Deze bedrijven zijn de winnaars van de tragere globalisering

Door Belegger.nl op 11 juni 2019 07:50 | Views: 1.894

Deze bedrijven zijn de winnaars van de tragere globalisering

De wereld dreigt steeds nationalistischer te worden en de voortslepende handelsoorlogen lijken een negatief effect te hebben op de wereldhandel. De globalisering dreigt daarmee te vertragen.

Dat meldt CNBC. Voor analist James Faucette van Morgan Stanley is het een reden om op zoek te gaan naar bedrijven die relatief immuun zijn voor een tragere globalisering, of slowbalization zoals Morgan Stanley het noemt.

De betalingssector

Een consumentengebied dat volgens Faucette relatief immuun is voor deze trend is de betalingssector. Gezien de blootstelling aan binnenlandse factoren, het belang voor het banksysteem en de belastinginning, en de toenemende groei-effecten, verwacht de analist dat bedrijven als Visa, Mastercard en PayPal naar voren zullen komen als Amerikaanse kampioenen.

De sector kampt echter ook met enige tegenwind. Het aandeel online betalingen groeit nog steeds, wat betekent dat het in het belang van een land kan zijn om ze te beschermen of eigen activiteiten op betalingsvlak op te zetten. Faucette verwacht een "combinatie" van globale en lokale netwerken waar wereldwijde netwerken van partnerlanden ook van kunnen profiteren.

"De meeste landen beschouwen het betalingssysteem als een logisch verlengstuk van het banksysteem, dat velen zien als een integraal onderdeel van de nationale soevereiniteit", verklaarde de analist. "We verwachten een combinatie van in eigen land ontwikkelde betalingssystemen en landen die internationale betaalbedrijven zoals Visa en Mastercard toegang tot hun markten bieden."

Weinig blootstelling aan China

Internationale betaalbedrijven zoals Visa en MasterCard hebben volgens Faucette al enorme schaalvoordelen, waardoor ze het logische en goedkopere alternatief zijn. Ook hebben MasterCard, Visa en PayPal weinig blootstelling aan China.

Klik om te vergroten

De aandelen van PayPal zijn de afgelopen maand met 4% gestegen, Visa is met 6% gestegen en Mastercard met 8,5%. De aandelen presteerden beter dan de S&P 500, die in mei ongeveer 0,4% verloor.

Escalatie handelsconflict

De tegenwind en vertraging van de globalisering hebben te maken met de voortdurende patstelling tussen China en de VS op het handelsfront. De onderhandelingen tussen de twee economische grootmachten zijn vastgelopen en Washington heeft de Chinese telecomgigant Huawei op een zwarte lijst geplaatst.

In een reactie heeft China gedreigd om de levering van zeldzame aardmetalen aan de VS te staken. Deze metalen zijn cruciaal voor de Amerikaanse technologiebedrijven. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft al laten weten de afhankelijkheid van zeldzame aardmetalen uit China terug te willen dringen.

Veiliger havens

Volgens Morgan Stanley hebben ook Chinese e-commerce aandelen als Alibaba en kleine tot middelgrote Amerikaanse internetaandelen zoals Yelp baat bij de aanhoudende trend van tragere globalisering.

"Voor industrieën waarvan de producten en productieprocessen niet van cruciaal belang zijn voor nationale of economische veiligheid en die geen grondstoffen van ver hoeven aan te voeren, denken we dat er weinig veranderingen zullen voortvloeien uit slowbalization."

De sectoren die volgens Morgan Stanley de meeste tegenwind zullen ondervinden van deze trend zijn telecom, auto's, chips, IT en grote Amerikaanse technologieaandelen.

Lees ook: 6 dividendaandelen om nu te kopen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.