Smeerolie voor de beurzen | Belegger.nl

Smeerolie voor de beurzen

Door Martine Hafkamp op 2 sep 2019 om 08:15 | Views: 4.633

Smeerolie voor de beurzen

Afgelopen zondag zijn de aangekondigde hogere importtarieven van de Verenigde Staten en China van kracht geworden. De Amerikaanse financiële markten keken daarom vorige week eerst even de kat uit de boom voor ze opgelucht reageerden op de uitspraak van China dat er vooralsnog geen represailles zullen volgen.

Anders uitgelegd zou je ook kunnen zeggen dat China even het kruit drooghoudt. Dat kunnen de Chinezen ook prima doen aangezien hun munt in waarde is gedaald, waardoor het effect van de hogere invoertarieven al grotendeels teniet is gedaan. 

No deal-brexit

Wat beleggers natuurlijk ook bezighoudt, zijn de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk, waar de kans op een no deal-brexit door het buitenspel zetten van het parlement door Boris Johnson aanzienlijk groter is geworden. Waar beleggers wel steun vinden en vonden is in de stijging van de olieprijs.

De stijgende prijzen van olie en oliefondsen zijn het gevolg van een tweetal rapporten over de olievoorraden in de Verenigde Staten. Vorige week dinsdagavond laat kwam het private American Petroleum Institute (API) al met het bericht dat de olievoorraden de afgelopen week met 11 miljoen vaten waren gedaald. In het API zijn allerlei Amerikaanse bedrijven vertegenwoordigd die op de een of andere manier iets met olie of olieproducten van doen hebben. Daarin vonden beleggers de bevestiging dat de raffinaderijen het tempo hebben opgeschroefd.

'Amerikaanse olie zal wereld overspoelen'

Een bijkomend punt is dat het daardoor mogelijk zou kunnen worden dat de Verenigde Staten de exportgrens van 3 miljoen vaten per dag kan doorbreken en dat, zoals Trump in een van z’n vele tweets al aankondigde, ‘Amerikaanse olie de wereld zal overspoelen'. 

Toen deze forse daling een dag later werd bevestigd door het publieke Energy Information Administration (EIA) - het Amerikaanse ministerie van energie zeg maar - was op de internationale aandelenmarkten alles wat met olie heeft te maken ineens weer gevraagd. Ook onze ‘eigen’ Koninklijke’ steeg ruim 1% in koers, welke ontwikkeling in de rest van de beursweek een vervolg kreeg.

Dalingen

Volgens de cijfers van het EIA daalden de voorraden ruwe olie afgelopen week met 10,027 miljoen vaten tot 427,8 miljoen vaten. Er werd door analisten op een daling gerekend van 2,112 miljoen vaten. Ook de voorraden benzine en stookolie verminderden en wel met 2,1 miljoen vaten tot een niveau van136,1 miljoen. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen die ruwe olie verwerken maar minimaal. Daardoor kwam de bezettingsgraad uit op 95,2.

Door de beter dan verwachte cijfers namen de zorgen bij oliebeleggers over een mogelijk overschot af. Met de viering van ‘Labor Day’ vandaag is het ‘driving season’ (het zogenaamde zomerseizoen) in de Verenigde Staten immers voorbij en gaan we naar een periode waar er normaal gesproken minder vraag naar olie en benzine is. Een groot overschot zou dan de toch al lage olieprijzen verder hebben doen dalen.

Smeerolie voor de beurzen

Als gevolg van de grote productie van schalieolie in de Verenigde Staten zijn ze, zoals al eerder vermeld, inmiddels de grootste olieproducent en olie-exporteur ter wereld. De stand van de Amerikaanse olievoorraden is daarom een belangrijk gegeven voor iedereen die in olie of in oliebedrijven belegt. Zie het maar als smeerolie voor de beurzen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.