Recessie of tijdelijke dip? | Belegger.nl

Recessie of tijdelijke dip?

Door Loege Schilder op 22 augustus 2019 12:05 | Views: 4.427

Recessie of tijdelijke dip?

De afgelopen weken zagen we de aandelenbeurzen schommelen als gevolg van bezorgdheid over een aankomende recessie. Een negatieve groei van de Duitse economie en een inverse rentecurve waren voor beleggers aanleiding om risico af te bouwen en hun vermogen te verschuiven van aandelen naar kredietwaardige obligaties.

Koersen we werkelijk af op een recessie of is de angst van beleggers overdreven?

Inverse rentecurve maakt beleggers nerveus

De toenemende vraag naar veilig Amerikaanse staatspapier zorgde dat de 10-jaars rente daalde met ongeveer 0,5% tot onder het 2-jaars rente niveau. Deze situatie waarin de lange rente lager is dan de korte rente wordt een inverse rentecurve genoemd.

Een inverse rentecurve is in het verleden vaak gevolgd door een recessie, daarom zijn beleggers er zo bang voor. De staat van de Amerikaanse economie is voor beleggers veel belangrijker dan die van de Europese economie, omdat meer dan de helft van de bedrijven aan de Amerikaanse beurs genoteerd is.

De rentecurve zelf leidt niet tot recessies

Een inverse rentecurve weerspiegelt de marktverwachting dat toekomstige rentes zullen dalen. Hierbij maken beleggers een link naar een recessie, omdat tijdens een recessie vaak het renteniveau wordt verlaagd om economische groei aan te jagen.

Er zijn echter ook andere zaken die invloed uitoefenen op het renteniveau, bijvoorbeeld vraag en aanbod. Het Amerikaanse renteniveau is veel hoger dan bijvoorbeeld in Japan of hier in Europa. Dit maakt Amerikaans staatspapier een aantrekkelijkere investering. Hierdoor stijgt de vraag naar Amerikaans staatspapier, met als gevolg een dalende rente.

Vooruitzichten zijn prima

Recent gepubliceerde data lijken niet in de richting van een recessie te wijzen. De retailverkopen waren hoger dan verwacht, de NFIB Small Business Optimisme index was hoger dan verwacht, het consumentenvertrouwen nam toe en van excessieve waarderingen is geen sprake.

Hoewel een inverse rentecurve in het verleden vaak vooraf ging aan een recessie (dus niet altijd), kijk ik liever naar data die direct iets zeggen over de economie. Op basis van deze data lijkt mij een Amerikaanse recessie op de korte termijn niet waarschijnlijk.

Tijdelijke dip: bijkopen

Ik denk dat emotie een belangrijke rol heeft gespeeld in de beweeglijkheid van vorige week. Verschillende factoren zoals Brexit en het Chinees-Amerikaanse handelsconflict maken beleggers onzeker. Onzekerheid leidt vaak sneller tot emotionele reacties op negatieve nieuwspublicaties.

Ik denk dat de Amerikaanse economie niet in een recessie belandt en voorlopig door kan groeien. Door de beweeglijkheid op korte termijn ontstaan mooie kansen om op een aantrekkelijk niveau aandelen bij te kopen. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.

Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.