Is de paniek over de omgekeerde rentecurve terecht?

Door Belegger.nl op 16 augustus 2019 11:35 | Views: 5.364

Is de paniek over de omgekeerde rentecurve terecht?

Het bericht dat de Amerikaanse lange rente voor het eerst sinds juni 2007 onder de korte rente was gezakt, sloeg bij beleggers in als een bom. Maar wat houdt een omgekeerde rentecurve eigenlijk in? En moeten we een recessie vrezen?

De rente voor Amerikaanse tienjarige obligaties zakte deze week voor het eerst in jaren onder die van het tweejarige schuldpapier.

Die zogenoemde omgekeerde rentecurve wordt gezien als een belangrijke voorbode van een recessie. Maar volgens MarketWatch drukken beleggers mogelijk te snel op de paniekknop. De website zette daarom op een rij wat er is gebeurd en wat dit kan betekenen voor de financiële markten.

Wat is een omgekeerde rentecurve?

De rentecurve of yieldcurve is een grafiek die het verband weergeeft tussen het rendement op gelijke of vergelijkbare leningen met verschillende looptijden. Meestal loopt de lijn omhoog, aangezien beleggers meer compensatie eisen voor het extra risico dat ze lopen als ze een obligatie voor een langere periode aanhouden.

Als het rendement van korter lopende leningen echter hoger is dan dat van langer lopende leningen, is er sprake van een omgekeerde rentecurve of inverses yieldcurve.

Hiervan was woensdag even sprake. De rentecurve vlakt al langere tijd af. Maar woensdag zorgden zwakke Chinese en Duitse economische cijfers voor een wereldwijde obligatierally, waardoor het rendement van tienjarige Amerikaanse staatsobligaties daalde naar 1,574%: ongeveer 1 basispunt onder het rendement van de tweejarige obligatie.

De inversie was slechts van korte duur. Aan het einde van de handelsdag bedroeg de tweejaarsrente 1,592%, terwijl de tienjaarsrente op 1,596% uitkwam.

Waarom raken beleggers hiervan in paniek?

Een inversie van de rentecurve tussen de tweejarige en tienjarige obligaties is aan elk van de afgelopen zeven recessies voorafgegaan, inclusief de meest recente economische teruggang tussen 2007 en 2009.

Andere rentecurves, waaronder die van het driemaandelijkse schatkistpapier en de tienjaarsrente die de Federal Reserve gebruikt om de recessiekansen te meten, lieten eerder al een inversie zien.

Is er een recessie op komst?

Of we ons moeten voorbereiden op een recessie is de vraag. Economen van de San Francisco Fed merkten in een rapport van augustus 2018 op dat, historisch gezien, het oorzakelijk verband "beide kanten kan opgaan" en dat daarom grote voorzichtigheid is geboden bij het interpreteren van bewijsmateriaal.

Sommige economen betogen dat door de grootschalige inkoop van staatsobligaties door centrale banken de langetermijnrendementen zijn gedaald, waardoor de omgekeerde rentecurve geen betrouwbare recessievoorspeller meer is. Volgens deze gedachtengang hebben de negatieve obligatierendementen in Europa en Japan beleggers richting Amerikaanse obligaties gejaagd, waardoor de lange rente in de VS kunstmatig is gedrukt.

Hechten we te veel belang aan de rentecurve?

Verder hebben sommige beleidsmakers van de Fed herhaaldelijk vraagtekens geplaatst bij het overweldigende belang dat marktpartijen hechten aan de rentecurve. Het is namelijk slechts een van de vele maatstaven is die kunnen wijzen op economische problemen.

Anderen zeggen het misschien wel een nieuwe serie renteverlagingen aankondigt. Deze anticipatie duwt de lange rente op obligaties onder de kortetermijnrente. Maar als de Fed de rentetarieven snel verlaagt en met succes een economische neergang weet te voorkomen, kan de huidige inversie een vals signaal blijken.

Maar zelfs als de omgekeerde rentecurve op een toekomstige recessie wijst, hoeven beleggers niet meteen in paniek raken. Vanaf 1956 heeft het gemiddeld vijftien maanden geduurd voor er een recessie plaatsvond nadat een omgekeerde curve van de twee- en tienjaarsrente werd gesignaleerd, zo blijkt uit gegevens van Bank of America Merrill Lynch.

Is de uitverkoop van de aandelen overdreven?

De omgekeerde rentecurve kreeg de schuld van de forse koersdalingen van woensdag. Volgens sommige experts waren beleggers waarschijnlijk te voorbarig door op de paniekknop te drukken, omdat andere recessie-indicatoren, zoals het werkloosheidspercentage, nog op groen staan.

Lees ook: Wat te doen bij een recessie-alarm? 5 tips

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.