Duurzaam beleggen in Japan is geen sinecure | Belegger.nl

Duurzaam beleggen in Japan is geen sinecure

Door Ronald van Genderen op 16 jul 2019 om 13:00 | Views: 631

Duurzaam beleggen in Japan is geen sinecure

Hoewel duurzaam beleggen in populariteit groeit en er steeds meer producten komen die in deze toenemende vraag trachten te voorzien, zijn er nog altijd gebieden waar duurzame beleggers moeite zullen hebben om een geschikt product te vinden. Dit is bijvoorbeeld het geval in opkomende markten en smallcaps. Aan dat lijstje kunnen ook Japanse aandelen worden toegevoegd.

Beleggers die duurzaam willen beleggen in Japanse aandelen zien zich geconfronteerd met een redelijk beperkt aanbod. Nederlandse beleggers kunnen voor een belegging Japanse largecapaandelen kiezen uit 77 verschillende strategieën. Daarvan hebben er, volgens de eigen fondsdocumenten, slechts vijftien een duurzaam beleggingsmandaat. Van deze fondsen worden er twee gevolgd door analisten van Morningstar.

Relatief hoge kosten

De eerste is een ETF van UBS, de UBS ETF MSCI Japan SRI, welke een Morningstar Analyst Rating draagt van Neutral. De convictie van de analisten in deze ETF wordt met name beperkt door de relatief hoge kosten van 0,40% en structurele sector tilts, bijvoorbeeld een onderweging van financiële waarden en een overweging in de technologiesector.

Het tweede fonds is Man GLG Japan CoreAlpha Equity. Dit fonds draagt de allerhoogste Morningstar Analyst Rating van Gold. Hoewel de strategie dus vanuit fundamenteel oogpunt een aanrader is voor een belegging in Japan, is het twijfelachtig of het een passende optie is voor duurzame beleggers.

Ten eerste, omdat ondanks dat fondsdocumenten erop wijzen dat duurzaamheid een plek heeft in het beleggingsproces, in de praktijk dat veel minder duidelijk blijkt te zijn. Ten tweede, omdat het buitengewoon ervaren beheerderstrio Stephen Harker, Neil Edwards en Jeffrey Atherton de waardestrategie veelvuldig stuurt naar minder duurzaam geachte sectoren als grondstoffen en energie.

Onder de overige fondsen die staan aangemerkt als duurzaam in de database van Morningstar ondervinden we een soortgelijk probleem als bij Man GLG Japan CoreAlpha Equity. In de praktijk blijken de fondsen niet te worden beheerd door middel van een proces waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt. De uitzondering is het passief beheerde CSIF (Lux) Equity Japan ESG Blue. Dit fonds volgt de MSCI Japan ESG Leaders en werd pas in januari van dit jaar geïntroduceerd.

Focus op kwaliteitsbedrijven

De fondsanalisten van Morningstar volgen een behoorlijk aantal strategieën die beleggen in Japanse aandelen. Twaalf van de gevolgde fondsen hebben een positieve Morningstar Analyst Rating. Echter, voor duurzame beleggers is ook binnen deze groep niet veel te halen. Er is geen enkele strategie die bijvoorbeeld de hoogst haalbare vijf wereldbollen op de Morningstar Sustainability Rating haalt.

Onder de fondsen met vier wereldbollen valt op dat er drie passief beheerde fondsen bij zitten die een conventionele marktindex volgen. Het vierde fonds is AS SICAV I Japanese Equity. De Morningstar Analyst Rating voor dit fonds werd in april van dit jaar verhoogd naar Bronze. Kwok Chern-Yeh is de hoofdbeheerder van het fonds en hij besteedt veel aandacht aan de kwaliteit van de ondernemingen waarin hij belegt.

Niet zelden is de focus op kwaliteitsbedrijven een recept voor een goede duurzaamheidsrating. Dergelijke bedrijven beschikken vaak over een goed ondernemingsbestuur en wanneer het ondernemingsbestuur op orde is, wordt door deze ondernemingen vaak ook veel aandacht besteed aan beleid op het gebied van duurzaamheid.

Geen garantie voor duurzaamheid 

Onder Japanse aandelen blijkt een focus op kwaliteitsbedrijven echter geen garantie op een bovengemiddeld duurzame portefeuille, zo hebben JPM Japan Equity en T. Rowe Price Japanese Equity zelfs slechts één wereldbol.

Duurzame beleggers komen er vooralsnog bekaaid vanaf ten aanzien van het beschikbare duurzame aanbod. Op dit moment lijken vooral aan de passieve kant geschikte opties te bestaan.

Name ISIN Morningstar Category Morningstar Analyst Rating Morningstar Rating Overall Morningstar Sustainability Rating
AS SICAV I Japanese Eq A Acc JPY  LU0011963674 EAA Fund Japan Large-Cap Equity  Bronze  ÙÙÙ  ****
GAM Star Japan Ldrs B EUR Acc  IE0003010158 EAA Fund Japan Large-Cap Equity  Bronze  ÙÙÙ  **
Invesco Japanese Eq Adv C JPY Acc  LU0607514808 EAA Fund Japan Large-Cap Equity  Silver   ÙÙÙÙÙ  **
iShares Core MSCI Japan IMI ETF USD Acc  IE00B4L5YX21 EAA Fund Japan Large-Cap Equity  Gold  ÙÙÙÙ  ***
JPM Japan Equity A (dist) USD  LU0053696224 EAA Fund Japan Large-Cap Equity  Bronze  ÙÙÙÙ  *
Lyxor JPX Nikkei 400 (DR) ETF C EUR  LU1646359452 EAA Fund Japan Large-Cap Equity  Bronze  ÙÙÙ   ****
Man GLG Jpn CoreAlpha Eq I JPY  IE00B5649G90 EAA Fund Japan Large-Cap Equity  Gold  ÙÙÙ  ***
T. Rowe Price Japanese Equity I EUR  LU0230817925 EAA Fund Japan Large-Cap Equity  Bronze  ÙÙÙÙÙ  *
UBS ETF MSCI Japan JPY A dis  LU0136240974 EAA Fund Japan Large-Cap Equity  Bronze  ÙÙÙ  ****
Uni-Global Equities Japan SA-JPY  LU0246474125 EAA Fund Japan Large-Cap Equity  Silver  ÙÙÙÙ  **
Vanguard FTSE Japan UCITS ETF  IE00B95PGT31 EAA Fund Japan Large-Cap Equity  Gold  ÙÙÙÙ  ***
Vanguard Japan Stock Index Ins USD Acc  IE0007292422 EAA Fund Japan Large-Cap Equity  Bronze  ÙÙÙÙ   ****
Ronald van Genderen, CFA is fondsanalist bij Morningstar Benelux

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.