Buffett-barometer voorspelt weinig goeds voor aandelen

Door Belegger.nl op 17 juni 2019 10:30 | Views: 12.542

Buffett-barometer voorspelt weinig goeds voor aandelen

Beurslegende Warren Buffett hamert er bij beleggers al jaren op dat ze goed moeten weten wat ze kopen en goed moeten letten op de waardering van een aandeel. De favoriete maatstaf die het orakel van Omaha zelf gebruikt om te bepalen waar de waarderingen op een bepaald moment staan, wordt ook wel de Buffett-indicator of -barometer genoemd.

Dat meldt MarketWatch. De waarderingsindicator die Buffett gebruikt is vrij simpel. De Wilshire 5000-index van Amerikaanse aandelen wordt daarbij gedeeld door het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten. Als de barometer boven de 100% staat dan is de markt duur, en staat de indicator op 70% of 80% dan is dat een koopsignaal.

Volgens geldmanager Jesse Felder van het Felder Report wordt met de Buffett-indicator de totale waarde van de aandelenmarkt afgezet tegen de totale omvang van de economie. "De crux is dat hij beleggers vertelt wat ze in de toekomst kunnen verwachten van aandelen."

Wat vertelt de Buffett-indicator beleggers nu?

In de onderstaande grafiek plaatst Felder de Buffett-indicator (omgekeerd) tegen de toekomstige tienjaarsrendementen in de aandelenmarkt om wat hij beschrijft als de beste weergave te laten zien van een van zijn favoriete Buffett-citaten: "De prijs die je betaalt, bepaalt je rendement".

Klik om te vergroten

Felder concludeert dat beleggers volgens deze maatstaf op dit moment een zo hoge prijs betalen voor aandelen dat ze in de komende tien jaar waarschijnlijk niets terug zullen krijgen, en dat is inclusief dividenden.

Beleggen met geleend geld

"Tegelijkertijd zien die potentiële rendementen er zo slecht uit, dat de risico's mogelijk groter zijn dan ze generaties lang zijn geweest." Ook wees hij erop dat beleggers zich de laatste tijd in de schulden hebben gestoken om hun blootstelling aan een oververhitte markt te vergroten.

Klik om te vergroten

De verhouding tussen deze stijgende schuld en de grootte van de economie laat volgens Felder zien dat investeerders "sinds 1929 niet meer zo hebberig zijn geweest".

"Al deze met schulden gefinancierde speculatie moet op een bepaald moment worden afgewikkeld, meestal via gedwongen verkoop tijdens een bearmarkt. De laatste twee keer dat we in de buurt van het huidige niveau kwamen, zakte de aandelenmarkt met 50%", aldus Felder.

Veel risico, weinig rendement

Felder waarschuwde daarbij dat de markten onder de huidige omstandigheden rijp zijn voor een nog grotere daling.

"Samenvattend riskeren langetermijnbeleggers een daling van ongeveer 60% om te proberen een rendement van 0% te behalen in het komende decennium op de aandelenmarkt. Dat is een van de slechtste verhoudingen tussen risico en rendement ooit."

Lees ook: 3 aandelen om op de dip te kopen

Reacties

6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Marcel H.
0
Een mooi 'kommer-en-kwel'-verhaal. Gebaseerd op een vooruitziende blik voor een termijn van 10 jaar.
gokker
0
wanneer iemand energie wil winnen uit de beweging van eb en vloed begint het ermee te beseffen of het op dat moment eb of vloed is. Dit verhaal gaat een beetje in die richting.
Gnos
0
De combinatie van een lage rente (~ 0%) op een (spaar)rekening en een inflatie van 1,5% maakt dat een aandelenbelegging met 0% het beter doet dan een spaarrekening. Stagflatie? Japan scenario .. ?
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.