Grillige beurs: uitstappen of blijven?

Door Belegger.nl op 7 augustus 2019 12:55 | Views: 23.296

Grillige beurs: uitstappen of blijven?

De beurs is bezig met een wilde achtbaanrit. Wat is het verstandigst: uitstappen of de rit uitzitten? Dat hangt van uw leeftijd.

De onrust is weer helemaal terug op de wereldwijde beurzen, vanwege de escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Wie geschoren wordt, moet stil blijven zitten, luidt vaak het devies. Maar of dat ook voor u geldt, is de vraag, zo schrijft Cnbc.

Wie nog veertig jaar de tijd heeft om te beleggen, kan de huidige onrust het best negeren of juist omarmen, meent Doug Bellfy, financieel planner bij Synergy Financial Planning. "Anderzijds kan een beurskrach die begint op de dag nadat u met pensioen gaat, een permanente impact hebben op uw levensstijl als uw volledige vermogen op de aandelenbeurs is belegd."

Hoe u het best kunt handelen hangt dus samen met uw leeftijd en uw beleggingshorizon.

20 tot 30 jaar: Stil zitten

Voor jonge beleggers is de hoogte van de inleg belangrijker dan het rendement, stelt James Sweeney, oprichter van Switchpoint Financial Planning. "Als een dertiger 20.000 dollar belegt, bedraagt het verschil tussen een rendement van 5% of 10% ongeveer 1.000 dollar. Maar als hij erin slaagt om n og 5.000 euro extra te beleggen, heeft dat een veel groter effect op de waarde van de beleggingspot."

Twintigers en dertigers die beleggen voor hun pensioen, kunnen het beste niets doen als de markt volatiel is, meent Alex Doll, president van Anfield Wealth Management. Sterker nog, als u tijdens een neergang van de beurs gewoon geld in uw pensioenportefeuille blijft storten, profiteert u juist van een goedkope beursomgeving.

Lees ook: 5 tijdloze lessen voor succes van Warren Buffett

Nicholas Scheibner, financieel planner bij Baron Financial Group, waarschuwt er wel voor om niet al het geld dat u nodig heeft voor uitgaven op korte termijn te beleggen; omdat u anders in financiële problemen kunt komen. Houd dus een buffer aan.

40 en 50 jaar: Rit uitzitten, maar houd wel een reserve aan

De grootste fout die beleggers van middelbare leeftijd kunnen maken, is aandelen te verkopen aan de onderkant van een berenmarkt, zegt Sweeney. "De meeste mensen hebben nog tien of meer jaren tot ze met pensioen gaan. Dat is meestal meer dan voldoende tijd om de berenmarkt uit te zitten."

Een berenmarkt wordt gedefinieerd als een daling van 20% of meer ten opzichte van het hoogste punt in de afgelopen twaalf maanden. Na de recessie van 2008, toen de S&P 500-index met 56% zakte, duurde het volgens Vanguard tussen een en drie jaar om te herstellen.

"Zorg ervoor dat u voldoende geldreserves hebt opgebouwd om uw aanstaande uitgaven te dekken. Lukt dat niet, overweeg dan om nu contant geld te onttrekken uit uw portefeuille, in plaats van op een later moment als de markten verder zijn gedaald", adviseert Milo Benningfield, oprichter van Benningfield Financial Advisors.

Zestigers: Bouw de risico's af

"Als de aandelenmarkt op en neer schommelt, moeten oudere beleggers hun portefeuille aanpassen om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn om met pensioen te gaan", zegt Bellfy. Beleggers bij wie de pensioenleeftijd in zich komt, moeten volgens hem de risico's verminderen en contante reserves opbouwen.

Volgens Bellfy moeten deze beleggers voor minimaal twee jaar aan kosten van levensonderhoud in contanten aanhouden.

Op die manier hoeft u, als de bearmarkt opduikt vlak voordat u met pensioen gaat, geen aandelen uit uw portefeuille te verkopen tegen lage beurskoersen.

Benningfield adviseert om de verleiding te weerstaan om alle beleggingen volledig te verzilveren. "U heeft misschien nog twee tot vier decennia van uitgaven voor de boeg", zo waarschuwt hij.

Gepensioneerd: Bouw reserves op

Beleggers die niet langer een salaris ontvangen, moeten ervoor zorgen dat ze genoeg geld in contanten en obligaties hebben tot de markten herstellen, zegt Sweeney. Hij beveelt aan om tussen de vijf en tien jaar aan reserves op te bouwen. Dus als u inschat dat u 25.000 euro per jaar uit uw portefeuille moet opnemen, moet u circa 125.000 tot 250.000 dollar aan contanten en obligaties aanhouden.

Volgens Sweeney ontkomen gepensioneerde beleggers er echter niet aan om ook een deel van de portefeuille in te ruimen voor beleggingen met een hoger verwacht rendement, zoals aandelen, omdat de levensverwachting stijgt. "Onttrek in een bearmarkt middelen uit uw obligatieportefeuille om van te kunnen leven. Laat uw aandelen met rust."

Lees ook: 10 tips om meer vermogen op te bouwen

Reacties

2 Posts
jeroen12
0
Volkomen juist. Daarom vind ik het belangrijk om steeds wat cash te hebben. Als het heel slecht gaat moet men durven kopen. Ik doet dit al zeker vijfendertig jaar en heb er steeds geld aan verdient.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.