'Herhaling eind 2018 onvermijdelijk'

Door Belegger.nl op 14 oktober 2019 15:25 | Views: 13.702

'Herhaling eind 2018 onvermijdelijk'

De handelsoorlog en geopolitieke onrust maken iedereen nerveus. Het aankomende cijferseizoen en problemen op de kortetermijnkredietmarkt helpen niet mee. En er komt een enorme golf babyboomers aan die voor het einde van het jaar hun aandelen moeten verkopen.

Het handelsconflict tussen de VS en China blijft de aandelenmarkten domineren. Elke positieve of negatieve ontwikkeling aan het handelsfront zorgt voor flinke koersbewegingen. Beleggers wachten nu vooral op de uitkomsten van de laatste handelsgesprekken. 

Naast de handelsperikelen begint ook het kwartaalcijferseizoen en staat het belangrijke feestdagenseizoen voor de deur. Dit zal bij veel beleggers herinneringen oproepen aan de koersval in de laatste maand van vorig jaar.

Lees ook: Ligt een herhaling van koersval eind 2018 in het verschiet?

En een herhaling van die koersval kan onvermijdelijk zijn, waarschuwde Raoul Pal. "We komen in een periode van illiquiditeit voor aandelen", zei de auteur van de Global Macro Investor-nieuwsbrief, die wordt gevolgd door 's werelds grootste hedgefondsen, tegen MarketWatch.

Stille periode

Pal, die de financiële crisis van 2008 correct voorspelde, geeft drie redenen waarom een herhaling van die aandelenverkoop onvermijdelijk kan zijn.

De eerste is de zogeheten blackout-periode of stille periode voor bedrijven. Dit betekent dat de inkopen van eigen aandelen door bedrijven beginnen te vertragen rond de publicatie van de resultaten van het bedrijf.

Problemen op repomarkt

Ten tweede merkt Pal op dat hij dit jaar ook problemen heeft gezien met de kortetermijnleningenmarkt, ofwel de repomarkt, die de Federal Reserve probeert aan te pakken. Via repo's kunnen grote bedrijven of banken geld lenen voor heel korte looptijden door bepaalde activa, zoals staatsobligaties, in onderpand te geven.

Dit zou kunnen betekenen dat er minder wordt gekocht door de market makers - die helpen liquiditeit voor markten te creëren door kopers en verkopers bij elkaar te brengen.

Aandelenverkoop door babyboomers

De derde reden zijn de babyboomers, ofwel de mensen geboren tussen grofweg 1945 en 1965. Zij moeten jaarlijks ongeveer 5% van hun individuele pensioenrekeningen verkopen - die in sommige gevallen beladen zijn met aandelen - als ze de leeftijd van 70,5 jaar naderen.

"Het probleem is dat de kloof tussen dit jaar en vorig jaar enorm is. Het aantal individuele pensioenrekeningen die moeten worden verkocht is met 50% gestegen. Ze moeten tegen het einde van het jaar beginnen met verkopen. En als je de kerstweek wilt vermijden en je bent een financieel adviseur, en je wilt dit eerder gedaan krijgen, dan begin je in oktober", aldus Pal.

Hij geeft de verkoop door babyboomers voor een deel de schuld van de koersval van aandelen eind vorig jaar. "Een marginale verandering in de denkwijze van een Amerikaanse babyboomer, die denkt ik heb te veel aandelen, is catastrofaal voor het systeem, omdat ze veel te veel risico hebben", waarschuwde Pal.

Lees ook: 'Houd koers en blijf belegd'

Reacties

3 Posts
Yukon Gold
0
Kán onvermijdelijk zijn staat er dan. Kán. Dus het kan ook even goed niet.
Zo kan ik ook voorspellen. Wat een nonsens allemaal, geen nieuwswaarde dit.
JBL_0123
0
Pal, die de financiële crisis van 2008 correct voorspelde... Dit zinnetje krijg je tegenwoordig ook dagelijk om je oren. Hangt er dan maar weer vanaf hoeveel voorspellingen die zo doet per jaar. Er zal wel eens eentje juist gezeten hebben dan :-)
Pieter Vandewalle
0
Bijna alle indexen gaan weer erg hard omhoog de laatste tijd. Als je dan 20 dagen aan een stuk meer dan een half procent stijgt, moet je dan rouwen om een beursarmageddon (lees daling van enkele procenten) de week erachter?
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.