4 redenen voor de stijging van bitcoin

Door Belegger.nl op 17 mei 2019 08:35 | Views: 5.938

4 redenen voor de stijging van bitcoin

Bitcoin is terug. Dinsdag passeerde de grootste cryptomunt ter wereld voor het eerst sinds juli 2018 de 8000-dollargrens en daarmee steeg hij ruim 100% in waarde ten opzichte van eind vorig jaar.

Inmiddels is de virtuele munt alweer aanzienlijk gedaald. Toch lijkt er sprake van te zijn dat de munt weer in de lift zit, zij het met ups en downs. Maar wat zat er achter de rally van bitcoin? MarketWatch zette vier antwoorden op een rij.

1. Technisch gedreven rally

Eén ding dat de bitcoinrally heeft gedaan, is dat die door enkele nauwlettend gevolgde technische niveaus is gebroken. Of het nu gaat om de weerstand bij 4000 dollar, om het psychologische niveau van 5000 dollar of om een aantal belangrijke momentumindicatoren, de technische vooruitzichten zijn omgeslagen van lagere hoogtepunten naar hogere dieptepunten.

"De technische langetermijnprofielen van bitcoin blijven wijzen op een nieuwe up-cycle", schreef chartwatcher Rob Sluymer van Fundstrat Global Advisors.

"Nu bitcoin terug is op een weerstandbandbreedte in de buurt van 6.000 dollar, vergelijkbaar met waar die lag in het tweede kwartaal van 2015, is een terugval niet verrassend. In plaats van de bitcoinblootstelling te verkopen of proberen te micromanagen, zouden we beleggers echter sterk aanmoedigen om gefocust te blijven op hoe de koers zich op de langere termijn gedraagt vanaf dieptepunten", aldus Sluymer.

Klik om te vergroten

Bovendien brak bitcoin boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, en op 23 april kwam het 50-daags voortschrijdend gemiddelde boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde uit - wat het opwaartse momentum onderstreept.

2. Het acceptatie-argument

De grootste strijd van bitcoin is waarschijnlijk om mensen het te laten gebruiken. Of het nu gaat om inzet als koopkrachtreserve of als ruilmiddel, digitale activa hebben moeite om de aandacht te trekken, vooral van institutionele beleggers.

Maar volgens een recente Fidelity-enquête is dit langzaam aan het veranderen. De in Boston gevestigde vermogensbeheerder zei dat bijna de helft van de institutionele beleggers gelooft dat digitale activa een rol kunnen spelen in hun portefeuille, terwijl 22% al een vorm van digitale valuta bezit.

"We hebben een gestage groei en acceptatie gezien in de branche en de prijzen beginnen in lijn te komen met het gebruik van bitcoin", zei Mati Greenspan, senior marktanalist bij eToro.

3. Sentimentsverandering

De industrie, die vaak negatief in het nieuws komt wegens computerhacks en -storingen of het gebruik van crypto's voor illegale activiteiten, is terug in de schijnwerpers. Maar bitcoin laat voor het eerst in een lange tijd het slechte nieuws van zich afglijden.

"Het feit dat het nieuws over de diefstal bij Binance werd weggewimpeld was veelzeggend. Voeg daarbij het Bitfinex-debacle en je ziet dat het sentiment echt ten goede keert", aldus Greenspan.

Binance, een van de grootste cryptobeurzen, zei dat hackers meer dan 40 miljoen dollar aan bitcoin hebben gestolen. En op 26 april beschuldigde de procureur-generaal van New York cryptobeurs Bitfinex en Tether ervan 850 miljoen dollar aan verliezen te verbergen. Maar de koers van bitcoin daalde nauwelijks. Na een kortstondige uitverkoop hervatte de cryptovaluta zijn opmars.

4. Als veilige haven

Het zou ook kunnen dat beleggers een populair toevluchtsmiddel inruilen voor digitale valuta. Op 1 mei startte Grayscale Investments, een dochteronderneming van Digital Currency Group, een provocatieve advertentiecampagne om bitcoin te promoten als een beter alternatief voor goud. De campagne, waarbij de hashtag #DropGold werd gebruikt, promootte bitcoin als betere koopkrachtreserve, omdat cryptocurrency veiliger en grenzeloos zou zijn.

Een dag na de lancering van de campagne benadrukte de World Gold Council in een verklaring waarom cryptomunten geen vervanging van goud zijn. "De extreme dagelijkse en tussentijdse volatiliteit van cryptomunten verstoren het gebruik ervan als ruilmiddel en ontmoedigen strategische investeringen", schreef Adam Perlaky, investeringsmanager bij de World Gold Council.

Maar misschien heeft de advertentie een aantal beleggers ertoe gebracht hun goudinvesteringen te heroverwegen. Op 7 mei, zes dagen na de start van de advertentie, stond de Grayscale Bitcoin Trust bovenaan de lijst met de meest actief verhandelde aandelen op OTC Market Group.

Zoals altijd zijn er talloze theorieën achter elke bitcoinbeweging. Na een verzengende periode van achttien maanden voor de bitcoinbulls is de cryptomunt terug. Het maakt niet echt uit waarom.

Lees ook: Goldman: koop deze aandelen bij uitbreken totale handelsoorlog

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.