Deze indicatoren wijzen op een economische vertraging

Door Belegger.nl op 10 juni 2019 11:00 | Views: 3.640

Deze indicatoren wijzen op een economische vertraging

De recente omkering van de rentecurve in de Verenigde Staten duwde de rente op kortlopende leningen boven het rendement op langer lopende obligaties en zorgde voor koude rillingen op de wereldwijde financiële markten.

Dat komt doordat een zogeheten omgekeerde of inverse rentecurve in het verleden een redelijk betrouwbare voorspeller is geweest van economische recessies. Sinds 1970 werden alle zeven recessie in de VS voorafgegaan door een inverse rentecurve.

Toevalligheid

Sommige marktdeskundigen zijn echter niet overtuigd van de voorspellende kracht van de omgekeerde rentecurve en hebben de inversie afgedaan als een toevalligheid, die wordt veroorzaakt door het feit dat beleggers juist Amerikaanse staatsobligaties kopen als een teken van vertrouwen in de veerkrachtige economie van de VS. De obligatiekoersen bewegen zich immers in tegengestelde richting van de rente: daalt die, dan stijgen de obligatieprijzen.

Maar naast de rentecurve zijn er volgens CNN Business ook andere belangrijke barometers waar beleggers aandacht aan moeten besteden. Deze geven momenteel namelijk ook waarschuwingssignalen af voor de economie.

Productie is aan het afzwakken

De meest recente inkoopmanagersindex van de Amerikaanse industrie, een indicator van de bedrijvigheid in de sector, schilderde een sober beeld. De index daalde tot het laagste niveau sinds oktober 2016. Dat kan een teken zijn dat de handelsoorlog met China zijn tol begint te eisen.

"Er is grote zorg dat bedrijven hun uitgaven terugschroeven," zei Michelle Girard, hoofdeconoom bij NatWest Markets. "We zijn bang dat de groei vertraagt; bedrijven hebben veel redenen om te wachten en te kijken wat er vervolgens gebeurt."

Prijzen industriële grondstoffen dalen

Veel beleggers letten op olie en goud. Maar er zijn andere grondstoffen die net zo belangrijk zijn, omdat de vraag ernaar nauw verbonden is met de gezondheid van de wereldeconomie. En de prijzen tuimelen omlaag.

Lees ook: 'Olie en goud voorspellen weinig goeds'

De koperprijzen zijn de afgelopen maand met 6% gedaald, terwijl zink 8,5% goedkoper is geworden. Koper en zink zijn belangrijke componenten voor veel industriële en technologiebedrijven. De houtprijs daalt ook en dook de afgelopen maand rond de 10% omlaag. Dat kan worden gezien als een teken dat de Amerikaanse woningmarkt - met name nieuwbouw - verzwakt.

"Is een recessie aanstaande? Nee. Maar het basisscenario is langzamere groei en deze gegevens ondersteunen dat", aldus Melissa Weisz, vermogensadviseur bij RegentAtlantic. "Het scenario verzwakt, maar er is geen crisisalarm."

Vertraging?

Elke maand publiceert de Conference Board zijn Leading Economic Index (LEI). Die wordt nauwlettend in de gaten gehouden, omdat hij de tien voornaamste indicatoren voor de gezondheid van de economie bevat. Bijvoorbeeld de wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen, de nieuwe fabrieksorders, het aantal afgegeven bouwvergunningen, de aandelenkoersen en het consumentenvertrouwen maken deel uit van de index.

De meest recente stand van de LEI is een verontrustend teken. Volgens LPL Research steeg de index in april slechts 2,7% ten opzichte van een jaar geleden. Dat is de kleinste stijging sinds februari 2017.

Niet zo lang geleden steeg de index nog met 7%. Marktstrateeg Matt Miskin van John Hancock Investments voorspelt dat de index tegen het einde van dit jaar zou kunnen dalen. Als dat gebeurt, volgt enkele maanden later vaak een recessie. Op zijn minst is het een teken dat de economie stoom verliest.

"De economische uitgangspositie verzwakt", volgens Miskin. De strateeg merkte daarnaast op dat zelfs als de Verenigde Staten een handelsakkoord kunnen bereiken met China, Mexico en andere landen, een recessie wellicht onvermijdelijk is.

"We zitten nog steeds laat in de cyclus. Voeg de importtarieven toe en de economische vertraging versnelt. Zonder de tarieven gaat het wat geleidelijker."

Lees ook: 'Wereld kan in tweeën uiteenvallen'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.