3 factoren waar beleggers op moeten letten bij aandeleninkoop

Door Belegger.nl op 9 oktober 2019 14:45 | Views: 4.996

3 factoren waar beleggers op moeten letten bij aandeleninkoop

De afgelopen anderhalf jaar hebben Amerikaanse bedrijven voor bijna 1,5 biljoen dollar aan inkopen van eigen aandelen aangekondigd. Maar niet alle inkoopprogramma's zijn gelijk.

De lijst met bedrijven die hun aandelen terugkopen is lang en blijft alleen maar groeien. Vorig jaar werd al voor meer dan 1 biljoen dollar aan inkoopprogramma's aangekondigd. Dat was het grootste bedrag ooit.

Inkoopprogramma's kunnen de visie van het management op het bedrijf weergeven en of ze denken dat de aandelen ondergewaardeerd zijn. Maar terugkopen kunnen ook worden gebruikt als een truc om de aandelenkoers kunstmatig hoog te houden. Het verschil is van cruciaal belang bij de aandelenselectie.

US News zette drie factoren op een rij waar beleggers op moeten letten als ze willen investeren in bedrijven die eigen aandelen terugkopen.

1. De omvang van het programma

Hoeveel er wordt teruggekocht speelt een belangrijke rol. Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven die een verhoudingsgewijs groter deel van de uitstaande aandelen terugkopen, doorgaans beter presteren.

EquityCompass Strategies onderzocht 10.070 inkoopaankondigingen van december 1995 tot april 2010 en concludeerde dat de bedrijven die een terugkoop van meer dan 10% van de uitstaande aandelen aankondigden, de S&P 500-index de volgende maand met 3,26% overtroffen. Bedrijven die een terugkoop aankondigden die overeenkwam met minder dan 5% van de uitstaande aandelen, overtroffen de S&P 500 de volgende maand met slechts 1,77%.

2. De timing

Inkoopprogramma's weerspiegelen meestal een positief sentiment. Ze zijn een indicatie van hoe bedrijven naar de toekomst kijken. De stabiele economie in combinatie met de nieuwe belastingwetgeving in de VS resulteerde in 2018 tot een recordjaar voor terugkopen. Dit jaar daarentegen zijn er minder doordat de handelsspanningen blijven escaleren. Bedrijven zijn over het algemeen nerveuzer geworden en minder bereid om overtollig geld aan het werk te zetten.

Timing is dan een belangrijke factor. Als een bedrijf terugkopen aankondigt in tijden van volatiliteit of tijdens een vertraging van inkoopprogramma's in het algemeen, kan dat wijzen op een sterke investeringsmogelijkheid.

Kabel- en telecombedrijf Altice USA bijvoorbeeld kondigde op 31 juli aan voor 3 miljard dollar aan aandelen terug te kopen, ofwel 29,1% van het totaal, in een tijd waarin bedrijven nieuwe terugkopen terugschroefden. De aankondiging volgde op een sterk winstrapport en de voltooiing van 600 miljoen dollar aan terugkopen in het tweede kwartaal. Sinds de aankondiging overtrof Altice USA de S&P 500 TR (herbeleggings-)index met 12,67%.

Olieproducent PDC Energy kondigde op 26 augustus aan de terugkopen met 20,56%, of 325 miljoen dollar, te verhogen. Het liet tevens weten de helft van de verwachte 800 miljoen dollar aan vrije kasstroom in de periode van 2019 tot 2021 te gebruiken om de resterende 400 miljoen dollar van zijn inkoopprogramma te voltooien. Dit vertegenwoordigt 23% van alle uitstaande aandelen. Sinds de aankondiging overtrof PDC de S&P 500 met 23,64%.

3. De trends

Inkoopprogramma's van individuele bedrijven kunnen zwaarder wegen als ze deel uitmaken van een grotere trend. Neem bijvoorbeeld de industriële sector. Tussen juli 2017 en februari 2018 kondigden industriële bedrijven voor gemiddeld 7,9 miljard dollar aan terugkopen per maand aan. In maart 2018, toen industriële bedrijven voor het eerst werden getroffen door de handelsoorlog, kondigden ze slechts 260 miljoen dollar aan terugkopen aan. De terugkopen herstelden wat in april en mei van 2018, maar bleven onder het gemiddelde en daalden aanzienlijk toen de handelsspanningen escaleerden.

Over het geheel genomen daalde het tempo van inkoopaankondigingen voor industriële bedrijven van maart tot juni 2018 met bijna 60%. Van februari 2018 tot het einde van het jaar presteerde de industriële sector slechter dan de S&P 500 TR-index, met een negatief rendement van 14,30% ten opzichte van een negatief rendement van 6,10% voor de index.

Het tegenovergestelde is ook waar. Vorig jaar domineerden bedrijven in de technologiesector de inkoopaankondigingen. De sector was goed voor 34% van alle goedgekeurde aandeleninkoopprogramma's. De S&P 500-technologiesector eindigde het jaar slechts 0,29% lager, terwijl de S&P 500 TR-index een min van 4,38% noteerde.

Beleggingskans

Individueel kunnen deze drie factoren wijzen op een beleggingskans. Dat signaal wordt versterkt wanneer twee of meer ervan meespelen bij een terugkoop. Maar deze factoren zijn niet belangrijker dan het economische landschap als geheel.

Neem bijvoorbeeld Dick's Sporting Goods (DKS), een Amerikaanse winkelketen in sportartikelen die te maken heeft gehad met volatiliteit door nieuwe importtarieven. Het bedrijf kondigde op 12 juni een terugkoop aan van 1 miljard dollar, ofwel 31,69% van de uitstaande aandelen. Sinds de aankondiging tot en met 13 september overtrof DKS de S&P 500 TR-index met 10,50%.

Hoewel de grote omvang van de terugkoop DKS tot een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid maakt, moeten beleggers zich bewust blijven van het hoofdrisico, namelijk de volatiliteit vanwege de aanhoudende heffingenstrijd tussen de Verenigde Staten en China. DKS presteerde eind juli aanzienlijk beter dan de S&P 500, deed het begin augustus slechter en overtrof de S&P 500 weer in september.

Lees ook: Bedrijven kopen massaal aandelen in. Wat levert dat op?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.