Fonds van de week: T. Rowe Price US Blue Chip Equity

Door Robert van den Oever op 12 september 2019 13:20 | Views: 2.664

Fonds van de week: T. Rowe Price US Blue Chip Equity

De ervaren beheerder en zijn team vormen een sterke combinatie die een indrukwekkend track record hebben opgebouwd bij zowel de al langer bestaande Amerikaanse als de Europese variant van het T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund. Het fonds verdient volgens Morningstar nog altijd een Morningstar Analyst Rating van Gold.

T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Gold
  • Morningstar Rating: *****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Positive
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Positive

Dit fonds doet het goed op alle punten die van belang zijn. De deskundige beheerder en het ondersteunende analistenteam vormen een krachtige mix die aansprekende resultaten weten te behalen. De Amerikaanse variant van deze strategie gaat terug tot 1993 en heeft in die periode een sterk track record opgebouwd dat wordt onderstreept door deze Europese variant sedert 2003.

De strategie is gestoeld op sterke aandelenselectie waarbij het fonds in zowel op- als neergaande markten goed gepresteerd heeft. Volgens Morningstar-analist Mathieu Caquineau verdient het fonds onverminderd de hoogst haalbare Morningstar Analyst Rating van Gold.

Beheerteam

Hoofdbeheerder Larry Puglia kwam in 1990 bij T. Rowe Price als analist voor de sector financial services. Hij beheert de Amerikaanse variant van dit fonds sinds de oprichting daarvan in 1993 en daarmee heeft hij een van de langste staten van dienst in deze categorie. Puglia heeft zelf meer dan 1 miljoen dollar belegd in de Amerikaanse fondsvariant. Zijn ervaring en de sterke analyse binnen het fondshuis zorgen voor een positief oordeel op de People Pillar.

Het analistenteam waar Puglia gebruik van maakt, telt wereldwijd meer dan 100 analisten en staat in hoog aanzien. Het team is in het bijzonder sterk in de sectoren technologie en media/telecom die een grote rol spelen in dit fonds. Hoewel het analistenteam wat veranderingen heeft gekend in de afgelopen jaren, onder meer ten aanzien van de sectoren gezondheidszorg en consumer discretionary, is het fondshuis daar goed doorheen gekomen en is de beleggingscultuur sterk gebleven.

Puglia's ervaring helpt hem bij het compenseren van lacunes in het team die door de personele wisselingen zijn ontstaan. Gedurende zijn decennia lange aanstelling heeft hij diverse samenstellingen van het analistenteam gehad maar altijd wist hij de prestaties van het fonds solide te houden en hij heeft op deskundige wijze veranderingen in de portefeuille aangebracht die soms afwijken van de oordelen van de analisten.

Aangezien Puglia achter in de vijftig is, zal er ergens in de komende jaren een opvolger voor hem worden aangewezen en die zal waarschijnlijk een jaar of wat met hem samenwerken voordat hij met pensioen gaat. T. Rowe Price heeft een naam opgebouwd in het goed en soepel afhandelen van dergelijke overdrachten en dat geeft vertrouwen dat ook deze wisseling goed zal verlopen.

Fondshuis

T. Rowe Price blijft een best-in-class fondshuis, waarvan het succes is geworteld in de fundamentele aanpak van actief beheer en de uitgebreide analistenstaf. Eindbeleggers profiteren van de lange staat van dienst van veel fondsmanagers, de zorgvuldig voorbereide wisselingen, redelijke kosten en aandacht voor capaciteitsbeheer.

Veel topbestuurders, onder wie CEO Bill Stromberg, hebben carrière gemaakt vanuit de analistenrangen en dat helpt om de aandacht voor eindbeleggers voorop te laten staan, ook nu het fondshuis zijn distributie uitbreidt tot buiten de Verenigde Staten en zijn technologische middelen versterkt. De beleggingskant heeft extra middelen ontvangen.

Het multi-asset team is in omvang gegroeid en dat weerspiegelt het belang ervan voor het fondshuis. Hoewel actieve beheerders het momenteel lastig hebben, is T. Rowe Price een sterke partij als het gaat om Amerikaanse en internationale aandelen. Bij obligaties zijn wat kanttekeningen te plaatsen.

Een aantal beheerders met een lange staat van dienst is recentelijk met pensioen gegaan of staat op het punt om met pensioen te gaan. Een weloverwogen wisseling van de wacht heeft de overgang soepel laten verlopen. Maar het fondshuis moet zorgen dat de expertise van zijn team op hoog niveau blijft. Hoewel high yield en municipal bonds succesgebieden zijn, hebben de obligatiebeheerders nog niet in alle obligatietypen succes getoond door buiten de conservatieve bottom-up aanpak te gaan. Alles bij elkaar echter behoudt T. Rowe Price de sterke, verstandige en op eindbeleggers gerichte beleggingscultuur die het al lange tijd succes bezorgt en dat leidt ook op deze pijler tot een positief oordeel. 

Proces

Het beleggingsproces krijgt een positief oordeel omdat beheerder Larry Puglia consistent een aanpak volgt die effectief zijn eigen inzichten combineert met de sterke analytische middelen die het fondshuis te bieden heeft. Hij richt zich op bedrijven met houdbare winsten, hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal en een groeiende vrije kasstroom.

De strategie vermijdt bedrijven met hoge schuldratio's en dat komt tot uitdrukking in een schuld/kapitaal ratio die onder die van de Russell 1000 Growth Index ligt. De kwaliteit van de leiding van een bedrijf is belangrijk, zeker als het gaat om kapitaalallocatie. De strategie heeft vaak een hoog percentage van het vermogen belegd in aandelen met een Wide of Narrow Moat rating.

Toch is het fonds niet zomaar een optelsom van stabiele blue-chip aandelen. De portefeuille bevat namelijk ook volop snelle groeiers, waaronder ook enkele niet-Amerikaanse namen. De lange-termijn winstgroei van de strategie ligt doorgaans boven die van de benchmark, maar hogere multiples zijn ook wel voorgekomen.

Met een beheerd vermogen van ruim 100 miljard dollar kan de capaciteit een punt van zorg worden, aangezien andere beheerders van T. Rowe Price-groeifondsen in dezelfde vijver van kwaliteitsaandelen vissen. Echter, deze portefeuille blijft gericht op zeer liquide large-cap aandelen waar soepele handelsmogelijkheden geen probleem zijn; het heeft nooit veel gedaan in illiquide mid- en small-caps om de concurrentie te slim af proberen te zijn. Uiteindelijk is de portefeuille onderscheidend genoeg om een op te vallen te midden van de concurrentie.

Prestaties

Beheerder Larry Puglia heeft een indrukwekkend track record opgebouwd met dezelfde strategie bij de Amerikaanse fondsvariant die hij in 1993 onder zijn hoede kreeg. Deze Luxemburgse variant is eveneens zeer consistent. Sinds de oprichting in 2003 tot en met juli 2019 zijn de vijfjaars voortschrijdende rendementen nooit in het onderste kwartiel van de categorie uitgekomen. Over de 10-jaars periode overstijgt het gemiddelde jaarlijkse rendement van 16,4% duidelijk de categorie die 12,7% deed en ook de Russell 1000 Growth Index die 15,7% haalde.

Het fonds heeft superieure rendementen gehaald in de bull-markt sinds 2009 met sterke prestaties in de jaren 2009, 2011, 2013, 2015, 2017 en 2018. In neergaande markten tijdens Puglia's aanstelling heeft het fonds minder verloren dan zijn peers en benchmark.

Echter, in de afgelopen jaren was het fonds wel volatieler dan de benchmark, meer dan in de eerdere jaren van Puglia's bewind. Het fonds pakte 106% van de verliezen die de benchmark leed in de salende markten van het afgelopen decennium. De prestatie in 2008 was ongebruikelijk mager. Ook presteerde het benedengemiddeld in de verkoopgolf van juli 2015 tot februari 2016 vanwege de overweging in biotechnologie-aandelen en sommige tech-aandelen.

Maar in de correctie vanaf oktober 2018 ging het juist wel goed in vergelijking met veel concurrenten. In de eerste helft van 2019 won het fonds 24% en dat was conform de robuuste opgaande markt, aangejaagd door technologie-aandelen zoals SericeNow.

Kosten

De lopende kosten van de rebatevrije aandelenklasse Q van dit fonds liggen lager dan de mediaan voor vergelijkbare 'clean' share classes van fondsen in Amerikaanse aandelen die op 0,93% ligt. Dat leidt tot een positief oordeel op de Price Pillar.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.