10 recessiebestendige aandelen om te kopen | Belegger.nl

10 recessiebestendige aandelen om te kopen

Door Belegger.nl op 19 september 2019 08:45 | Views: 9.876

10 recessiebestendige aandelen om te kopen

De angst voor een recessie blijft boven de markt hangen. InvestorPlace maakte een selectie van tien aandelen van bedrijven die economische stormen doorgaans goed kunnen weerstaan.

De handelsoorlog tussen de VS en China heeft volgens kredietbeoordelaar Moody's al ongeveer 300.000 banen gekost. Omdat er nog geen oplossing in zicht is, blijft de angst voor een recessie boven de markt hangen.

Wie zich hiertegen wil indekken, maar niet uit aandelen wil stappen, kan op zoek gaan naar aandelen van bedrijven die tijdens een economische neergang waarschijnlijk goed overeind blijven. Denk bijvoorbeeld aan diensten die noodzakelijk zijn of die klanten helpen om geld te besparen.

De Amerikaanse beleggingswebsite InvestorPlace selecteerde tien van zulke recessiebestendige aandelen.

1. Alphabet

Op het eerste gezicht lijkt Alphabet geen kandidaat voor deze lijst. Vanwege zijn op technologie gerichte activiteiten en de focus op de cloud lijkt het bedrijf kwetsbaar voor volatiliteit tijdens een recessie.

Maar wat Alphabet onderscheidt van andere technologiebedrijven, is YouTube. Dit biedt een schat aan gratis informatie, waarmee consumenten bijvoorbeeld kunnen leren hoe ze zelf onderhoudsklusjes kunnen uitvoeren en andere tips kunnen vinden om geld te besparen.

2. AutoZone

U hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat de autoverkopen in een recessie sterk dalen. Ook tijdens de laatste crisis, tien jaar geleden, was de automobielsector een van de zwaarst getroffen segmenten van de economie.

Een recessie is dus slecht nieuws voor autofabrikanten. Maar het kan goed nieuws zijn voor AutoZone, de grootste verkoper van auto-onderdelen in de Verenigde Staten. Tijdens een crisis blijven veel automobilisten immers langer door rijden met hun auto en moeten ze dus vaker reparaties laten uitvoeren.

Veel autodealers proberen consumenten te paaien met aanvullende diensten, zoals olieverversingen en gratis onderhoud, in de eerste paar jaren van eigendom (of lease). Maar in een recessie laten automobilisten zich niet meer over de streep trekken door zulke aanbiedingen. Dat speelt een bedrijf als AutoZone in de kaart.

AutoZone verkoopt niet alleen een uitgebreide reeks onderdelen, maar helpt klanten ook met de installatie. Gecombineerd met de doe-het-zelfinformatie die beschikbaar is op YouTube, is AutoZone volgens InvestorPlace een aantrekkelijk aandeel om te kopen in een recessie.

3. O'Reilly Automotive

Ter aanvulling op AutoZone is ook O'Reilly Automotive een interessante optie voor beleggers die op zoek zijn naar dienstverleners die tijdens een recessie goede zaken doen. O'Reilly biedt net als AutoZone auto-onderdelen aan, maar verleent ook diverse gratis diensten, zoals een accutest.

4. H&R Block

In deze lijst van recessiebestendige dienstenaandelen is H&R Block waarschijnlijk de meest riskante keuze. De beurskoers is onlangs fors gekelderd, waardoor vrijwel alle winst van de afgelopen drie jaar is uitgewist.

Maar het concern biedt wel diensten die waardevol zijn tijdens een recessie: belastingadvies. Vooral eigenaren van kleine bedrijven en consumenten met complexe fiscale vraagstukken weten H&R Block te vinden. Dit bedrijf helpt klanten om kosten te besparen en juist tijdens een crisis komt dat goed van pas.

5. Aflac

Ook Aflac heeft de afgelopen maanden flinke klappen gekregen op de beurs. Maar deze aanbieder van aanvullende verzekeringen biedt consumenten gemoedsrust in onzekere tijden en dat kan tijdens een crisis extra waardevol zijn.

Traditionele verzekeringen dekken de basis, maar er zijn altijd potentiële hiaten die mogelijk niet worden gedekt. Aflac springt in dat gat.

6. Carriage Services

De dood trekt zich niets aan van de economische omstandigheden; het is onderdeel van het leven. Er zal tijdens een recessie dan ook altijd vraag blijven naar begrafenisdiensten. Carriage Services is een van de grootste aanbieders.

Gezien de vergrijzing is dit volgens InvestorPlace misschien wel een van de meest recessiebestendige aandelen om te kopen.

7. Service Corporation International

Dezelfde argumenten voor Carriage Services kunnen worden aangevoerd voor een ander aandeel in de uitvaartsector: Service Corporation International. Er zijn bepaalde sectoren waar de vraag niet afneemt als het economisch tij tegen zit. Het regelen van een uitvaart is daar helaas een van.

8. CVS Health

CVS Health is een Amerikaans bedrijf in de gezondheidszorg. Het concern is eigenaar van CVS Pharmacy (een apotheekketen), CVS Caremark (een postorder apotheek) en Aetna (een zorgverzekeraar).

Dit aandeel stond er tot augustus niet zo best voor. De koers is fors gedaald; onder meer vanwege de toenemende concurrentie van nieuwkomers op de markt, zoals Amazon en Walmart. Daarna is de beurskoers met bijna 15% gestegen.

Ook tijdens een recessie worden mensen ziek en is er veel vraag naar medicijnen. CVS heeft dus ook goede kaarten om een recessie te doorstaan.

9. Trupanion

Trupanion is een zorgverzekeraar voor huisdieren. Een huisdierenverzekering lijkt een overbodige luxe, maar acute medische ingrepen bij een hond of kat kunnen al snel honderden euro's kosten. Zeker tijdens een crisis willen consumenten geen grote risico's lopen. Dat kan de vraag naar huisdierenverzekeringen aanwakkeren.

10. IDEXX-laboratoria

IDEXX Laboratories is gespecialiseerd in medische diagnostische apparatuur voor huisdieren. De koers is ondanks een recente dip afgelopen jaar met bijna 47% gestegen.

Mogelijk zit er nog meer in het vat. Ten eerste is de markt erg groot: volgens de American Pet Products Association bezit bijna 70% van de Amerikaanse huishoudens een huisdier. Bovendien zijn ze dol op hun harige vrienden. Vooral millennials hebben de neiging om meer uit te geven aan de gezondheidszorg van hun huisdieren dan voor zichzelf.

Daarnaast bieden huisdieren een aantal therapeutische voordelen. Dat laatste zal vooral belangrijk zijn tijdens een economische neergang, aldus InvestorPlace.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.