5 verrassende cijfers over de rijkste 1% | Belegger.nl

5 verrassende cijfers over de rijkste 1%

Door Belegger.nl op 31 jul 2019 om 10:40 | Views: 4.872

5 verrassende cijfers over de rijkste 1%

De rijkste 1% van de mensen weet hoe je vermogen opbouwt, en niets maakt dat duidelijker dan de cijfers die hen vergelijken met de 99% waartoe de meesten van ons behoren.

The Motley Fool zette vijf verrassende statistieken over de rijkste 1% op een rij, samen met enkele tips over hoe u zelf rijker wordt.

1. Inkomen van minstens 421.926 dollar per jaar

Als we denken aan de rijkste 1%, denken we vaak aan mensen die zevencijferige salarissen per jaar binnenharken, maar volgens de gegevens van het Economic Policy Institute (EPI) is er het relatief bescheiden bedrag van 421.926 dollar per jaar nodig om de groep van 1% in de Verenigde Staten te bereiken. Dat is een gemiddelde van ongeveer 35.161 dollar per maand of ongeveer 1.156 dollar per dag.

Berekeningen van The Washington Post voor o.a. Nederland gaan uit van besteedbaar inkomen (na belastingen, en gecorrigeerd voor koopkrachteffecten), en hier komt u met €75.000 netto al een heel eind.

Ook binnen de VS zijn de verschillen groot. Inwoners van Connecticut moeten maar liefst 700.800 dollar per jaar verdienen om lid te worden van deze elitegroep in hun staat, terwijl inwoners van Mississippi zich bij de 1% kunnen voegen met een jaarinkomen van 254.362 dollar.

2. De rijkste 1% verdient 26,3 keer meer dan de onderste 99%

Een gemiddeld persoon die tot de 1% behoort kan volgens de EPI-studie bijna 1.317.000 dollar per jaar verdienen. Daarentegen brengt een gemiddeld persoon die tot de 99% behoort slechts 50.107 dollar per jaar naar huis. Dat maakt het gemiddelde inkomen van de 1% ongeveer 26,3 keer hoger dan het gemiddelde inkomen van de rest van de VS.

Deze verhouding varieert ook per staat. New York heeft de grootste inkomensongelijkheid, waarbij de top 1% 44,4 keer meer mee naar huis neemt dan de onderste 99% in die staat. Alaska heeft de laagste inkomensongelijkheidskloof. De 1% verdient daar slechts 12,3 keer meer dan wat de onderste 99% verdient.

In Nederland zijn die verschillen de kleinste ter wereld. Belastingen en toeslagen nivelleren de inkomens. De kloof tussen de rijkste 1% en de rest zit hem dan ook vooral in vermogen.

3. De top 1% bezit 42,5% van het nationale vermogen

De rijkste 1% van de inwoners van de VS, ongeveer 3,29 miljoen mensen, bezit 42,5% van het totale nationale vermogen, terwijl de resterende 325,7 miljoen mensen genoegen moeten nemen met 57,5%, volgens Inequality.org.

Geen enkel ander land ter wereld heeft zoveel rijkdom geconcentreerd in de handen van enkelen. In Nederland, dat volgens het onderzoek van Inequality.org de op één na grootste vermogenskloof heeft, bezit de 1% slechts 27,8% van de totale rijkdom van het land.

Klik om te vergroten

4. De 1% verdient 20% van het nationale inkomen, maar betaalt 37% van de belastingen

Terwijl de 1% meer dan 40% van de rijkdom van de VS bezit, verdienen ze slechts ongeveer 19,7% van het nationale inkomen in de VS. Maar ze betalen 37,2% van alle belastingen van de natie, volgens gegevens van de Amerikaanse belastingdienst over 2016. Velen beweren dat ze nog meer belastingen moeten betalen, maar weinigen realiseren zich hoeveel ze al betalen.

5. U behoort misschien wel tot de rijkste 1% ter wereld

Weinigen van ons zullen ooit toetreden tot de rijkste 1% in de VS, maar we behoren misschien al wel tot de rijkste 1% ter wereld zonder het te beseffen. Er is een netto-inkomen van 29.000 euro per jaar nodig om lid te worden van 's werelds rijkste 1%, volgens de Global Rich List. Het zou werknemers in arme landen zoals Zimbabwe 31 jaar kosten om dit bedrag te verdienen.

Tips om uw vermogen te laten groeien

U zal misschien nooit lid worden van de 1%, maar u kunt uw vermogen wel laten groeien. U hoeft niet bij de 1% te horen om u rijk te voelen of om bijvoorbeeld uw woonsituatie te verbeteren. Zelfs een extra 100 of 200 euro per maand kan een verschil maken in uw leven.

Er zijn meer mogelijkheden dan ooit om rijk te worden. U kunt de traditionele weg inslaan en overuren maken of promoties nastreven in uw huidige baan, of u kunt iets nieuws proberen door een eigen bedrijf te starten.

Beleggen

Investeren is een van de beste manieren om uw vermogen te laten groeien, en het hoeft niet veel werk te zijn. Met de opkomst van robo-adviseurs hoeft u niet veel te weten over beleggen om aan de slag te gaan.

U kunt ook een financieel adviseur raadplegen die individuele aanbevelingen kan doen op basis van uw doelen en tijdlijn. Ook zonder deel uit te maken van de 1%, kunt u met toewijding en planning uw vermogen laten groeien en een luxer leven gaan leiden.

Lees verder: Deze 10 regels maakten Warren Buffett miljardair

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.