Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Zelf beleggen of laten beleggen?

Door Connect op 11 oktober 2019 12:30 | Views: 3.035

Zelf beleggen of laten beleggen?

Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. 


Moeten we binnenkort gaan betalen om ons spaargeld op de bank te mogen zetten? Die kans zit er zomaar in. Steeds meer Nederlanders beleggen daarom hun geld, of overwegen dat te gaan doen. Maar als u over de streep bent, kiest u dan voor zelf beleggen of laten beleggen?

Om een handje te helpen bij deze keuze zetten we eerst de voor- en nadelen van zelf beleggen op een rij. Daarna leggen we uit wat beheerd beleggen is en bekijken we welke voor- en nadelen daarbij horen.

Voordelen van zelf beleggen

De laatste jaren is het voor de consument steeds gemakkelijker geworden om zelf te gaan beleggen. Online is veel informatie te vinden, het openen van het beleggingsrekening is erg eenvoudig geworden en ook het gebruiksgemak van de meeste platformen is flink verbeterd.

Hét grote voordeel van zelf beleggen is dat het goedkoop is: u betaalt immers geen advieskosten. Daarnaast vinden veel mensen het een prettig idee om zelf aan het roer te staan en zelf de beleggingsbeslissingen te nemen. Bovendien kunt u tegenwoordig al met lage bedragen zelf aan de slag; er is geen minimuminleg nodig van bijvoorbeeld 5000 euro.

Nadelen van zelf beleggen

Daar staat tegenover dat zelf beleggen ook wat vergt: in ieder geval de nodige financiële kennis en een behoorlijke belangstelling voor beleggen. Daarnaast kan het aardig wat tijd kosten om u goed te verdiepen. 

Misschien kunt of wilt u niet zoveel tijd kwijt zijn aan het kiezen en beheren van uw beleggingen. Het alternatief is dan om het uit te besteden. Hier leest u meer over het laten beleggen van uw geld door een vermogensbeheerder.

Wat is beheerd beleggen?

Is een vermogensbeheerder inschakelen te kostbaar voor u? Dan kan beheerd beleggen ook een uitkomst zijn. De laatste jaren bieden steeds meer partijen beheerd beleggen aan. Denk aan ING Beleggen met Beheer, Rabo Beheerd Beleggen, Evi Beheer of Aegon Beheerd Beleggen.

Beheerd beleggen moet u zien als een soort collectief vermogensbeheer. U hebt uw eigen beleggingsrekening en portefeuille, maar de wijzigingen worden bij iedereen met het hetzelfde risicoprofiel tegelijk doorgevoerd. U hoeft dus alleen uw inleg te bepalen en het risico dat u wilt lopen.

De voor- en nadelen van beheerd beleggen

Het grote voordeel van beheerd beleggen is dat u geen omkijken heeft naar uw beleggingen. U heeft niet het gedoe, maar profiteert wel van het mooie langetermijnresultaat dat beleggen kan bieden ten opzichte van sparen.

Daarbij zijn de risico’s laag, omdat de vermogens van meerdere beleggers bij elkaar worden gevoegd. Met een groter bedrag kan beter gespreid worden, en hoe beter uw beleggingen gespreid zijn, hoe lager het risico is. Lees hier meer over het belang van spreiden.

Een nadeel van beheerd beleggen is dat er altijd kosten aan verbonden zijn. En bij het inleggen van een bescheiden bedrag kunnen deze kosten een aanzienlijk deel van het rendement opsnoepen. Daarom vereisen de meeste aanbieders een minimuminleg. Ook dat kan een drempel zijn om voor beheerd beleggen te kiezen.

Conclusie

Zelf beleggen of uitbesteden: welke manier het beste aansluit bij uw wensen, hangt dus af van uw kennis en van de tijd en aandacht die u bereid bent erin te steken. 

Beleeft u plezier aan het selecteren van uw favoriete aandelen en staat u het liefst zelf aan het roer? Ga dan vooral zelf aan de slag.

Als u liever niet de verantwoordelijkheid heeft over lastige beleggingsbeslissingen of als u zelfs al het denken aan die beslissingen als een belasting ervaart, kan beheerd beleggen de oplossing zijn.

Beheerd beleggen kan bij meerdere partijen, waaronder Aegon. Deze partij kan dankzij schaalvoordelen de kosten laag houden: wereldwijd beleggen zij 800 miljard euro. Er wordt in verschillende regio’s en sectoren geïnvesteerd, waardoor de risico’s goed gespreid zijn en de kosten laag. Hier vindt u meer informatie.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.