Koop niet op de dip, waarschuwt UBS

Door Redactie op 15 augustus 2019 08:30 | Views: 23.404

Koop niet op de dip, waarschuwt UBS

Kopen op de dip is de afgelopen jaren een lonende strategie geweest. Maar dat feest is voorbij, waarschuwt UBS.

Tijdens een groot deel van deze langlopende bullmarkt hebben beleggers mooie rendementen kunnen boeken door op koopjesjacht te gaan als de beurs even lager stond. Maar de Zwitserse bank UBS waarschuwt dat het dit keer waarschijnlijk een tot verliezen leidt, zo schrijft MarketWatch.

Zwakke inkoopdata

De UBS-strategen Francois Trahan en Samuel Blackman wijzen op de zwakkere inkoopmanagersindexen (PMI's), die naar verwachting nog verder zullen dalen.

De PMI-indexen vormen voor de financiële markten een belangrijke graadmeter voor de economische vooruitzichten. Een waarde van boven de 50 duidt op groei, terwijl een waarde onder de 50 wijst op krimp.

In juli kwam de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie uit op 51,2. Dat lijkt positief, maar het cijfer daalt al wel enige tijd en de huidige score is de laagste sinds augustus 2016.


Recente opleving

Beleggers die hun slag hebben geslagen tijdens de recente dip, zullen zich echter gesterkt voelen in hun strategie. Dinsdag stegen de Dow Jones- en S&P 500-index elk met ruim 1,4% in reactie op het uitstel van een deel van de Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen.

Maar sinds juli staan Amerikaanse aandelen nog steeds in de min, door het dreigement van extra tarieven door de Amerikaanse president Donald Trump. De Dow en de S&P 500 staan deze maand tot nu toe op een verlies van circa 2%.

Risk-on, risk-off

Volgens Trahan en Blackman laten de data van de laatste negen volledige economische cycli, die teruggaan tot 1974, zien dat het kopen op de dip het beste werkt als de toonaangevende economische indicatoren, zoals PMI's, versnellen.

Gedurende die periode, die de analisten de 'risk-on'-fase noemen (waarbij beleggers meer risico durven te nemen) leidde instappen na een correctie doorgaans tot mooie rendementen.

Maar als dit gebeurt nadat de piek is bereikt, tijdens de risk-off fase (waarbij beleggers de risico's in hun portefeuille verlagen), zijn de resultaten wisselend.

En wanneer de inkoopmanagersindexen onder de 50 zijn gedaald, pakt het kopen op de dip zelfden positief uit, zoals de onderstaande grafiek aangeeft.

 



Checklist

Om te bepalen in welke fase van de cyclus de beurs zit, hebben de strategen van UBS een checklist opgesteld, die bestaat uit drie factoren.

Het ideale scenario voor koopjesjagers is van toepassing wanneer de 'risk-on'-fase van de cyclus gepaard gaat met gunstige rentetarieven en goede winstvooruitzichten van bedrijven.

Op basis van deze checklist staat de koop de dip-strategie volgens UBS op dit moment op 0 tegen 3: geen gunstig gesternte dus.

Niet alleen is de cyclus in een 'risk-off'-fase gekomen; ook zijn de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten verslechterd. Wat de rentetarieven betreft, kijken de strategen naar de rendementen met een vertraging van achttien maanden. Volgens de strategen zit er op basis van het rentepad van 18 maanden eerder een verkrapping in de pijplijn dan krimp.

Samenvattend zijn de huidige marktomstandigheden volgens UBS erg ongunstig om op de dip te kopen.

Lees ook: Grillige beurs: uitstappen of blijven?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
speedy0070
1
Heel mooie opmerking van UBS die geheel in lijn ligt met de verkopen van de produkten wereldwijd. Ander probleem is dat salaris niet stijgt in verhouding met de prijzen voor de consument waardoor minder gekocht word dat is duidelijk. Dit zal nog meer krimp teweeg brengen en dus minder winst voor de bedrijven. UBS gaat hier terug tot 1976 maar ik zou zeggen dat we beter terug gaan naar 1929-1932 de krediet berg is vandaag 5 keer groter!! in het ergste senario een AEX terug naar de 130? of zelfs eronder. Het is om te janken de toestand.
knax63
1
Verschil tussen 1930 en nu is dat de rente nihil is.
Het gaat een keer heel erg fout en dan zijn de spaarders mega de klos. die betalen namelijk in de meeste gevallen de rekening. Gratis geld bestaat niet. Je moet het uiteindelijk een keer terug betalen met de inkomsten uit de toekomst. Ik heb nooit in aflossingsvrije hypotheek gelooft.
De lage rente is juist de bottleneck. De bank wil uitlenen want ze verdienen dan een marge.
silverwheaton
0
En desalniettemin leveren strategen van datzelfde UBS dagelijkse een verse portie koopadviezen. Ietwat tegenstrijdig, niet?
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.