Invesco: Let op deze 4 graadmeters | Belegger.nl

Invesco: Let op deze 4 graadmeters

Door Belegger.nl op 20 augustus 2019 16:45 | Views: 2.070

Invesco: Let op deze 4 graadmeters

De omgekeerde rentecurve hield beleggers vorige week in zijn greep. Maar volgens Invesco zijn er vier andere indicatoren die minstens zo interessant zijn om in de gaten te houden.

De meningen verschillen over de vraag of de omgekeerde rentecurve die vorige week werd waargenomen daadwerkelijk een voorbode is voor een recessie in de Verenigde Staten.

Om wat meer duidelijkheid te krijgen over de stand van de economie adivseert Kristina Hooper, strateeg bij vermogensbeheerder Invesco, om vier andere indicatoren in de gaten te houden.

1. De koperprijs

'Dr. Copper' wordt gezien als een goede economische indicator omdat koper wordt gebruikt in de bouw en allerlei eindproducten. De koperprijs is onlangs fors gedaald. Hooper wijst er wel op dat dit een wereldwijd fenomeen is, dat niet noodzakelijkerwijs wijst op een recessie in de Verenigde Staten.

2. Inkoopdata

De inkoopmanagersindices hebben een goed trackrecord in het voorspellen van een conjunctuuromslag. Deze graadmeters (voor zowel industrie als dienstverlening) zitten nu nog boven de 50, wat duidt op groei. Maar ze vertonen wel een dalende lijn. Als deze indices onder de 50 duiken, duidt dat op krimp. Houd dit cijfer dus goed in de gaten.

3. Consumer expectations gap

De 'consumer expectations gap' geeft het verschil weer tussen het huidige sentiment en verwachtingen. Als consumenten de toekomst somberder inzien dan het heden, is dat een reden tot zorg; zeker als deze kloof relatief groot is.

Hooper waarschuwt ervoor dat dit onlangs gebeurde. Zij beschouwt dit als een belangrijk alarmsignaal.

4. Leidende indicatoren

De Conference Board heeft een index gemaakt die bestaat uit tien verschillende economische componenten: de zogeheten samengestelde index van Leading Economic Indicators. In juni liet deze index voor het eerst sinds december een lichte daling zien. Dat wijst volgens Hooper op een lagere groei, maar nog niet op recessie.

De bovenste indicatoren geven iets meer houvast, maar voorspellen is natuurlijk lastig, omdat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China voor veel onzekerheid zorgt. De dreiging van extra importtarieven voor China hangt nog steeds boven de markt. Dat kan leiden tot uitstel van investeringen, waarschuwt Hooper.

Daarom kijkt zij ook naar indicatoren die daar een beeld van geven, zoals het vertrouwen van CEO's, de investeringsplannen van kleinere bedrijven en de ontwikkeling van orders voor kapitaalgoederen. Deze zijn alle drie zwakker geworden, zo signaleert Hooper.

Een ander minpuntje is dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen deze week is gedaald.

'Geen acuut recessiegevaar'

Daar staat wel tegenover dat de Amerikaanse consumentenbestedingen nog steeds sterk zijn. Omdat deze erg belangrijk zijn voor de Amerikaanse economie, ligt volgens Hooper niet op korte termijn een recessie op de loer.

Een ander lichtpunt is dat centrale banken de monetaire teugels laten vieren, door onder andere de rentetarieven te verlagen. Hoewel dit de schade door het handelsconflict niet volledig teniet kan doen, biedt dat de wereldeconomie wel een steun in de rug, aldus Hooper.

Lees ook: Is de paniek over de omgekeerde rentecurve terecht?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.