5 biotechaandelen om te kopen ondanks onzekerheid

Door Belegger.nl op 15 mei 2019 08:30 | Views: 11.779

5 biotechaandelen om te kopen ondanks onzekerheid

Men zou denken dat de biotechnologiesector immuun is voor handelsspanningen, maar dat is niet het geval. Biotechaandelen zijn erg vatbaar voor verkoopgolven tijdens verhoogde onzekerheid op de wereldwijde markten.

Over het algemeen hebben de spanningen tussen de VS en China het beleggersvertrouwen wat aangetast. Groeisectoren met activiteiten die zich nog moeten bewijzen, zoals biotechbedrijven, worden het eerst getroffen. Beleggers houden niet van onzekerheid tijdens een terugval.

Tarieven en handelsbelemmeringen zullen de prijzen voor consumenten verhogen en de economische productie doen krimpen. Daarnaast creëeren de belangstelling van de overheid voor de geneesmiddelenprijzen en de door velen gewenste algemene ziektekostenverzekering onzekerheden in de biotechnologiesector.

Als de Amerikaanse regering geen vooruitgang boekt bij het stroomlijnen van het ontwikkelings- en goedkeuringsproces voor geneesmiddelen, zullen de geneesmiddelenprijzen niet zo veel dalen als beleggers vrezen.

Mogelijkheden

Volgens InvestorPlace zijn er vijf biotechaandelen die beleggers kunnen kopen, ondanks het feit dat het toezicht zwaar op de sector weegt. Beleggers kunnen kiezen voor gevestigde farmaceutische bedrijven, of bedrijven met sterke vooruitzichten die nog geen product op de markt hebben.

1. Allergan

Beleggers hebben het leiderschap van bestuursvoorzitter Brent Saunders van Allergan onder vuur genomen. Een groep activistische aandeelhouders probeerde - zonder succes - het management te veranderen. In veel opzichten stelt het management van Allergan beleggers teleur bij het uitvoeren van het verander- en groeiplan. Het bedrijf rapporteerde een netto-omzet van 3,6 miljard in het eerste kwartaal, een daling van 2% ten opzichte van vorig jaar.

Het nettoresultaat groeide slechts met 1,3% ten opzichte van vorig jaar naar 3,79 dollar per aandeel. Het bedrijf zet kapitaal in om de koers te verbeteren. Het kocht voor 800 miljoen dollar aan eigen aandelen terug en wil daar nog eens 2 miljard dollar voor uittrekken. Het verlaagde de nettoschuld en verhoogde zijn dividend met 3% tot 74 dollarcent per aandeel.

De veranderingen in de regelgeving voor borstimplantaten raken de Natrelle-lijn van het bedrijf. De daling in de omzet van implantaten met een ruw oppervlak schaadt het bedrijf, maar 90% van de implantaten die het verkoopt zijn glad.

Er staan vijf producten op de rol om te worden toegelaten in de komende anderhalf jaar. Die kunnen de problemen met de implantaten en de tegenvallende inkomsten van Alloderm en Coolsculpting compenseren. Het bedrijf verwacht goedkeuring voor de geneesmiddelen Cariprazine, Abicipar, Bimatoprost SR, Ubrogepant en CoolTone.

De concurrentie bij de Botox is nog steeds een zorg, maar het bedrijf rapporteerde op dit front een omzet van 868 miljoen dollar, een stijging van 9% ten opzichte van vorig jaar. Zelfs als de concurrentie toeneemt, profiteert Allergan van naamsbekendheid en een gevestigd klantenbestand. Omdat het product wordt verbeterd, kan het bedrijf mogelijk zijn marktaandeel behouden in 2019.

2. Regeneron Pharmaceuticals

De aandelenkoers van Regeneron daalde afgelopen weken aanzienlijk van 400 dollar tot ongeveer 325 dollar. De verkoopdruk op de aandelen steeg nadat het bedrijf de resultaten over het eerste kwartaal rapporteerde: de winst daalde met 3,5% terwijl de omzet met 13,3% steeg. Scepsis over de omzetgroei van de medicijnen Praluent en Eylea zorgde ervoor dat beleggers het groeipotentieel van het bedrijf opnieuw evalueerden.

Dupixent daarentegen, het middel tegen atopische dermatitis dat het bedrijf verkoopt, genereerde 374 miljoen dollar aan kwartaalomzet, mede dankzij een toename van het aantal recepten met 18%. Het medicijn kan binnen afzienbare tijd worden toegelaten voor gebruik bij adolescenten en kinderen, en is inmiddels ook goedgkeurd voor de behandeling van astma. Dupixent kan de komende 2-3 jaar potentieel de grootste bijdrage aan de inkomsten van het bedrijf leveren, een mogelijkheid die de markten lijken te negeren. 

Regeneron besteedt veel ontwikkelingsgeld aan middelen om kanker te behandelen. Het heeft vier tot zes nieuwe moleculen waarvan verwacht wordt dat ze dit jaar de klinische fase in zullen gaan. Dit komt bovenop de vijf moleculen die in 2018 die fase hebben bereikt.

Personeelswerving en hogere verkoopkosten drukken de winst in het afgelopen kwartaal, maar zouden in de nabije toekomst de bedrijfsresultaten ten goede moeten komen. Regeneron moet meer uitgeven om de inzet van Dupixent bij astma te ondersteunen, en voor de lancering van huidkankermedicijn Libtayo.

Lagere promotiekosten en een hogere efficiëntie van het personeel zullen uiteindelijk leiden tot hogere winsten.

3. XBiotech

XBiotech zit nog steeds in een uptrend die begon in september 2018. Op 1 maart rapporteerde het bedrijf, dat feitelijk een potentiële concurrent is van Regeneron, baanbrekende resultaten. Uit de Fase 2-studie waarin de werkzaamheid van het middel Bermekimab tegen atopische dermatitis werd onderzocht, bleek dat het bij proefpersonen goed werkt.

Als het een eventuele concurrent is van Regeneron op eczeemgebied, waarom zouden beleggers dan ook deze aandelen moeten overwegen?

XBiotech wordt gewaardeerd op slechts 342 miljoen dollar. Op dat niveau zou het een koper kunnen aantrekken. Meer klinische resultaten die de werkzaamheid van het medicijn bevestigen, kunnen ook de aandelenkoers opstuwen. En naarmate het bedrijf dichter bij het aanvragen van goedkeuring komt, kan de markt optimistischer worden.

4. Dermira

Ook Dermira ontwikkelt een medicijn tegen atopische dermatitis. Het marktkapitaal van 571 miljoen dollar is hoger dan dat van XBiotech, en zou nog hoger geweest zijn als de aandelen niet zouden zijn gedaald tot 10,70 dollar van een piek van 15 dollar begin april.

Het bedrijf lanceerde zeven maanden geleden Qbrexza, een product voor de behandeling van overmatig zweten. De interesse van beleggers nam toe nadat het bedrijf in februari de resultaten van de fase 2b-studie naar de effectiviteit van het middel Lebri tegen atopische dermatitis bekendmaakte.

Dermira legt de laatste hand aan zijn voorbereidingen voor de fase 3-studie en zal halverwege het jaar overleggen met de FDA. Dat onderzoek kan mogelijk tegen het einde van 2019 beginnen.

De koers daalde nadat het bedrijf over het eerste kwartaal een verlies van 1,49 dollar per aandeel rapporteerde. Het genereerde een omzet van 2,45 miljoen dollar. Deze cijfers hebben op dit moment weinig betekenis omdat de waardering van het aandeel afhankelijk is van de resultaten van de tests van Lebri.

5. CRISPR Therapeutics

In het kader van biotechnologische aandelen in ontwikkeling zouden beleggers ook CRISPR Therapeutics AG kunnen overwegen. De aandelen blijven herstellen, van een dal van 22 dollar in december 2018 naar recent 39,10 dollar.

Het bedrijf creëert vernieuwende gentherapieën voor ernstige ziekten. CRISPR heeft zijn wortels in het ontwikkelen van een behandeling voor sikkelcel-anemie, maar breidt zijn markt uit.

In april heeft de FDA het medicijn CTX001 tegen de erfelijke bloedziekte thalassemie aangewezen voor een snelle beoordeling. Daardoor zou CRISPR het samen met partner Vertex Pharmaceuticals sneller op de markt kunnen brengen.

CRISPR rapporteerde in het eerste kwartaal een verlies van 93 dollarcent per aandeel. Bij dit bedrijf, dat zich nog in de productontwikkelingsfase bevindt, hoeven beleggers zich dan geen zorgen te maken. Wat belangrijk is, is het cashsaldo van 437,5 miljoen dollar per 31 maart 2019. Met voldoende fondsen beschikbaar om de R&D-kosten te dekken is het onwaarschijnlijk dat het bedrijf op korte termijn meer geld zal komen ophalen.

Check ook: 7 koopwaardige techaandelen met geweldige dividenden

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.