5 geweldige blue chip-aandelen om nu te kopen

Door Belegger.nl op 22 mei 2019 07:15 | Views: 9.579

5 geweldige blue chip-aandelen om nu te kopen

Amerikaanse blue chip-aandelen kunnen beleggers in deze volatiele markt helpen om beter te slapen. InvestorPlace selecteerde vijf blue chip-aandelen die beleggers kunnen helpen om de komende maanden door te komen en een mogelijke bearmarkt te weerstaan.

Blue chip-aandelen zijn doorgaans bekende namen met miljarden aan inkomsten en gestaag stijgende winstprofielen. 

Vaak delen blue chips hun rijkdom met hun investeerders via riante dividend- en terugkoopprogramma's. Het beste is dat beleggers kunnen rekenen op blue chip-aandelen om hen te helpen door perioden van malaise en bearmarkten, omdat ze doorgaans minder volatiel zijn dan bijvoorbeeld kleinere groeiaandelen.

InvestorPlace selecteerde vijf blue chip-aandelen die beleggers kunnen helpen om de komende maanden door te komen en een mogelijke bearmarkt te weerstaan.

1. Cisco Systems

De technologiesector wordt vaak gezien als een groei-element voor een portefeuille. De sector beschikt echter over voldoende blue chip-aandelen die bergen cashflows, stabiele dividenden en stijgende winsten produceren. Zoals bijvoorbeeld Cisco Systems. 

Na het bouwen van het internet en netwerken met de focus op schakelingen en routers, maakte Cisco de slimme stap in diensten en terugkerende inkomsten. Het bedrijf creëerde in feite het model dat veel technologiebedrijven hebben gekopieerd.

En daarmee is Cisco een cashmachine geworden. Alleen al in het laatste kwartaal slaagde het bedrijf erin om meer dan 3,5 miljard dollar aan vrije kasstromen te produceren.

En Cisco blijft dat geld delen met investeerders. Het bedrijf verhoogde onlangs zijn dividend met 6% en voegde nog eens 15 miljard dollar toe aan zijn geautoriseerde terugkoopprogramma.

Ook zit er nog meer in het vat voor het aandeel. Het bedrijf blijft nieuwe mogelijkheden toevoegen aan zijn dienstenplatform zoals op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dankzij de voortdurende vraag naar datacenters en in afwachting van 5G-upgrades blijft Cisco er geweldig uitzien.

2. Merck

De standvastigheid van de zorgsector maakt de sector tot een uitstekende plaats om veel blue chip-aandelen te vinden. En een van de beste keuzes is de farmaceutische reus Merck. Om te beginnen beschikt Merck over een breed portfolio van huidige en voormalige blockbuster-geneesmiddelen, vaccins en andere therapieën. Deze enorme portefeuille blijft de winsten en kasstromen van het concern omhoog drijven. 

Maar Merck rust niet op zijn lauweren. Een paar jaar geleden maakte het bedrijf de overstap naar nieuwe biotech- en geavanceerde kankerbestrijdende medicijnen. Dat is de juiste zet gebleken.

Merck's Keytruda is snel uitgegroeid tot het medicijn voor verschillende vormen van longkanker. Alleen al in het laatste kwartaal bedroeg de verkoop van Keytruda meer dan 2,2 miljard dollar. Die groei met dubbele cijfers heeft Merck in staat gesteld om zijn totale prognose voor het hele jaar op te voeren. 

En de groei van Keytruda zou kunnen doorgaan. Merck is verschillende onderzoeken begonnen om het medicijn bij andere indicaties te gebruiken. Dit zou nog meer geld kunnen opleveren. Door de combinatie van de groei van zijn portfolio van kankermedicijnen en de rest van zijn stabiele medicijnenopties is Merck een geweldige koop voor de lange termijn.

3. American Express

Een van de favoriete blue chip-aandelen van Warren Buffett is American Express. En het orakel van Omaha heeft daarmee geen verkeerde keuze gemaakt. De financiële krachtcentrale blijft floreren in de stijgende economie en heeft investeerders veel te bieden.

Net als rivalen, Visa en Mastercard - ook twee blue chip-aandelen die het bezit waard zijn volgens InvestorPlace - exploiteert American Express een beveiligd betalingsnetwerk en fungeert het als een tolweg wanneer klanten met hun kaarten betalen. Daar krijgt American Express een behoorlijk bedrag voor. Voor elke 100 dollar die betaald wordt via zijn kaarten stroomt er 2,37 dollar naar het bedrijf. Al met al heeft American Express afgelopen kwartaal meer dan 6,2 miljard dollar aan inkomsten gegenereerd uit deze operaties.

Daarnaast geeft American Express, in tegenstelling tot Visa en Mastercard, zelf zijn kaarten uit. Hierdoor is het in staat om forse lidmaatschapskosten en rente te scoren, en een hefboomeffect te creëren voor zijn winst. Ook richt American Express zich meestal op het hogere segment van het kredietspectrum. Dit verwijdert veel van de onzekerheid en problemen met het aanbieden van leningen en het verlagen van standaardtarieven. Dit alles heeft American Express tot een krachtpatser in de financiële sector gemaakt.

4. Genuine Parts Company

Genuine Parts Company heeft zijn dividend in de afgelopen 63 jaar consequent verhoogd. Het geheim van het bedrijf ligt in het enorme concurrentievoordeel dat het heeft.

De kans is groot dat je nog nooit een van de locaties van Genuine Parts Company bent binnengelopen, maar je monteur wel. Onder de NAPA-banner exploiteert het bedrijf een van de grootste netwerken van auto-onderdelen en industriële distributielocaties in de VS. Die 9.250 locaties bevinden zich vrijwel overal en dat is de sleutel. Auto-onderdelen zijn over het algemeen vrij noodzakelijk en daardoor vrijwel immuun voor de grillen van online verkoop.

Vanwege dit enorme netwerk zijn Genuine Parts Company en NAPA vrijwel de enige spelers als het gaat om het leveren van onderdelen aan carrosseriebedrijven, monteurs en servicecentra. In zijn 90-jarige geschiedenis is de omzet in 85 jaren toegenomen. Deze reeks werd vorig jaar voortgezet met een omzet van meer dan 18,7 miljard dollar. Analisten voorspellen dat de omzet dit jaar met ongeveer 4% zal stijgen.

5. Coca-Cola

Als het gaat om blue chip-aandelen, mag Coca-Cola natuurlijk niet ontbreken. Het merk is wereldwijd actief en wordt miljoenen keren per dag gebruikt. Hierdoor kon het frisdrankenconcern de afgelopen 55 jaar een constant stijgend dividend uitkeren.

En er is nog steeds groei te behalen. Coca-Cola is nieuwe drankencategorieën gaan gebruiken omdat de smaak van de consument is veranderd. Mousserend water, sappen, thee en andere gezonde drankjes staan nu op het menu van het bedrijf. En deze items blijven groeien. De inkomsten van deze producten zijn nu goed voor ongeveer de helft van de totale inkomsten. 

Daarnaast heeft het concern de marges verbeterd via nieuwe verpakkingsontwerpen en -formaten. Dankzij de inzet van technologie - zoals de Arctic Coolers en Freestyle-machines - lijkt Coca-Cola de drankenoorlog te winnen.

Het bewijs zit in de resultaten. De voortgezette ontwikkeling van de productmix heeft geresulteerd in een flinke omzetsprong van 5% in het laatste kwartaal en een vrije kasstroom van ongeveer 6,28 miljard dollar gedurende de afgelopen twaalf maanden. Coca-Cola is saai, maar dat is precies wat beleggers moeten zoeken in een blue chip-aandeel. Consistentie, met een vleugje groei.

Lees ook: 7 dividendaandelen voor de lange termijn

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.