Dit zijn de best presterende S&P 500-sectoren sinds 2009

Door Belegger.nl op 9 oktober 2019 08:30 | Views: 6.245

Dit zijn de best presterende S&P 500-sectoren sinds 2009

Welke sector u kiest om in te beleggen maakt veel uit. Het gemiddelde verschil in rendement tussen de best en slechtst presterende sectoren van de S&P 500 in de afgelopen tien jaar is meer dan 31%. Maar wat zijn nu de beste en slechtst presterende sectoren?

Ben Carlson, portfoliobeheerder bij Ritholtz Wealth Management, geeft op zijn blog met behulp van de State Street sector-ETF's een overzicht van de verschillende sectoren in de S&P 500 dat teruggaat tot 2009.

Klik om te vergroten

Het is volgens Carlson verrassend dat Cons. Disc ofwel Consumer Discretionary - de duurzame of niet-dagelijkse consumptiegoederen - het beste presteert; hij had verwacht dat het de technologiesector zou zijn. Maar aangezien webwinkelgigant Amazon meer dan 20% van de sector duurzame consumptiegoederen uitmaakt, is het volgens hem eigenlijk ook wel logisch.

Klik om te vergroten

Energieaandelen presteren verreweg het slechtst sinds 2009. En sinds 2014 zijn energieaandelen met meer dan 20% gedaald, terwijl de S&P 500 in totaal bijna 80% is gestegen.

Klik om te vergroten

Vallend mes

Er zijn twee algemene reacties van beleggers als de aandelen van een sector met een zo ruime marge achterblijven bij de rest van de markt. De eerste is om deze afgestrafte aandelen te kopen in de hoop op een herstel.

De tweede reactie is dat er mogelijk een goede reden is voor de achterblijvende prestatie en dat de ellende nog niet voorbij is. Met andere woorden: u koopt wanneer "het bloed door de straten loopt", of u koopt "een vallend mes".

Financials

Afgestrafte sectoren bieden niet altijd een mooie koopkans. Aandelen in de financiële sector presteerden van 2007 tot 2008 het slechtst. Fondsmanagers die tijdens de crisis en in de nasleep ervan financiële aandelen hebben gekocht in de hoop op een sterk herstel, wachten daar nog steeds op. 

Klik om te vergroten

Op dit moment zouden Energieaandelen bijvoorbeeld heel goed een geweldige kans kunnen bieden, precies omdat ze zo slecht hebben gepresteerd. Maar er is geen garantie dat de meest afgestrafte sector automatisch beter zal presteren.

Sectorstrategie

Het testen en optimaliseren van sectorstrategieën is lastig omdat het moeilijker dan ooit is om veel van de bedrijven in de sectoren te beoordelen. Wat is het juiste sectorlabel voor Google, Facebook, Twitter, Amazon of Apple?

Voor de meeste beleggers maakt het waarschijnlijk geen verschil. Maar als u historische gegevens gebruikt om in de verschillende sectoren te beleggen, maken de labels nogal wat uit. De afgelopen jaren zijn er ook twee nieuwe sectoren bijgekomen: Vastgoed en Communicatie.

Het kiezen van de juiste sector vereist meer dan alleen het kiezen van de beste sector. Natuurlijk kan het kiezen van de beste aandelen of sectoren leiden tot grote winsten, maar als u consequent alleen de grootste winnaars op de markt probeert te kiezen, kan dat ook leiden tot grote verliezen.

Lees meer over de S&P 500: S&P 500 vrijwel vlak in afgelopen twee jaar onder Trump

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.