Goldman: handelsoorlog schaadt bedrijfswinsten VS niet

Door Belegger.nl op 23 mei 2019 07:30 | Views: 2.306

Goldman: handelsoorlog schaadt bedrijfswinsten VS niet

De handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China zullen toenemen. De nieuwe tariefverhogingen van beide kanten die op 1 juni ingaan zijn een reden tot groeiende bezorgdheid op Wall Street. Toch suggereert Goldman Sachs dat de schade aan Amerikaanse bedrijfswinsten minimaal zal zijn.

Dat meldt Investopedia.

Consumentenprijzen +1%

Amerikaanse bedrijven zijn wel blootgesteld aan China, maar volgens Goldman niet voldoende om een ernstige deuk in de winst te veroorzaken. Bedrijven zullen de schadelijke effecten van de tarieven kunnen compenseren door ze door te berekenen aan de consumenten, en door hun toeleveringsketens aan te passen.

De Amerikaanse bank hanteert twee scenario's. In het eerste scenario wordt uitgegaan van een importtarief van 25% op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Onder dat scenario voorziet Goldman een daling van de winst per aandeel van 2%, die gecompenseerd kan worden met een prijsstijging van minder dan 1%.

In het tweede scenario zorgt een importtarief van 25% op alle invoer uit China voor een neerwaartse herziening van 6% van de winst per aandeel en compensatie middels een prijsstijging van 1%.

Handelstekort

Het handelstekort in de relatie met China dat de regering-Trump hoopt te herstellen benadrukt de blootstelling aan China waarmee de Amerikaanse bedrijven te maken hebben. Aangezien de Amerikaanse export naar China kleiner is dan de invoer, zal het grootste deel van de schade het gevolg zijn van hogere importkosten, en niet van gemiste verkopen.

Wat omzet betreft, genereren S&P 500-bedrijven een meerderheid van 70% van de verkopen binnen de VS, terwijl slechts 2% van hun omzet wordt behaald in Groot-China ofwel het Chinese vasteland, Hongkong, Macau en Taiwan.

Wel komt 18% van de totale Amerikaanse invoer uit China. Maar volgens Goldman kunnen bedrijven op dat vlak stappen ondernemen om eventuele gevolgen te beperken.

Onwaarschijnlijk scenario

Hoewel een tarief van 25% op alle invoer uit China de huidige consensusramingen van de winst per aandeel van de S&P 500-bedrijven met maar liefst 6% zou kunnen verlagen, is dit scenario volgens Goldman onwaarschijnlijk.

Het meer gematigde scenario van de bank komt neer op de huidige realiteit: tarieven van 25% over 200 miljard dollar aan import uit China. In dit scenario zouden de ramingen van de winst per aandeel met 2% kunnen worden verlaagd.

En in beide scenario's zouden Amerikaanse bedrijven in staat zijn om de negatieve effecten van de tarieven door prijsstijgingen en vervanging van Chinese leveranciers door anderen te verzachten.

Vooruitzichten

Net zoals Goldman optimistisch is over de Amerikaanse bedrijfswinsten, is Nancy Lazar, economisch analist en CEO van Cornerstone Macro, optimistisch over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, ondanks de toenemende handelsspanningen. Handelsoorlogen zijn volgens Lazar "ongetwijfeld slecht".

"Maar op langere termijn is het waarschijnlijk dat investeringen terugkomen naar de Verenigde Staten als gevolg van hogere kosten in China, in combinatie met ons lagere belastingtarief voor bedrijven", aldus Lazar tegen Barron's.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.