3 favoriete dividendaandelen van Warren Buffett

Door Belegger.nl op 11 oktober 2019 08:35 | Views: 20.846

3 favoriete dividendaandelen van Warren Buffett

Dividendaandelen zijn doorgaans de hoeksteen van succesvolle beleggingsportefeuilles. Dat komt doordat ze veel voordelen met zich meebrengen die aandelen zonder dividend gewoon niet kunnen bieden.

Los van het feit dat deze aandelen op de lange termijn beter hebben gepresteerd dan bedrijven die geen dividend uitkeren, zijn ze meestal winstgevend en hebben ze beproefde bedrijfsmodellen. Dat schrijft The Motley Fool.

Indekken tegen correcties

Regelmatige uitbetalingen kunnen bovendien helpen om bezorgde beleggers te kalmeren en in te dekken tegen onvermijdelijke correcties op de aandelenmarkt, en kunnen ook worden herbelegd in aandelen van dividenduitkerende bedrijven.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat beurslegende Warren Buffett gek is op dividend. Buffett's investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway krijgt momenteel dividendinkomsten uit ongeveer twee derde van de bijna 50 bedrijven waarin Berkshire een belang heeft. Het bedrijf haalt meer dan 5 miljard dollar per jaar aan dividendinkomsten binnen.

Die hoogrenderende aandelen

De meeste dividendaandelen van Buffett bieden bescheiden rendementen die min of meer in overeenstemming zijn met het gemiddelde rendement van de brede S&P 500.

Nadere inspectie van de belangen van Berkshire onthult echter drie hoogrenderende dividendaandelen die momenteel ten minste 4% opleveren. Dat is meer dan het dubbele van het rendement op een tienjarige Amerikaanse staatsobligatie.

Let op: hoog hoeft niet altijd goed te zijn

Deze drie dividendaandelen behoren ook tot de veertien grootste deelnemingen van Berkshire gemeten naar marktwaarde. Maar let op: een hoog dividend betekent niet meteen dat het ook altijd een goede belegging is, zelfs niet voor Buffett. 

Lees hier meer over: Hoog dividendrendement: Feestje of valkuil?

1. Kraft Heinz

Een van de grootste gevaren van dividendbeleggen is het najagen van rendementen. Omdat rendement een functie is van de uitbetaling ten opzichte van de aandelenkoers, kan een bedrijf dat worstelt met een dalende aandelenkoers een uitzonderlijk verleidelijk rendement opleveren.

Dat is precies wat er is gebeurd met snack- en drankbedrijf Kraft Heinz, dat 38% op jaarbasis heeft verloren, inclusief dividenduitkeringen, en het rendement tot 6% zag stijgen.

Toen Berkshire Hathaway en 3G Partners in 2013 samenwerkten om Heinz te kopen, zagen ze een bedrijf met bekende voedselmerken dat in veel gevallen weinig moeite had om consumenten te bereiken. Heinz heeft in 2015 echter duidelijk te veel betaald voor Kraft Foods, iets dat Buffett ook heeft toegegeven tijdens de laatste jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf.

Ondanks de recente worsteling van Kraft Heinz is Buffett niet van plan Berkshires 325,6 miljoen aandelen in Kraft Heinz te verkopen. Zijn belang heeft een waarde van ongeveer 8,8 miljard dollar. Deze beslissing heeft echter meer te maken met het feit dat Buffett de aandelenkoers van Kraft Heinz niet verder onder druk wil zetten door te proberen het belang van 26,7% af te stoten, dan met zijn vertrouwen in het vermogen van het bedrijf om de weg omhoog weer te vinden.

De balans van Kraft Heinz is momenteel belast met 29,8 miljard dollar aan langlopende schulden en 36 miljard dollar aan goodwill, zelfs nadat eerder dit jaar al 15,4 miljard dollar aan waarde op verschillende merkproducten werd afgeschreven. Het bedrijf heeft kapitaal nodig om de groei van zijn merken te herstellen, maar is bezig de broekriem aan te halen om zijn uitgaven te verminderen. Kraft Heinz is misschien een belangrijke inkomstengenerator voor Buffett, maar het is geenszins het sterkste dividendaandeel.

2. General Motors

Een aanzienlijk robuuster bedrijfsmodel in de portefeuille van Berkshire is automaker General Motors (GM), dat momenteel een dividendrendement van 4,4% oplevert. Maar vergis u niet, ook GM is niet zonder problemen.

GM kampt momenteel met een staking van United Auto Workers die gevolgen heeft voor dertig fabrieken en die al bijna vier weken duurt. Het is de op twee na langste staking in de afgelopen vijf decennia en het heeft het bedrijf volgens analisten van JPMorgan al meer dan 1 miljard dollar gekost in het derde kwartaal.

Er zijn ook geruchten dat de autoverkopen een cyclische piek hebben bereikt, wat de aandelenkoers van GM sinds eind juli onder druk heeft gezet. Daardoor is het dividendrendement hoger geworden.

Maar in tegenstelling tot bij Kraft Heinz zijn er ook lichtpuntjes voor GM. Ten eerste zijn stakingen nooit goed, maar duren ze meestal niet lang en hebben ze zelden een blijvende impact op de bedrijfsresultaten. Wat nog belangrijker is, is dat GM door de lage benzineprijzen in de VS een sterke vraag naar vrachtwagens en crossover-voertuigen ziet. Ook doet het premiummerk Cadillac het goed in China.

Hoewel de economische vertraging van China de groei van GM op de korte termijn onder druk zet, hebben de voertuigen met hogere winstmarges veerkracht getoond tijdens deze zwakte. Met een koers-winstverhouding van slechts 5 keer de verwachte winst voor 2020, lijkt GM een koopje voor dividendbeleggers.

3. Wells Fargo

Wells Fargo is een van de langst gehouden aandelen door Buffett. De bank is al dertig jaar een vaste waarde in de portefeuille van Berkshire en heeft momenteel een marktwaarde van 20 miljard dollar en betaalt een gezond dividend van 4,2%.

Wells Fargo's superieure rendement onder de grote banken heeft tot op zekere hoogte te maken met het feit dat de aandelenkoers de afgelopen vijf jaar zeer bescheiden is gedaald. In 2016 werd Wells Fargo getroffen door een schandaal rond neprekeningen, waardoor het vertrouwen van de consument in de bank werd geschaad.

Consumenten hebben echter de neiging om bankschandalen snel te vergeten. Zo is het minder dan tien jaar geleden dat Bank of America in opspraak raakte omdat de bank zijn debetkaarthouders probeerde te belasten voor het gebruik ervan en heeft die bank meer dan 60 miljard dollar betaald aan vergoedingen in verband met misstanden rond de verkoop van hypotheken.

De meeste consumenten zijn die problemen al vergeten, en hetzelfde zal waarschijnlijk ook gelden voor Wells Fargo. Ook heeft is de bank goed in het aantrekken van welgestelde klanten. Ondanks de zorgen over het vertrouwen blijft Wells Fargo een van de meest winstgevende banken.

Lees meer: Deze 5 aandelen leverden Buffett dit jaar 23 miljard dollar op

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.