3 aandelen met dividenden van meer dan 6%

Door Belegger.nl op 10 september 2019 08:35 | Views: 25.045

3 aandelen met dividenden van meer dan 6%

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Een hoog dividendrendement brengt soms een verhoogd risico met zich mee dat het aandeel zou kunnen instorten of dat het dividend zelf in gevaar kan komen.

Om beleggers te helpen selecteerde The Motley Fool drie aandelen met betrouwbare hoge dividendrendementen en solide groeivooruitzichten die meer dan 6% opleveren.

1. AbbVie

AbbVie dividendrendement bedraagt momenteel 6,5%. Het bedrijf is een zogeheten 'dividendaristocraat', een onderneming die 25 jaar op rij het dividend heeft verhoogd, doordat het jarenlang onderdeel was van Abbott Labs. Sinds de afsplitsing van Abbott in 2013 heeft AbbVie de dividenduitkering met maar liefst 168% verhoogd.

Het dividendrendement van AbbVie is wel vertekend door de magere prestaties van het aandeel in het afgelopen jaar. Beleggers maken zich zorgen over de toekomst van AbbVie's best verkopende medicijn, Humira, dat al concurrentie heeft in Europa en vanaf 2023 ook in de grotere Amerikaanse markt.

De waardering van AbbVie is nu echter zo laag, dat er weinig neerwaarts potentieel over is. Het aandeel wordt verhandeld tegen minder dan zeven keer de verwachte winst. En wat nog belangrijker is, het bedrijf heeft veel mogelijkheden om de omzetdalingen van Humira te compenseren.

De belangrijkste daarvan is de acquisitie van botoxmaker Allergan. AbbVie heeft daarnaast ook goedkeuring gekregen van de Amerikaanse toezichthouder voor twee nieuwe geneesmiddelen voor immunologische aandoeningen, Rinvoq en Skyrizi.

Marktonderzoeker EvaluatePharma rangschikte beide medicijnen in de top vijf van nieuwe producten van 2019. AbbVie's bestaande medicijnen Imbruvica, Venclexta en Orilissa kunnen ook nog aanzienlijke groei genereren.

2. Enterprise Products Partners

Enterprise Products Partners biedt een dividendrendement van bijna 6,2%. Het bedrijf richt zich voornamelijk op aardgas, aardgasvloeistoffen, oliepijpleidingen en opslagfaciliteiten. Deze activiteiten genereren een sterke kasstroom waarmee Enterprise Products Partners de dividenden kan blijven uitkeren en waarschijnlijk zal kunnen laten groeien.

Enterprise Products Partners floreerde in de afgelopen kwartalen, terwijl andere middelgrote olie- en gasbedrijven het moeilijk hadden. Het bedrijf heeft daartoe onder meer de dividendgroei vertraagd, om meer projecten te kunnen financieren.

Ondanks de solide prestaties van Enterprise Products Partners in 2019 is het aandeel nog steeds een koopje. Het wordt verhandeld tegen slechts 12,3 keer de winst van de afgelopen twaalf maanden en tegen 12,6 keer de verwachte winst.

Er is veel volatiliteit in de olie- en gasindustrie die van invloed kan zijn op Enterprise Products Partners. Maar met zijn investeringen in nieuwe projecten is het bedrijf goed gepositioneerd voor de toekomst.

3. Iron Mountain

Iron Mountain is georganiseerd als een onroerendgoedbeleggingstrust (REIT), wat betekent dat het bedrijf verplicht is om ten minste 90% van zijn belastbare inkomsten via dividenden aan aandeelhouders uit te keren. Dankzij de sterke winstgroei in de afgelopen jaren heeft dat flink opgeleverd. Het dividendrendement van Iron Mountain staat momenteel op het torenhoge niveau van 7,4%.

Het bedrijf is echter niet een typische REIT die zich richt op winkels, kantoren, logistiek of woningen. Iron Mountain is de grootste eigenaar van gegevens- en archiefopslagfaciliteiten ter wereld, en bezit bijvoorbeeld ook datacenters om de groei te stimuleren.

Het bedrijfsmodel van Iron Mountain is solide. Het klantenbestand omvat 950 van de Fortune 1000-bedrijven. En niet alleen grote klanten maken gebruik van de opslagfaciliteiten van het bedrijf: wereldwijd heeft Iron Mountain ongeveer 225.000 klanten. Die hebben weinig prikkels om hun gegevens en archieven naar een andere provider te verplaatsen, zodat Iron Mountain kan rekenen op een stabiele en betrouwbare inkomstenstroom.

Iron Mountain loopt wel enkele risico's. Iron Mountain heeft veel schulden op zich genomen om zijn uitbreidingen te financieren. Als de rente aanzienlijk stijgt, hebben REIT-aandelen de neiging te dalen. Maar gezien de huidige lage rentes zijn deze risico's momenteel niet al te zorgelijk.

Ook liet kredietbeoordelaar Moody's in juni nog weten dat de schuldfinanciering en de dekkingsstatistieken van Iron Mountain solide zijn in vergelijking met bedrijven met vergelijkbare ratings en sectorgenoten.

Lees ook: 5 dingen om op te letten in uw zoektocht naar dividendaandelen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.