'Maak u op voor een loopgravenoorlog'

Door Belegger.nl op 16 mei 2019 14:05 | Views: 4.984

'Maak u op voor een loopgravenoorlog'

Stefan Kreuzkamp, hoofd beleggingsstrategie van DWS, vindt de situatie rond het conflict tussen de VS en China nu zeer zorgwekkend worden. "Het moment waarop er voor beide partijen geen bevredigende uitweg meer is, komt steeds dichterbij."

“Lange tijd leek het erop dat er een deal zou komen. China zou dan meer goederen uit de VS tot haar markt toelaten, en de VS zou dan makkelijker omgaan met bijvoorbeeld de intellectuele eigendomsrechten”, legt Kreuzkamp uit. 

Amerikaanse bedrijven in vuurlinie

Zo’n gunstig scenario is nog steeds mogelijk, maar de kans erop neemt met de dag af, waarschuwt hij. “Het ziet er steeds meer naar uit dat we ons moeten opmaken voor een lange loopgravenoorlog, met de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven in de vuurlinie. Washington lijkt blind voor de Chinese drijfveren die wel naar een deal kunnen leiden. Dat is gevaarlijk.”

Dit heeft volgens de expert ook te maken met hoe de VS de afgelopen drie jaar tegen handel aankijkt. “Het lijkt wel of de strijd om het Witte Huis straks gaat over wie er het hardst tegen China durft op te treden. Het mag geen verrassing heten dat een dergelijke houding de Chinese haviken in de kaart speelt. Dit doet de kans op een deal snel verschrompelen.” 

Strategische klappen

Ondertussen zit het Amerikaanse bedrijfsleven bepaald niet te wachten op zo’n loopgravenoorlog. “Een steeds grotere groep topmensen van Amerikaanse bedrijven zijn bereid om een verhoging van de heffingen te slikken, in ruil voor Chinese beleidswijzigingen op de lange termijn.” 

“China lijkt nu afwachtend, maar deelt wel af en toe wat strategische klappen uit. Dit vertraagt de boel, in de hoop dat de VS dan ophoudt. Maar nu de kans op gezichtverlies voor China toeneemt, wordt een lange, pijnlijke strijd steeds plausibeler.”

Hete adem voor Trump

De specialist wijst er ook op dat Xi, in tegenstelling tot Trump, niet de hete adem van de verkiezingen in zijn nek heeft. “Op die manier heeft Xi op korte termijn de ruimte om extra klappen te incasseren, die op lange termijn toch voordelig voor hem zijn. Zulk machtsvertoon loopt meestal uit op een escalatie van een conflict tussen twee landen.”

Kreuzkamp denkt daarom dat een keiharde handelsoorlog onvermijdelijk is. “Hopelijk gaat Trump begrijpen hoe ernstig de situatie is. Voor het geval dat niet zo is, zijn wij druk bezig met een noodplan. Wat we wel kunnen zeggen, is dat op dit moment het neerwaartse risico voor Amerikaanse aandelen groter is dan het opwaartse potentieel.”

Lees verder: 'Tariefstrijd is slechts begin herschikking wereldhandel'

Reacties

2 Posts
suske wiet
0
Goed artikel .
Trump heeft speelruimte .
China staat inderdaad onder druk en vind ik nog niet zo slecht .
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.