'Blijf voorlopig zitten waar u zit' | Belegger.nl

'Blijf voorlopig zitten waar u zit'

Door Belegger.nl op 17 jul 2019 om 14:00 | Views: 6.558

'Blijf voorlopig zitten waar u zit'

Er is op dit moment voor zo'n 12 biljoen dollar aan obligaties met een negatieve rente. Waarom zou iemand zulke obligaties kopen? Robert Jan van der Mark van Aegon Asset Management geeft antwoord en bespreekt andere actuele ontwikkelingen op de financiële markten.

Dat Mario Draghi nu wordt opgevolgd door Christine Lagarde (voormalig IMF-voorzitter) is volgens Van der Mark positief nieuws. "Zij staat bekend als iemand die het beleid van Mario Draghi altijd heeft gesteund en dat betekent dus nadat hij vertrekt een voortzetting van het huidige beleid en dat is een geruststelling: niet teveel verandering."

Draghi heeft hoe dan ook een flinke impact gehad op de Europese economie en dat heeft hij eigenlijk nog steeds, stelt Van der Mark. "Onlangs is er ook veel speculatie rond een nieuw opkoopprogramma en je ziet dat monetair beleid nog steeds alle financiële markten drijft." 

Perverse gevolgen

Volgens de expert hebben we nog nooit eerder meegemaakt dat het monetaire beleid zo lang achtereen bepalend was voor de economie. "Het leidt ook wel tot wat perverse gevolgen in de financiële markten. Als we nu kijken naar de obligatiemarkten, zien we dat inmiddels voor 12 biljoen aan waardepapieren een negatieve rente hebben. Als we dan binnen Europa kijken zien we dat 50% van de staatsobligaties een negatieve yield hebben."

Voor de veilige bedrijfsobligaties is dit volgens Van der Mark 20% "en zelfs in de markt voor Europees high yield, waar je dus hoge rentes verwacht, zien we dat inmiddels ook 2% een negatieve rente heeft". Een ontwikkeling die "toch wel zorgelijk aan het worden is". 

Wie wil er nou precies investeren in beleggingen waarvan je van te voren weet dat ze minder opleveren? "Dat is natuurlijk altijd relatieve waarde. Je zoekt ten eerste veiligheid voor je geld, dat je je geld in ieder geval terugkrijgt. En op het moment dat centrale banken de rente negatief drukken, dan wordt alles wat net iets minder negatief rendeert, aantrekkelijk voor beleggers."

Blijf goed gespreid zitten

Tot slot gaat Van der Mark nog in op de zomerperiode, die traditiegetrouw een rustigere periode is voor beleggers. "Je ziet dat de liquiditeit op de markten vaak wat lager is waardoor de kans op schokken meer toeneemt. Maar over het algemeen is het op dit moment verstandig om gewoon, goed gespreid, te blijven zitten waar je zit."

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.