmaceuten zijn vooral bedrijven als Roche, GlaxoSmithKline, Novartis, Sanofi en AstraZeneca kwetsbaar. 

Autoproducenten bovenaan qua absolute omzet

Kijken we naar de absolute omzet die in de VS behaald wordt, dan vallen veel kapitaalgoederenproducenten af en komen wel weer de autoproducenten in het vizier. FiatChrysler staat daarbij bovenaan, gevolgd door Mercedes-producent Daimler en Volkswagen.

Nesté komt op de vierde plaats. Het bedrijf behaalt bijna 30% van de totale omzet in de VS. Ook Unilever duikt op in dit lijstje. 

Zwitserland meest kwetsbaar

Mede doordat de farmaceutische industrie in Zwitserland zo dominant is, is het land zeer kwetsbaar voor een handelsoorlog. Zwitserse bedrijven in de MSCI Europa behalen ongeveer 30% van hun omzet in de VS.

Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk scoren hoor met respectievelijk 22% en 23%. Voor Nederland is het 20%. Portugal en Oostenrijk zijn met respectievelijk 2% en 3% het minst gevoelig.  

Lees ook: 10 aandelen om te kopen na een koersdip

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.