Te mooi om waar te zijn? | Belegger.nl

Te mooi om waar te zijn?

Door Martine Hafkamp op 26 aug 2019 om 08:00 | Views: 6.245

Te mooi om waar te zijn?

Onlangs konden we lezen dat een aantal grote Amerikaanse ondernemingen de aandeelhouder niet langer op de eerste plaats stelt, maar dat er voortaan meer naar ESG-criteria gekeken gaat worden.

In theorie houdt dat in dat er extra wordt gekeken naar milieu (environmental), maatschappelijk belang (social) en deugdelijk ondernemingsbestuur (governance). Het initiatief werd door een aantal partijen met gejuich onthaald, zeker omdat grote partijen als Apple, Amazon, General Motors en Procter and Gamble hun handtekening hebben gezet onder de verklaring die vorige week maandag op de website van Business Roundtable werd gepubliceerd.

Duurzaamheid scoort

Zullen in het land waar het kapitalisme is uitgevonden de mooie voornemens ook in daden worden omgezet? En, zullen die daden dan binnen de desbetreffende organisatie breed draagvlak krijgen of zullen ze meer worden ingegeven door iets minder altruïstische motieven als zo interessant mogelijk blijven voor een zo groot mogelijke groep beleggers?

Het loont namelijk bijvoorbeeld de moeite ervoor te zorgen dat je als onderneming in de diverse duurzaamheidsindices opgenomen wordt of blijft. Zo hebben in ons eigen land een aantal weken geleden zo’n vijftig partijen uit de Nederlandse financiële sector zich gecommitteerd aan het leveren van een bijdrage aan de Parijse klimaatdoelstellingen.

Door die overwegingen mee te nemen in beleggingsbeslissingen worden bepaalde activiteiten van bepaalde ondernemingen bevoordeeld en zullen andere juist niet langer voor de allocatie van geld in aanmerking komen.

ESG volgens Amazon

Een aantal van de Amerikaanse partijen die nu aangeven dat er meer in het leven is dan het creëren van aandeelhouderswaarde moet in de praktijk nog wel een aantal stappen maken.

Laat ik niet geheel toevallig eens Amazon als voorbeeld nemen. Niet alleen is de grootste online retailer in eigen land onderwerp van diverse onderzoeken naar misbruik van de dominante marktpositie, ook in de rest van de wereld ligt de onderneming regelmatig onder vuur.

Zo heeft vredesorganisatie PAX vorige week in Genève aan de Verenigde Naties een lijst met namen van ondernemingen overhandigd die op de een of andere manier betrokken zijn bij de ontwikkeling van autonome, dodelijke wapens als drones en onbemande voertuigen, vliegtuigen en schepen.

'Zeer zorgwekkend'

Uit het lijstje blijkt dat de betrokkenheid van Amazon bij (het faciliteren van) de productie van dergelijke wapens  ‘zeer zorgwekkend’ is. Dat Amazon het risico neemt om op een dergelijke lijst voor te komen heeft ongetwijfeld te maken met de strijd om de grote ‘winner takes all’ order van het Pentagon ter waarde van 10 miljard dollar voor de ontwikkeling van clouddiensten waarvoor men samen met Microsoft als enige nog in de race is.

Die order is niet alleen uit prestige-overwegingen interessant. Het bedrag van 10 miljard dollar kan namelijk nog veel hoger worden als ook andere betrokken partijen en toeleveranciers kunnen worden binnengehengeld. Google heeft dit strijdtoneel onder druk van z’n werknemers al een tijd geleden verlaten, maar Amazon bindt de strijd tot het bittere eind aan.

Of pak het MKB

Ook op andere gebieden laat de derde grootste onderneming ter wereld graag zien wie de sterkste is. In Frankrijk heeft men nu, een maand nadat de Franse overheid de digitaks van 3 procent heeft ingevoerd voor grote techbedrijven, een tegenzet gedaan. Franse middenstanders die hun producten en diensten via het platform van Amazon aan de man brengen moeten daar nu een hogere vergoeding voor neertellen.

Hoeveel hoger, vraagt u zich af? Nou, drie procent om precies te zijn. Zo krijgt de Franse overheid keurig de boemerang in de nek terug. De aandeelhouder niet langer centraal? Dat voornemen lijkt voor een aantal ondernemingen voorlopig dus nog wel te mooi om waar te zijn.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.