3 waarschuwingssignalen voor een beurscrash

Door Belegger.nl op 20 augustus 2019 11:20 | Views: 8.197

3 waarschuwingssignalen voor een beurscrash

Ondanks de recente turbulentie zitten de aandelenmarkten nog steeds in de langste bullmarkt in de geschiedenis. Maar beleggers krijgen wel hoogtevrees. Niet ten onrechte, meent InvestorPlace. De website ziet drie waarschuwingssignalen.

Elke conjunctuurcyclus keert een keer om, zo schrijft de website. Hoewel in paniek alle stukken verkopen vaak slecht uitpakt, is het wel verstandig om voorbereid te zijn. InvestorPlace ziet drie waarschuwingslampjes oplichten.

1. Hoge schuldniveaus

In de vijf jaren voorafgaand aan de beurscrash van 2007 kon het niet op: de economie groeide met 2 tot 3% per jaar, de werkloosheid dook onder de 5% en zowel de winstcijfers van de S&P 500-bedrijven als de beurskoersen verdubbelden.

Maar onder het oppervlak begon het wel te broeien. Er bouwde zich een enorme schuldbubbel op: de Amerikaanse overheidsschuld bedrijfsschuld, hypotheek-, creditcard- en studentenschuld bereikten nieuwe recordhoogtes. De basis van de economie brokkelde hierdoor af.

In reactie hierop zakten de beurskoersen als een plumpudding in elkaar.

Volgens InvestorPlace vertonen de economische omstandigheden en de situatie op de aandelenmarkt van vandaag enkele belangrijke overeenkomsten met die van 2007. De Amerikaanse economie heeft zich mooi hersteld van de crisis van 2007-2008, met een gestage jaarlijkse groeireeks van 2% tot 3%. Als gevolg hiervan is de werkloosheid opnieuw gedaald tot onder de 5%. De bedrijfswinsten van de S&P 500 zijn zelfs verdrievoudigd, terwijl de aandelenmarkt met meer dan 400% is gestegen ten opzichte van het dieptepunt van 2009.

Maar ondanks deze welvaart ziet de Amerikaanse economie er opnieuw wankel uit. De hypotheekschuld komt opnieuw in de buurt van de niveaus van 2008 en de creditcardschuld is gestegen naar een nieuw record van 870 miljard dollar. De schuld van studieleningen is verdrievoudigd en de uitstaande bedrijfsschuld bereikt een nieuw record.

Lees ook: 7 veilige dividendaandelen om nu te kopen

2. De recessie-indicator

Op 14 augustus waren beleggers getuigen van een zeldzame maar onheilspellende gebeurtenis: de tienjaarsrente dook onder de tweejaarsrente.

Deze omgekeerde rentecurve geldt als een redelijk betrouwbare recessie-indicator, aangezien alle vijf inversies van de rentecurve sinds 1978 zijn gevolgd door een recessie. De laatste keer dat dit fenomeen zich voordeed was in december 2005, twee jaar voordat de recessie toesloeg.

Het is dan ook niet verrassend dat beleggers en de supercomputers op Wall Street vorige week onmiddellijk uit aandelen stapten en obligaties aankochten.

Check ook: Wat te doen bij een recessiealarm? 5 tips

Volgens het voorspellingsmodel van de New York Federal Reserve is er een kans van 27% dat we in de komende twaalf maanden met een recessie te maken krijgen. Dat lijkt een redelijk lage kans, maar de laatste keer dat de kans op een recessie zo hoog was, was in 2007, kort voor het begin van de Grote Recessie.

De gerenommeerde analist Jesse Colombo van Clarity Financial schat de kans op een recessie in het volgende jaar op 64%. Met andere woorden, de recessie-indicator knippert gevaarlijk rood.

3. Winstrecessie

De S&P 500-bedrijven die tot nu toe hun boeken over het tweede kwartaal hebben geopend, hebben gemiddeld een winstdaling van 0,72% gerapporteerd, zo blijkt uit cijfers van FactSet. In het eerste kwartaal was sprake van een daling van 0,21%. Aangezien een winstrecessie wordt gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei van de bedrijfswinsten, lijkt een winstrecessie nu een uitgemaakte zaak.

Volgens FactSet zal de gemiddelde winst van de S&P 500-bedrijven dit jaar met maximaal 1,5% groeien. Dat is veel minder dan de groei van 6% die de experts begin 2019 nog voorspelden.

De laatste winstrecessie was in het tweede kwartaal van 2016. De beursdaling die daarop volgde was beperkt: 4,1%. Maar deze keer kan de koersreactie een stuk heftiger zijn, waarschuwt InvestorPlace, vanwege drie factoren.

Ten eerste heeft meer dan een kwart van alle obligaties wereldwijd een negatief rendement, waardoor deze leningen letterlijk elke dag een beetje van de inleg afsnoepen. Ten tweede zijn er oplopende geopolitieke spanningen in Hongkong, Noord-Korea, Iran en Syrië. Ten derde zet de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China de wereldwijde economische groei onder druk

Ondanks deze signalen van onrust in de reële economie zijn de aandelenwaarderingen nog steeds hoog, net als begin 2008. InvestorPlace acht het risico op een ernstige uitverkoop dan ook hoog in. Deze website staat hierin niet alleen. Uit een peiling van de National Association for Business Economics onder bijna 300 bedrijfseconomen blijkt dat ongeveer 75% van hen rekening houdt met een recessie tegen het einde van 2021. Meer dan de helft verwacht al een recessie eind 2020.

Lees ook: El-Erian schat kans op recessie in Europa op 70%

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.