Zo maakt u van uw kind een goede belegger

Door Belegger.nl op 29 mei 2020 16:20 | Views: 8.713

Zo maakt u van uw kind een goede belegger

Als u uw kinderen jong kennis bijbrengt over geldzaken kunnen ze daar op latere leeftijd enorm de vruchten van plukken. Miljardair en superbelegger Warren Buffett is daar het bescheiden voorbeeld van. Op 11-jarige leeftijd kocht hij zijn eerste aandelen, inmiddels behoort hij tot de drie rijkste personen ter wereld. 

En met de financiële opvoeding kunt u dus bijna niet vroeg genoeg beginnen: "Op 3-jarige leeftijd kunnen je kinderen de basisconcepten van geld begrijpen."

"Tegen de tijd dat ze 7 jaar zijn, zijn de meeste geldgewoontes van kinderen al gevormd", vertelt Beth Kobliner, auteur van 'Make your kid a money genius', tegen nieuwssite PBS.

Vroeg beginnen met sparen

"We zijn een land met volwassenen geworden die niet sparen en we geven die gewoontes door aan onze kinderen", zegt Tanya Van Court, oprichter en CEO van Goalsetter.com, zo citeert YahooFinance.

Met hun Goalsetter-app probeert het bedrijf van Van Court gezonde geldgewoontes mee te geven aan kinderen. "Of je kind nu 7 jaar is of slechts 7 maanden, het kan al sparen voor de studie", zegt van Court.

"Kinderen die een spaarrekening op hun naam hebben, hebben niet alleen een zes keer grotere kans om te gaan studeren, maar ze hebben ook een vier keer zo grote kans om aandelen op hun naam te hebben staan als jongvolwassenen."

Het hebben van een spaarrekening verandert dus letterlijk het perspectief en het gedrag met betrekking tot geld en hun leven.

Introduceer de aandelenmarkt

Ook Jeanie Ahn, van YahooFinance, onderstreept het belang van vroeg beginnen met de financiële educatie.

"Tegen 7 of 8 jaar kun je gaan uitleggen hoe de aandelenmarkt werkt. Neem een bedrijf dat ze kennen en leuk vinden, zoals Disney of Mattel [producent van onder andere Barbie] en leg uit dat eigenlijk een hele hoop mensen bij elkaar de eigenaar zijn en dat je kinderen ook voor een stukje eigenaar kunnen worden."

Vervolgens gaat u verder: "Wanneer het bedrijf het goed doet, zal je geld groeien. Wanneer het bedrijf het niet goed doet, kun je geld verliezen."

"Maar je wil ze niet ontmoedigen door het idee dat je geld kunt verliezen, dus herinner ze eraan dat hun geld waarschijnlijk zal groeien als ze het spreiden over veel verschillende bedrijven in de aandelenmarkt. Je hoeft alleen maar geduld te hebben."

Waar te beginnen?

Kobliner stelt in haar boek dat het er niet eens zozeer om gaat dat u uw kind leert hoe een aandeel te selecteren, maar dat vooral het bijbrengen van de juiste waarden bewezen heeft mensen succesvol te maken.

Denk aan het uitstellen van bevrediging, hard werken, niet boven uw stand leven, zorgen voor een goede opleiding en vrijgevig zijn richting anderen.

Tot slot nog een opsteker: u hoeft volgens Kobliner zelf geen financieel genie te zijn om uw kinderen er wel tot een te maken. 

Lees ook: "Mijn kinderen mogen kiezen: de spaarrekening of mee beleggen met papa"

Reacties

2 Posts
frankvl
0
in aandelen gaan IS geld verliezen. Het is een mysterie, maar je verliest ALTIJD. Het is een wetmatigheid, helaas. Op aandelen rust een vloek, zo zou ik het ook kunnen zeggen. Toch: succes iedereen!
JBL_0123
1
quote:

frankvl schreef op 29 mei 2020 22:49:


in aandelen gaan IS geld verliezen. Het is een mysterie, maar je verliest ALTIJD. Het is een wetmatigheid, helaas. Op aandelen rust een vloek, zo zou ik het ook kunnen zeggen. Toch: succes iedereen!

Gegokt en verloren? Ik heb er nog geen euro op verloren en krijg er jaarlijks evenveel dividend uit terug dan wat ik in men beginjaren kon sparen per jaar. Spreiden en bij een koersval zoals afgelopen maanden gewoon bijkopen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.