'Nu tijd om aandelen te kopen ondanks handelszorgen' | Belegger.nl

'Nu tijd om aandelen te kopen ondanks handelszorgen'

Door Belegger.nl op 4 sep 2019 om 14:35 | Views: 8.616

'Nu tijd om aandelen te kopen ondanks handelszorgen'

Dit is eindelijk het moment om risicovolle activa zoals aandelen te kopen, omdat de koersen naar verwachting verder zullen stijgen richting het einde van het jaar. Dat schrijven de beleggingsstrategen van JPMorgan.

Dat meldt Bloomberg. Positieve technische indicatoren en monetaire versoepeling zullen volgens JPMorgan waarschijnlijk opwegen tegen de onzekerheid van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de ontwikkelingen in de handelsgesprekken tussen de twee economische grootmachten.

Uitverkoop

Na de uitverkoop in augustus gaven de strategen vorige week al aan dat het bijna tijd was om aandelen te kopen. JPMorgan sluit zich aan bij andere partijen als Bank of America Merrill Lynch, dat afgelopen vrijdag al verklaarde optimistisch te zijn over risicovolle activa, inclusief aandelen, voor 2019.

"We adviseren nu om weer risico toe te voegen. De tactische indicatoren zijn verbeterd", schreven de JPMorgan-strategen onder leiding van Mislav Matejka. "Toegegeven, de komende handelsgesprekken zijn de onzekere factor in dit alles, maar we denken dat weinig nu een positieve ontwikkeling in de weg staat."

Klik om te vergroten

 

Winstnemingen

De MSCI World-index daalde vorige maand met 2,2% en boekte de tweede maandelijkse daling van dit jaar. Dit kwam omdat beleggers besloten wat winst te nemen na de escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China. De Trump-regering voerde zondag heffingen in over ongeveer 110 miljard dollar aan Chinese invoer, wat aangeeft dat het conflict nog lang niet is afgelopen.

Voor- en tegenstanders

De optimistische visie van JPMorgan contrasteert sterk met die van veel andere grote investeerders. UBS Global Wealth Management nam vorige week voor het eerst sinds de crisis in de eurozone een onderwogen-positie in op aandelen, terwijl Legal & General en Manulife Investment Management besloten winst te nemen op hun risicovolle activa en een afwachtende houding aannamen.

De JPMorgan-strategen noemen enkele potentiële aanjagers voor de aandelenkoersen wereldwijd. Een eerste is het versoepelingsbeleid van de Amerikaanse Federal Reserve terwijl de renteverschillen tussen risicovolle bedrijfsobligaties en staatsleningen niet oplopen, en ook de werkloosheid niet.

Contrair koopsignaal

Daarnaast zouden de winstmarges in de tweede jaarhelft positief kunnen verrassen. Ook zijn de waarderingen van aandelen op basis van koers-winstverhoudingen volgens de strategen redelijk. Tenslotte blijft de positionering van beleggers defensief zonder dat er geld in defensieve aandelen stroomt, wat een contrair koopsignaal is.

Bekijk ook de column van Loege Schilder: Is dit hét instapmoment?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.