Let hierop tijdens het cijferseizoen | Belegger.nl

Let hierop tijdens het cijferseizoen

Door Belegger.nl op 16 jul 2019 om 14:30 | Views: 2.583

Let hierop tijdens het cijferseizoen

Het kwartaalcijferseizoen barst deze week los en beleggers kunnen maar beter rekening houden met slecht nieuws. Alle signalen wijzen erop dat de bedrijfswinsten voor het tweede kwartaal op rij zullen dalen, wat een zogeheten winstrecessie betekent.

MarketWatch zette op een rij waar beleggers dit cijferseizoen op moeten letten.

Aanhoudende winstdalingen

De gemiddelde winst per aandeel van de S&P 500-bedrijven zal volgens de gegevens van FactSet met 3% dalen in het tweede kwartaal ten opzichte van een jaar geleden, na een winstdaling van 0,3% in het eerste kwartaal.

Recessies worden over het algemeen gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van dalingen. De laatste keer dat de winst per aandeel van de S&P 500 meerdere kwartalen op rij afnam, was in de periode die begon in het tweede kwartaal van 2015 en eindigde in het tweede kwartaal van 2016.

Volgens Gail Dudack, hoofdstrateeg bij Dudack Research Group, zijn de resultaten in het tweede kwartaal "cruciaal" voor de aandelenmarkten. "Het enige goede nieuws is dat de verwachtingen laag zijn", schreef Dudack. "Desalniettemin is het duidelijk dat de winsten hoger moeten zijn dan we nu verwachten om duurzame stijging van de S&P 500-index te rechtvaardigen."

Van de elf belangrijkste sectoren van de S&P 500 zullen er naar verwachting vijf een daling van de winst per aandeel laten zien. De sectoren materialen en informatietechnologie gaan het hardst dalen, door de vertraging van de wereldeconomie en de handelsconflicten.

Handelsconflict

De aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en zijn belangrijkste handelspartners China, Europa en meer recent ook India, zullen naar verwachting opnieuw een belangrijke rol spelen in dit cijferseizoen. Ook Fed-voorzitter Jerome Powell erkende onlangs de invloed van de internationale handelsspanningen op de bredere economie.

Beleggers kunnen dan ook meer nieuws van bedrijven verwachten over banenverlies en andere kostenbesparingen, en over projecten en investeringen die worden opgeschort omdat er gewacht wordt op meer duidelijkheid over de regels en afspraken op het handelsvlak tussen de landen.

Volgens aandelenstrateeg Dubravko Lakos-Bujas van JPMorgan kan een oplossing van het handelsconflict een verschil betekenen van maar liefst 800 punten voor de S&P 500-index. Als er een deal wordt gesloten, en die valt samen met een of twee renteverlagingen door de Fed, zou dat de index een boost kunnen geven tot een niveau van 3.200 of 3.300 punten, verklaarde de JPMorgan-strateeg.

"Als we om wat voor reden dan ook het verkeerde pad opgaan en we een escalatie van het handelsgeschil krijgen, ligt er een niveau van 2.500 punten in het verschiet, ongeveer 20% onder de recente recordstand", aldus Lakos-Bujas.

Wisselkoerseffecten

Veranderingen in de waarde van de dollar ten opzichte van de valuta van de belangrijkste handelspartners van de VS kunnen een wezenlijke invloed hebben op de resultaten van een multinational, omdat ze invloed hebben op de waarde van de winst en omzet uit overzeese activiteiten en de kosten van materialen afkomstig van internationale markten.

De ICE US Dollar Index, een maatstaf van de dollar tegen een mandje van zes andere grote valuta, klom naar een dagelijks gemiddelde van 97,05 tijdens de drie maanden eindigend op 28 juni, blijkt uit gegevens van FactSet. Dat is een stijging van 4,9% ten opzichte van het dagelijkse gemiddelde van 92,48 in dezelfde periode vorig jaar.

Klik om te vergroten

Het is dan ook geen wonder dat president Donald Trump een zwakkere dollar wil. De kracht van de dollar in het afgelopen jaar drukte de winst en omzet van de S&P 500-bedrijven in het tweede kwartaal en zou een domper kunnen vormen op de vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar.

En aangezien bijna 40% van de totale omzet van de S&P 500-bedrijven afkomstig is van buitenlandse markten, zal het negatieve effect van de sterkte van de dollar alle sectoren raken.

Grondstoffenprijzen en winstmarges

Naast de zorgen over importtarieven en de sterkte van de dollar, spelen grondstoffenprijzen ook een belangrijke rol door het effect dat ze hebben op het prijszettingsvermogen en daarmee op de winstmarges van een bedrijf.

Het goede nieuws voor veel bedrijven buiten de sectoren materialen en energie is dat de prijzen die bedrijven betalen voor grondstoffen in het algemeen zijn gedaald, omdat vertraging van de wereldeconomie en een stijgende dollar drukten op de grondstoffenprijzen.

De gemiddelde dagprijs van de Bloomberg Commodity Index, die de prijsbewegingen van de futures van een mandje met meer dan twintig grondstoffen bijhoudt, bedroeg tijdens het tweede kwartaal 79,78. Dat is 10,5% lager dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Klik om te vergroten

Dat is een van de redenen waarom de winst voor de materialensector naar verwachting met 18% zal dalen ten opzichte van een jaar geleden, en die van de energiesector met 9%. Daarnaast hebben de lage prijzen van grondstoffen bijgedragen aan de daling van de inflatie in het afgelopen jaar.

Voortzetting winstrecessie

De huidige winstverwachtingen voor het derde kwartaal suggereren dat de winstrecessie in het huidige kwartaal zal worden voortgezet. Volgens FactSet wordt gerekend op een daling van de winst per aandeel van de S&P 500 in het derde kwartaal van 1,1% ten opzichte van een jaar geleden.

Voor het vierde kwartaal wordt daarentegen een mooie opleving van de bedrijfswinsten verwacht. Voor heel 2019 wordt namelijk verwacht dat de winst per aandeel van de S&P 500 met 2,4% zal stijgen ten opzichte van 2018. Maar een week geleden werd nog gerekend op een winststijging van 2,6% voor het hele jaar en eind maart werd nog uitgegaan van een winstgroei van 3,2%.

Lees ook: 'Grootste uitstroom uit aandelenfondsen VS sinds 2014'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.