Grootste instroom geldmarktfondsen sinds financiële crisis

Door Belegger.nl op 15 oktober 2019 15:00 | Views: 6.164

Grootste instroom geldmarktfondsen sinds financiële crisis

Beleggers zoeken massaal de relatieve veiligheid van geldmarktfondsen op. De fondsen die uitsluitend op de geldmarkt beleggen zagen in de afgelopen zes maanden 322 miljard dollar aan kapitaal toestromen. Dat is de grootste instroom sinds de financiële crisis in 2008.

Dat meldt CNBC op basis van gegevens van FactSet en Bank of America Merrill Lynch. De totale activa in geldmarktfondsen bedragen nu bijna 3,5 biljoen dollar. De markt is niet meer zo snel gegroeid sinds september 2008.

In maart 2009 startte Wall Street een bullmarkt. Hoewel er wat haarscheurtjes zichtbaar zijn, is deze nog steeds intact. Desondanks hebben geldmarktfondsen, die beleggen in kortetermijndeposito's, dit jaar bijna elke maand een nettoinstroom gezien, behalve in april. Dit komt doordat de aandelenmarkten worstelden met talloze problemen, zoals het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, zorgen over een recessie van de Amerikaanse economie en een vertraging van de wereldeconomie.

Cash langs de zijlijn

Het gedeeltelijke handelsakkoord tussen de VS en China afgelopen vrijdag zorgde echter voor opluchting op de aandelenbeurzen. Als het goede nieuws aanhoudt en de Amerikaanse economie een recessie weet af te wenden, betekent dit dat er voldoende 'cash' aan de zijlijn staat om de opmars op Wall Street te versnellen.

"U zou contrair kunnen zijn en de stroom richting geldmarktfondsen als positief kunnen beschouwen", meent Quincy Krosby, hoofdstrateeg bij Prudential Financial. "Immers, als de markt zichzelf in stand houdt en er een wapenstilstand in de handelsoorlog komt, stroomt dat geld weer terug naar de aandelenmarkt."

Het verschil tussen nu en toen

Het grote verschil met de periode van 2008-2009 en nu is de mate van volatiliteit op de aandelenmarkten. De volatiliteit is toegenomen sinds het uitbreken van het handelsconflict in 2018, maar de records van 2008 en begin 2009 zijn nog niet gebroken. De VS en de wereldeconomie lagen destijds in puin en beleggers werden naar de geldmarkten gedreven om hun kapitaal te beschermen omdat niets veilig leek.

Beleggers die op de aandelenmarkt zijn gebleven, komen daarnaast uit een periode van enorme koerswinsten. Elk tegenvallend macro-economisch nieuws kan de markt afremmen. "Ik denk dat de meeste beleggers in deze bullmarkt het gevoel hebben dat ze genoeg geld hebben verdiend en dat ze er vrede mee hebben als ze nu wat opwaarts potentieel missen", zegt Mitch Goldberg, hoofd van ClientFirst Strategy.

Geldmarktfondsen hebben hiervan geprofiteerd, zelfs nu de rendementen zijn gedaald door de renteverlagingen van de Federal Reserve en de groeivrees. De geldmarktfondsen leveren nu volgens Moody’s ongeveer 2% op, tegen 2,47% begin 2019.

Vermoeide markt

Volgens Goldberg hoeft de kapitaalstroom naar geldmarktfondsen niet noodzakelijkerwijs een weerspiegeling te zijn van investeerders die wachten om hun geld weer aan het werk te zetten, maar is het eerder een signaal van een vermoeide markt waar geld een tijdje veilig kan worden gestald om de onzekerheid uit te zitten.

In een reactie op de rally van afgelopen vrijdag zegt Goldberg: "Dit is geen beweging van particuliere beleggers die hun portefeuilles aanpassen. Dit is geautomatiseerde handel. Dit vertelt u waarom u niet overdreven bearish of bullish zou moeten worden. U moet uzelf matigen en rekening houden met uw eigen economie, uw risicotolerantie, tijdshorizon en financiële doelstellingen. Ook dit zal voorbij gaan".

Lees ook: 'Houd koers en blijf belegd'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.