Is bitcoin een veilige haven?

Door Belegger.nl op 9 september 2019 15:00 | Views: 3.756

Is bitcoin een veilige haven?

Er wordt veel gesproken over de status van bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld, als een veilige haven in woelige tijden op de beurzen. Maar deze discussie lijkt voorbarig.

De prijs van bitcoin laat nog steeds regelmatig koersbewegingen zien van 10% of meer. En een belegging die dagelijks routinematig met meer dan 10% stijgt of daalt heeft niet het recht om in dezelfde categorie van veilige havens zoals goud en zilver te worden ingedeeld, schrijft TheStreet.com.

Sinds de laatste week van juni heeft bitcoin vier meerdaagse koersschommelingen van meer dan 30% laten zien. Tegen de achtergrond van de wereldwijde handelsspanningen in combinatie met de onrust in Hongkong, Argentinië en de brexitperikelen in Europa, moet de rol van bitcoin als een monetaire schuilplaats dan ook nauwkeurig worden onderzocht.

Wat maakt een veilige haven?

Een veilige haven moet aan een aantal criteria voldoen om een effectieve schuilplaats te zijn in volatiele perioden.

  • Niet gecorreleerd of omgekeerd gecorreleerd zijn met risicovolle beleggingen zoals aandelen in tijden van marktstress. Zowel goud als Amerikaanse obligaties zijn soms niet of positief gecorreleerd met aandelen als het goed gaat op de beurs. Maar gaan de koersen omlaag, dan gaan goud en obligaties doorgaans omhoog.
  • Een redelijk niveau van prijsstabiliteit hebben. Alle activa kunnen volatiel worden. Zelfs geld in een matras is vatbaar voor inflatie. Maar bijvoorbeeld staatsobligaties zijn doorgaans vrij stabiel. Sinds de laatste week van juni heeft het Amerikaanse tienjarige staatspapier twee significante meerdaagse prijsbewegingen ondergaan: een daling van 1,3% en een stijging van 3%. Die stijging was zonder meer de grootste beweging van de afgelopen twee jaar.

Mogelijk in de toekomst een veilige haven

Het is duidelijk wat bitcoin heeft en, nog belangrijker, wat het mist om een veilige haven te zijn. Bitcoin heeft op zijn minst een nul-correlatie met aandelen. Er zijn ook aanwijzingen dat bitcoin omhoog kan gaan als aandelen onder druk staan.

De relatie tussen bitcoin en ultra-lage rentetarieven blijft onduidelijk, maar het kan goed zijn dat lage rentetarieven positief zijn voor bitcoinhouders. Hetzij omdat het dan goedkoper wordt om bitcoin aan te houden, hetzij omdat dezelfde krachten die de rentetarieven verlagen, kopers ook in bitcoin kunnen duwen. Daarom heeft bitcoin mogelijk een toekomst als een veilige haven.

Bitcoin is volwassen aan het worden

Bitcoin begint langzaam volwassen te worden, maar de handel in de cryptomunt staat nog in de kinderschoenen, en tijdens de groeifase kunnen we meer perioden van volatiliteit verwachten.

Door het volledige en absolute gebrek aan prijsstabiliteit heeft bitcoin vandaag de dag de status van veilige haven nog niet bereikt. Pas als het gebrek aan prijsstabiliteit is opgelost, is daar zicht op.

Lees ook: Deze 4 aandelen profiteren van de opmars van bitcoin

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.