JPMorgan bereidt zich voor op nulrente in VS | Belegger.nl

JPMorgan bereidt zich voor op nulrente in VS

Door Belegger.nl op 13 september 2019 08:05 | Views: 2.224

JPMorgan bereidt zich voor op nulrente in VS

Hoewel bestuursvoorzitter Jamie Dimon van de Amerikaanse bank JPMorgan betwijfelt of de golf van negatieve rentetarieven in landen over de hele wereld ook de Verenigde Staten zal bereiken, bereidt hij zijn bank wel voor op het risico van een nulrente in de thuismarkt. 

"Ik denk niet dat we een nultarief zullen krijgen in de VS, maar we zijn in het kader van het normale risicobeheer wel aan het nadenken over hoe we ons hierop kunnen voorbereiden", zei Dimon tijdens een conferentie in New York, aldus zakenzender CNBC.

Zorgen over langetermijneffecten

"Je moet je natuurlijk zorgen maken over het langetermijneffect van die rentetarieven. Maar het is moeilijk. Er zijn bedrijven waar het helemaal geen effect op heeft. En er zijn bedrijven waar zoiets gewoon je winst opvreet zonder dat je er iets aan kan doen", aldus Dimon.

De topman van JPMorgan gaf toe dat de daling van de Amerikaanse rentetarieven hem heeft verrast. Vorig jaar zei hij dat de rente zou moeten stijgen en dat het rendement op de tienjarige Amerikaanse staatsobligaties 4% zou kunnen bereiken.

Het rendement op het tienjarige staatspapier bedraag momenteel zo'n 1,69%, tegen 2,68% aan het begin van het jaar. Het daalde afgelopen maand zelfs tot 1,44% toen investeerders massaal hun heil zochten in dat soort veilige havens uit vrees voor een wereldwijde economische vertraging, en nadat de Federal Reserve eind juli de rente voor het eerst in tien jaar verlaagde.

Negatief rendement

In Nederland worden de tienjarige staatsobligaties al verhandeld met een negatief rendement van 0,44%, in Duitsland is dat zelfs -0,58%.

JPMorgan kan volgens Dimon de kosten verlagen en klanten hogere vergoedingen in rekening brengen om de krimpende marges te compenseren als de rentetarieven dalen.

Trump wil nulrente in VS

De Amerikaanse president Donald Trump opende deze week opnieuw de aanval op voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. Trump liet via Twitter weten dat de Amerikaanse centrale bank de rente in de VS op nul moet zetten, of zelfs negatief moet maken. Trump uitte eerder al zijn ongenoegen over het rentebeleid van de Fed.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.