'Aandelen VS kunnen 10% omlaag door handelsspanningen'

Door Belegger.nl op 23 mei 2019 12:00 | Views: 3.441

'Aandelen VS kunnen 10% omlaag door handelsspanningen'

De handelsspanningen tussen China en de VS hebben recent gezorgd voor een koersdaling van zo'n 5% voor Amerikaanse aandelen. Maar een verdere daling is mogelijk. Analisten van Barclays noemen een daling van zo'n 10% mogelijk wanneer een echte handelsoorlog ontstaat. 

"Onze analyse impliceert dat een heffing van 25% op de totale handel tussen de VS en China de verwachte winsten voor 2019 met 2,2% kan schaden", schreven de analisten. Daarbij verwezen ze naar de mogelijkheid van een heffing van 25% op een waarde van 550 miljard dollar aan import vanuit China, zo meldt YahooFinance. 

Terugval van 10%

Volgens Barclays zou de heffing ervoor zorgen dat de S&P 500 terugvalt naar zo'n 2550 punten. Een daling van grofweg 10% vanaf de huidige niveaus. In het basisscenario voorzien de analisten echter een daling voor de index naar 2750 punten (zo'n 4%). 

Een andere factor die drukt op de omzetgroei van bedrijven in de S&P 500 is de zwakte in de Chinese economie. Veel Amerikaanse bedrijven realiseren namelijk buiten de landsgrenzen (een deel van) hun omzet.

Geen bodembel

"De Chinese kredietcyclus is de voornaamste reden achter de vertraging van de economische groei buiten de VS en van de omzetgroei van Amerikaanse bedrijven met een internationale focus", schreven de analisten.

"Het beleid dat Chinese beleidsmakers de afgelopen maanden hebben geïmplementeerd lijkt zijn impact te hebben en de Chinese economie liet tekenen van een rebound zien." Toch is het volgens de analisten nog te vroeg om de bodembel te luiden. 

Lees ook: 10 aandelen om een totale handelsoorlog te overleven

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.