'Beperkt opwaarts potentieel voor wereldwijde aandelen' | Belegger.nl

'Beperkt opwaarts potentieel voor wereldwijde aandelen'

Door Belegger.nl op 16 jul 2019 om 08:30 | Views: 3.075

'Beperkt opwaarts potentieel voor wereldwijde aandelen'

Aandelen hebben volgens de strategen van JPMorgan Chase mogelijk niet veel ruimte meer om te stijgen, afgaand op de manier waarop beleggers hun geld inzetten.

De visie wordt gedeeld door de strategen van Jefferies, die investeerders aanbevelen om even te pauzeren, meldt Bloomberg.

"Aandelen kunnen nog 8% stijgen als de waarderingen van obligaties blijven waar ze zijn en beleggers het meest overwogen zijn in aandelen sinds september, zelfs als de Federal Reserve de rente sterker verlaagt dan de markten hebben ingecalculeerd, zoals in 1995 en 1998 gebeurde", schreef hoofdstrateeg Nikolaos Panigirtzoglou van JPMorgan.

Beperkt potentieel

"Onze positiegerichte analyse wijst op een beperkt opwaarts potentieel voor aandelen, zelfs als het scenario van de renteverlagingen van 1995 en 1998 zich in de komende maanden zal herhalen. En het opwaarts potentieel zal nog beperkter worden als de obligatiemarkten hun winst van de eerste jaarhelft niet vasthouden", aldus de JPMorgan-strateeg.


Percentage in aandelen (niet-bancaire beleggers); stippellijn is gemiddeld.

Volgens JPMorgan houden niet-bancaire beleggers 20,8% obligaties aan, wat hoger is dan het gemiddelde sinds de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers.

Ook de blootstelling aan aandelen is met 43,6% hoger dan het gemiddelde van 40% na de val van Lehman. "Wereldwijd zijn beleggers nogal overwogen in aandelen, vooral vergeleken met de periode na Lehman."

Onderbreking van de rally

Jefferies merkt op dat er recent bijna geen geld meer naar aandelenfondsen stroomt, en dat de herziening van de bedrijfswinsten nog niet volledig achter de rug is. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de rally van dit jaar wordt onderbroken, schreef aandelenstrateeg Sean Darby.

Aandelenbeleggers hebben tot nu toe flinke winsten behaald in 2019. De S&P 500-index is dit jaar tot nu toe met 20% gestegen en de MSCI All-Country World Index met 16%. Dit gebeurde tegen de achtergrond van een mildere toon van de Federal Reserve aan het begin van het jaar en de recente hints naar een verlaging van de rente.

Ook zijn de grootste angsten van investeerders over een volledige handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China niet uitgekomen en vertoont de Amerikaanse economie nog steeds enige groei. Het rendement op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties daalde dit jaar met meer dan 50 basispunten tot 2,12%.

Renteverlaging ingecalculeerd

"Een renteverlaging met 25 basispunten door de Fed is al ingecalculeerd door de markt. Dus als het gebeurt, zal die stap niets anders bereiken dan het tijdelijk bevredigen van de marktverwachtingen en het Twitter-account van het Witte Huis even het zwijgen opleggen", verklaarde Darby.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter herhaaldelijk kritiek geuit op Fed-voorzitter Jerome Powell en aangedrongen op een renteverlaging.

Markten leiden centrale banken

De zwakkere delen van de Amerikaanse economie, zoals productie en de investeringen in vaste activa, worden volgens Darby ondertussen ondermijnd door de handelsspanningen. Ook is er volgens hem een zichzelf versterkende situatie ontstaan, waarbij de markten de centrale bankiers leiden in plaats van andersom.

"Waar het op neerkomt is dat we een pauze verwachten van de rally", schreef Darby.

Lees ook: Barclays' top 5 techaandelen voor het cijferseizoen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.