Techreuzen in de vuurlinie

Door Martine Hafkamp op 10 juni 2019 08:30 | Views: 2.247

Techreuzen in de vuurlinie

Onlangs kwam de Wall Street Journal met het nieuws dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie een onderzoek zou gaan instellen naar de marktdominantie van Alphabet. Vervolgens kwamen zowel deze krant als Reuters met het nieuws dat de Federal Trade Commission (FTC) diverse grote technologiefondsen aan een nader onderzoek wil onderwerpen.

De beide toezichthoudende autoriteiten in de VS zouden het erover eens zijn dat de almacht van de grote techreuzen tegen het licht moet worden gehouden. Het Department of Justice neemt Google en Apple voor zijn rekening en de FTC Facebook en Amazon.

Ongerust

Beleggers reageerden ongerust. De FANG-aandelen verloren in korte tijd gezamenlijk voor 140 miljard dollar aan waarde op de beurs. 

De stemming op de beurzen was al somber vanwege het voortdurende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Zo zijn Amazon en Alphabet sinds hun top van een maand geleden respectievelijk 14 en 20% aan waarde kwijtgeraakt. De NASDAQ, waar deze aandelen genoteerd staan, verloor in een maand 10%.

Aanval geopend

De techreuzen liggen in Europa al langer onder vuur, maar nu lijkt het erop dat ook de Amerikaanse autoriteiten genoeg beginnen te krijgen van hun groeiende macht. Zowel de regering-Trump als het Congres lijken daarom nu de aanval geopend te hebben op hun digitale suprematie.  Hier lijken de Democraten en de Republikeinen elkaar te vinden. 

Eén van de mogelijke aandachtsgebieden van het onderzoek kan de dominante marktpositie van Google op het gebied van onlineadvertenties zijn. De Europese Commissie pakte Google in gelijkwaardige dossiers al diverse malen aan.

Ook Facebook wordt onder de loep worden genomen vanwege de macht op de advertentiemarkt. Waar president Trump in het begin van zijn ambtsperiode nog alleen stond in zijn strijd tegen de techreuzen lijkt het politieke landschap inmiddels dus veranderd. 

Macht

De autoriteiten maken zich zorgen over de macht die deze bedrijven hebben over de Amerikaanse economie, maatschappij en democratie. Nieuwe bedrijven krijgen nauwelijks een serieuze kans omdat de techreuzen het (politieke) vermogen hebben de regels te dicteren en de economische macht om iedere potentiële concurrent op te kopen.

Het zou alle innovatie in de kiem smoren. Amazon ligt zowel aan de linkerzijde (Elizabeth Warren) als aan de rechterzijde (Trump) onder vuur omdat zij producten kopieert van concurrenten en ze vervolgens zelf tegen een lagere prijs aanbiedt. Facebook zou Instagram moeten loslaten en Apple zou moeten kiezen tussen zijn platform of de Appstore. Er zou te weinig geld naar starters gaan. 

Het in de Verenigde Staten zo luid bezongen Free Trade-principe staat zwaar onder druk. De techreuzen hebben dat zelf eveneens in de gaten. Zo wordt er gewerkt aan vormen van zelfregulering door in Washington medewerking te verlenen aan wetgeving die niet al te verstorend werkt. Het is echter zeer de vraag of de veranderende publieke opinie daar genoegen mee neemt.

Opdelen bedrijven

Vergeet niet dat de Verenigde Staten een historie hebben wat betreft het opdelen van te machtige bedrijven. Zo werd Rockefeller’s Standard Oil ooit tot opsplitsing gedwongen. Het Hooggerechtshof oordeelde destijds dat deze oliegigant een onwettig monopolie was.

Standard Oil werd in 34 verschillende bedrijven opgedeeld. Enkele namen? Exxon, Conoco-Phillips en Chevron. Later werd ook telefoonmaatschappij AT&T gedwongen opgedeeld in de regionale Baby Bells. 

Zijn Alphabet, Facebook, Apple en Amazon dan opeens geen interessante beleggingen meer? Dat valt te bezien. Zo verdubbelden de nieuwe oliebedrijven voortgekomen uit Standard Oil al snel in waarde. Het maakte grootaandeelhouder John D. Rockefeller de rijkste man op aarde.

Alphabet al jaren voorbereid

Alphabet is al jaren op een dergelijke actie van de autoriteiten voorbereid. Het is vooral om die reden dat het voormalige Google werd omgevormd in een holding genaamd Alphabet. De verschillende maatschappijen kunnen zonder problemen zelfstandig verder.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.