5 dingen om op te letten in uw zoektocht naar dividendaandelen

Door Redactie op 3 september 2019 08:25 | Views: 5.336

5 dingen om op te letten in uw zoektocht naar dividendaandelen

Dat veel beleggers zich focussen op dividend is niet zo gek: op de langere termijn is dividend verantwoordelijk voor een heel groot deel van het rendement. Zo zou dividend over meerdere jaren al snel de helft van het totale rendement van een aandelenindex beslaan. 

Dat dividendrendement een enorme impact heeft, wordt nog beter duidelijk aan de hand van dit voorbeeld van de VEB (Vereniging van Effectenbezitters): 

"Een belegger die in 1960 duizend dollar in de Amerikaanse S&P 500-index stopte, zag dit aangroeien tot ruim zeventigduizend dollar in 2013. En dat met dank aan het zogeheten rente-op-rente-effect dat door Albert Einstein het 'achtste wereldwonder' werd genoemd. Zonder herbelegging zou de inzet ‘slechts’ zijn aangegroeid tot vijftienduizend dollar."

Rendement 30 keer zo hoog

De vereniging haalt de volgende grafiek aan die laat zien wat de impact is van het herbeleggen van dividend over een termijn van meer dan honderd jaar. Het totale rendement over deze periode bleek ruim 30 keer zo hoog als wanneer het dividend niet was herbelegd. 

Hoe hoger het dividendrendement hoe beter, denkt u dan misschien. Maar zo werkt het niet, waarschuwt de VEB. Bedrijven die het best presteren zijn bedrijven die een gezonde balans aanbrengen tussen dividendbetalingen en rendabele investeringen. Dit zijn vaak bedrijven die zo’n 2% tot 5% aan dividendrendement opleveren. 

Anker

Dit zijn bovendien bedrijven die vaak een relatief lage volatiliteit kennen. Mits niet te hoog, lijkt dividend dan ook te werken als een soort anker dat ervoor zorgt dat de koers niet te drastisch beweegt, stelt de VEB. 

"Een dividendrendement dat buitensporig hoog is (zeg meer dan 5%) is vaak niets anders dan een vraagteken van beleggers of de uitkering in de toekomst wel houdbaar is. De twijfel vertaalt zich in een dalende beurskoers en dus een hoger dividendrendement."

Prijszettingsvermogen

Wat de meeste bedrijven die stabiele dividenduitkeringen doen gemeen hebben, is volgens de VEB langdurig voordeel op de concurrenten. "Bijvoorbeeld omdat het om een sterk merk gaat met een groot marktaandeel. Daardoor hebben ze de kracht om prijzen te laten stijgen zonder dat dit het verkoopvolume aantast. Het geeft hun het vermogen om winst en dividend te laten groeien in goede én slechte tijden."

Beleggers moeten volgens de VEB in hun zoektocht naar duurzame dividendaandelen rekening houden met de volgende dingen: 

1. Dividendhistorie

Kijk of een bedrijf het dividend de afgelopen jaren op peil heeft kunnen houden. Nog beter is het als het dividend de afgelopen jaren gestaag verhoogd is. 

2. Conjunctuurbestendigheid

Let er ook op hoe conjunctuurbestendig de onderneming is. Zo zijn bijvoorbeeld uitzenders en industriële bedrijven erg gevoelig voor conjunctuurbewegingen. Voor ondernemingen in meer defensieve sectoren zoals de voedingsindustrie geldt dit minder. 

3. Kasstroom

Let erop of er bij het bedrijf wel voldoende cash binnenstroomt om de dividendbetalingen te kunnen doen. Zo is er mogelijk niet genoeg geld over om dividend uit te keren wanneer de inkomsten onder druk staan of er grote investeringen zijn aangekondigd. 

4. Pay-outratio

Welk gedeelte van de winst keert een onderneming uit als dividend? Deze verhouding wordt ook wel de pay-outratio genoemd. Is de pay-outratio relatief laag, dan heeft het bedrijf ruimte om het dividend intact te laten mochten de resultaten tegenvallen. Heeft een bedrijf juist een hoge pay-outratio? Dan kan het bedrijf genoodzaakt zijn in de dividenduitkering te snijden bij tegenvallende resultaten. 

5. De balans

Onderzoek de balans van een bedrijf. Is de balans degelijk? Bedrijven die gebukt gaan onder een hoge schuldenlast, zullen eerder geneigd zijn het dividend te schrappen dan bedrijven die op een flinke berg met cash zitten. 

Lees ook: Tien dingen die u moet weten over dividendbeleggen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.