De beleggingsregels van Warren Buffett

Door Belegger.nl op 11 augustus 2020 08:30 | Views: 9.433

De beleggingsregels van Warren Buffett

Warren Buffett is zonder twijfel de grootste beurslegende ter wereld. Met een vermogen van bijna 80 miljard dollar is hij een van de rijkste mensen en zijn beleggingsfilosofieën en richtlijnen zijn van invloed op tal van beleggers.

Voor beleggers die ook willen beleggen als Warren Buffett zette Investopedia zijn belangrijkste beleggingsideeën op een rij.

Verlies nooit geld

De eerste twee regels van Buffett behoren tot zijn beroemdste uitspraken, namelijk: "regel nummer 1 is; verlies nooit geld, en regel nummer 2 is; vergeet nooit regel nummer 1".

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Buffett verloor persoonlijk ongeveer 23 miljard dollar tijdens de financiële crisis van 2008 en zijn bedrijf, Berkshire Hathaway, verloor zijn AAA-rating. Ook de verkoop van luchtvaartmaatschappijen in mei dit jaar leverde volgens hem zelf 'een aanzienlijk verlies' op.

Lees meer: Hoe Warren Buffett de wolven buiten de deur houdt 

De regel verwijst echter vooral naar de mindset van een verstandige belegger. Wees niet lichtzinnig. Gok niet. Investeer niet met een houding dat het niet erg is om te verliezen. Wees geïnformeerd. Doe je huiswerk. Buffett investeert alleen in bedrijven die hij grondig onderzoekt en begrijpt, en waarvan hij zo goed als zeker weet dat hij er geen geld aan zal verliezen.

Buffett gelooft dat de belangrijkste eigenschap voor een belegger temperament is, niet intellect. Een succesvolle belegger houdt zich volgens hem niet bezig met de vraag of hij tegen de kudde ingaat of met de kudde meeloopt. Hij vertrouwt op zijn eigen koers.

De aandelenmarkt zal altijd schommelingen vertonen. Maar in goede en slechte tijden blijft Buffett gefocust op zijn doelen. Hij verandert zelden zijn langetermijnbeleggingsstrategie, ongeacht wat de markt doet.

Doet een bedrijf het goed, dan volgt de aandelenkoers

Een andere beroemde uitspraak van Buffett is: "Als een bedrijf het goed doet, volgt het aandeel uiteindelijk". Het boek The Intelligent Investor van Benjamin Graham overtuigde Buffett ervan dat beleggen in een aandeel gelijk staat aan het bezitten van een deel van het bedrijf. Dus als hij naar een aandeel zoekt om in te beleggen, zoekt Buffett bedrijven met gunstige vooruitzichten op lange termijn.

Beleggers kunnen dit zelf ook doen door te kijken of het bedrijf een consistente bedrijfsgeschiedenis kent, een dominante zakelijke positie heeft en of de activiteiten leiden tot hoge en duurzame winstmarges.

Als de aandelenkoers van het bedrijf onder de verwachtingen voor de toekomstige groei handelt, dan is het een aandeel dat Buffett overweegt om te kopen. Buffett koopt nooit iets zonder dat hij de redenen kan opschrijven waarom hij een specifieke prijs voor de aandelen van een bepaald bedrijf betaalt.

Zie ook: 7 x dit vindt Warren Buffett van de crisis

Koop aandelen voor de juiste prijs

Buffett is een waardebelegger die graag kwalitatieve aandelen tegen bodemprijzen koopt. Zijn doel is om steeds meer operationele kracht voor Berkshire Hathaway te bouwen door aandelen aan te houden die de komende jaren solide winsten en kapitaalgroei zullen genereren.

Toen de markten tijdens de financiële crisis van 2007-2008 omlaag doken, sloeg Buffett zijn slag door miljarden te investeren in namen als General Electric en Goldman Sachs.

Een ander onderdeel van zijn beleggingsfilosofie is dat "het veel beter is om een prachtig bedrijf te kopen voor een eerlijke, redelijke prijs, dan een redelijk bedrijf te kopen voor een geweldige prijs". Het ultieme doel is om het juiste bedrijf tegen de juiste prijs te vinden, met een marge om ingedekt te zijn tegen onbekende marktrisico's.

Vergeet niet dat de prijs die u betaalt voor een aandeel niet hetzelfde is als de waarde die u krijgt. Succesvolle beleggers weten het verschil.

Aandelen voor altijd vasthouden

Een lastige vraag bij beleggen is hoe lang een aandeel moet worden vastgehouden. Buffett is daar duidelijk over. Een belegger die het niet prettig vindt om een aandeel voor tien jaar te houden, moet het volgens hem ook niet voor tien minuten hebben. Zijn favoriete periode om aandelen te houden is "voor altijd". Zelfs tijdens de financiële crisis hield Buffett loyaal vast aan het grootste deel van zijn portefeuille.

Tenzij een bedrijf zijn vooruitzichten volledig ziet veranderen door ernstige problemen of het overbodig raken van zijn product, zorgt een lange periode van vasthouden ervoor dat een belegger zijn emoties buitenspel zet.

Te angstig of te hebzuchtig zijn kan ertoe leiden dat beleggers aandelen op de bodem verkopen of op de piek kopen, wat nadelig is voor de waardecreatie van de portefeuille op de lange termijn.

Lees meer: Hoe Warren Buffett omgaat met rally's en crashes

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.