5 hardnekkige misverstanden over dividend

Door Belegger.nl op 20 augustus 2019 15:30 | Views: 8.412

5 hardnekkige misverstanden over dividend

Onder invloed van de afkoelende economische groei neemt de wereldwijde dividendgroei wat af, maar het tweede kwartaal was wel goed voor een recordbedrag aan dividend, zo meldt IEX Profs. Over dit cadeautje voor aandeelhouders zijn wel wat hardnekkige misverstanden. We lichten er vijf uit.

Het escalerende handelsconflict tussen de VS en China, de naderende Brexit, afzwakkende groeicijfers… Beleggers worden geconfronteerd met veel onzekerheden.

Wie enige stabiliteit wil, kan zijn toevlucht zoeken tot aandelen van bedrijven die relatief veel dividend uitkeren. Het rendement op een aandelenbelegging bestaat immers niet alleen uit een eventuele koerswinst, maar ook uit winstuitkeringen van bedrijven.

Dividendbetalingen zijn minder volatiel dan koersen

Dividendbetalingen zijn historisch gezien minder volatiel dan beurskoersen. Dat maakt aandelen met een relatief hoog dividendrendement extra aantrekkelijk voor beleggers die inkomen uit hun beleggingen willen genereren; bijvoorbeeld om hun pensioen mee aan te vullen.
Stabiele bedrijven

Een ander voordeel van aandelen met een hoog dividendrendement  is dat het vaak gaat om stabiele bedrijven. Ondernemingen die standaard een deel van hun winst reserveren voor hun aandeelhouders, komen minder snel in de verleiding om ongewisse avonturen aan te gaan, zoals een peperdure overname of een investering in een risicovol project.

De AEX-index telt momenteel dertien bedrijven met een dividendrendement dat de inflatie van 2,5% overstijgt. Tien daarvan, waaronder Shell, ABN Amro en ING, hebben zelfs een dividendrendement van meer dan 4%.

Er bestaan wel de nodige misverstanden over dividend.

Misverstand 1: dividend is een garantie

Een bedrijf dat de reputatie heeft van een stabiele dividendbetaler, zoals Shell, zal zijn best doen om de dividendbetalingen in tact te laten; ook bij tegenwind. Immers, door ook in een mager jaar dividend te blijven uitkeren, geeft zo'n bedrijf impliciet de boodschap dat de dip in zijn ogen slechts tijdelijk is. Gaat het dividend daarentegen omlaag of wordt het zelfs gepasseerd, dan is de kans groot dat veel belegger uitstappen, omdat zij denken dat het bedrijf nog meer magere jaren voorziet.

Laat u echter niet in slaap sussen door een hoog dividendrendement. Dat een bedrijf in het verleden veel dividend uitkeerde is geen garantie dat dit in de toekomst wordt voortgezet. Janus Henderson signaleert op IEX Profs dat het aantal dividendverlagingen toeneemt.

Misverstand 2: Een hoog dividendrendement is altijd een gunstig teken

Het dividendrendement is een mooie maatstaf om fondsen met elkaar te vergelijken. Dit cijfer geeft de verhouding weer tussen de winstuitkering en de beurskoers. Als een bedrijf bijvoorbeeld per aandeel 1 euro dividend uitkeert, bij een beurskoers van 10 euro, bedraagt het dividendrendement 10%.

Een hoog dividendrendement oogt gunstig, maar het cijfer kan wel misleidend zijn. Het dividendrendement is namelijk een verhoudingsgetal. Het dividendrendement kan niet alleen toenemen omdat het bedrijf guller is, maar ook omdat de beurskoers een flinke optater heeft gekregen.

Staar u daarom niet blind op één getalletje, maar let ook op of het een solide bedrijf is.

En houd ook de spreiding van uw beleggingen in de gaten. Sommige sectoren staan bekend als gulle dividendbetalers. Deze sectoren kunnen een te grote weging in uw portefeuille krijgen als u zich uitsluitend focust op aandelen met een hoog dividendrendement. Dat leidt tot extra risico's.

Misverstand 3: Een bedrijf dat veel dividend uitkeert is altijd sterk

Het is te kort door de bocht om een bedrijf dat dividend uitkeert automatisch als sterk te betitelen. Er zijn bedrijven die alles in het werk stellen om toch dividend te kunnen blijven uitkeren en die beleggers daarbij soms op het verkeerde been kunnen zetten.

Een berucht historisch voorbeeld is de Britse bank Northern Rock, die tijdens de crisis tot de laatste snik geld doorsluisde naar zijn aandeelhouders, maar niet aan nationalisatie ontkwam. Verlies daarom bij de aandelenselectie de financiële positie van een bedrijf nooit uit het oog.

Misverstand 4: Superdividend is een gunstig signaal

Er bestaan twee vormen van dividend: regulier dividend, dat periodiek wordt uitgekeerd en speciaal dividend dat incidenteel wordt betaald, als er iets te vieren valt, zoals een uitzonderlijke winst of de verkoop van een bedrijfsonderdeel.

Uitkering van een superdividend kan als een positief teken worden beschouwd: het bedrijf keert het geld liever uit aan de aandeelhouders dan dat het kiest voor een riskante investering of overhaaste overname. Maar er zijn ook beleggers die andersom redeneren: blijkbaar zijn er geen mooie kansen voor een overname of een goede investering en is de rek er een beetje uit.

Misverstand 5: ... of juist een teken van armoede

Hoewel uitbetalen van veel dividend kan duiden op een gebrek aan kansen of ambitie, is ook dat te zwart-wit gesteld. Er zijn bijvoorbeeld ook ondernemingen die het geld twee kanten laten uit rollen. Een mooi voorbeeld is Apple, waar het geld tegen de plinten op klotst. Dit bedrijf investeert flink in onderzoek en ontwikkeling, maar reserveert ook een deel van de winst voor de trouwe aandeelhouder.

Lees ook: 7 veilige dividendaandelen om nu te kopen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.