Is uw portefeuille bestand tegen aanslagen?

Door Loege Schilder op 17 september 2019 14:30 | Views: 1.792

Is uw portefeuille bestand tegen aanslagen?

Afgelopen zaterdag werden olie-installaties in Saoedi-Arabië aanvallen. De olieprijs schoot omhoog en de meeste beurzen gingen in het rood. Wat zijn de gevolgen van deze aanslagen, en wat kunt u als belegger doen tegen dergelijke onverwachte gebeurtenissen?

Dit weekend werd Saoedi-Arabië slachtoffer van een drone-aanval op olie-installaties. De Jemense Houthigroepering, die in strijd is met een door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie, eiste de aanval op. Amerikaanse regeringsmedewerkers stelden bewijs te hebben dat Iran achter de aanval zit, waarna Trump via Twitter direct stelling nam tegen Iran. Saoedi-Arabië wil vooralsnog geen inmenging van de VS in dit conflict.

Grote gevolgen voor oliemarkt

Als gevolg van de drone-aanval is een groot deel van de olieproductie van Saoedi-Arabië geraakt. Het land is een van 's werelds belangrijkste olieproducenten, en door de aanslag werd 5% van de wereldwijde olieproductie verstoord. Deze abrupte daling van het olieaanbod leidde tot een sterke stijging van de olieprijs.

Winnaars en verliezers

Deze sterke stijging van de olieprijs kent winnaars en verliezers. Olieproducerende bedrijven zoals Shell en BP zijn gebaat bij een stijgende olieprijs, evenals bedrijven die diensten leveren aan de olie-industrie zoals Fugro en SBM.

Aan de andere kant is de prijsstijging negatief voor veel producerende bedrijven. Een hogere olieprijs leidt tot hogere grondstof- en transportkosten. Sommige bedrijven berekenen deze kosten door in hun prijzen, maar voor andere bedrijven zal een hogere olieprijs direct ten koste gaan van de winst. Daardoor stonden de koersen direct onder druk.

Spreiding vermindert negatieve impact

Door uw beleggingen goed te spreiden kunt u de impact van dergelijke gebeurtenissen eenvoudig beperken. Het begint bij regionale spreiding.

Olieproducerende economieën vindt u vooral in de opkomende landen. Deze landen zullen voordeel hebben van een stijgende olieprijs. De ontwikkelde, Westerse economieën zijn over het algemeen netto-importeur van olie en ondervinden nadeel.

Daarnaast is het belangrijk om uw beleggingen te verdelen over verschillende sectoren. Voor transport- en luchtvaartmaatschappijen zijn stijgende olieprijzen slecht nieuws, terwijl de koersen van bedrijven in de energiesector juist stijgen als gevolg van een hogere olieprijs.

Door goed te spreiden heeft u een portefeuille waarin negatieve uitslagen worden gecompenseerd door positieve rendementen. U voorkomt daarmee grote waardedalingen van uw portefeuille als gevolg van een aanslag.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.

Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.